Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Παραμένει ελπίδα και όραμα η συνένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς»

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη στη χώρα.Το μέγα ζητούμενο είναι το πώς θα πάρει μπροστά η ατμομηχανή της πραγματικής οικονομίας».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο τ. Υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης με αφορμή και την πρόσφατη επιστροφή της τρόικας.
«Εκτιμώ ότι τα όσα θετικά έγιναν δεν είναι αρκετά. Ο λαός μας είναι βαριά τραυματισμένος. Η ανεργία που πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο, οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, η σαρωτική μείωση των μισθών και συντάξεων, όλα αυτά όσο παραμένουν, δεν επιτρέπουν σε κανέναν πανηγυρισμούς», δηλώνει ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Σχετικά με την ίδρυση της “ΕΛΙΑΣ” ο κ. Γιώργος Νικητιάδης υπογραμμίζει ότι η «δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και θα διατυπώσει μια πρόταση για τη χώρα μας και το λαό της και για το πώς θα πορευτούμε στην «μετα-μνημονιακή» εποχή παραμένει ελπίδα και όραμα».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό από την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης δηλώνει:
«Θα έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων ή διαχείρισης της συγκεκριμένης κρίσης και θα έπρεπε ήδη η πολιτική ηγεσία της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ΣΕΤΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αυτά για την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού μάλλον αποτελούν πολυτέλεια».

Η συνέντευξη του κ.Γιώργου Νικητιάδη, αναλυτικά:
• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας, καθώς, παρά τα όσα έχουν δηλωθεί, υπήρξαν υπαναχωρήσεις στις απαιτήσεις της;
Πρέπει, πιστεύω, να ομολογήσουμε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη. Όπως φαίνεται, πλησιάζει το τέλος της μνημονιακής περιόδου, όπως τουλάχιστον τη γνωρίσαμε. Το θετικό πλεόνασμα, η άνοδος του Χρηματιστηρίου και η είσοδός μας τουλάχιστον στον προθάλαμο των αγορών δείχνουν ότι η Τρόικα σύντομα μπορεί να είναι παρελθόν.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι τα όσα θετικά έγιναν δεν είναι αρκετά. Ο λαός μας είναι βαριά τραυματισμένος. Η ανεργία που πλησιάζει το 1,5 εκατομμύριο, οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, η σαρωτική μείωση των μισθών και συντάξεων, όλα αυτά όσο παραμένουν, δεν επιτρέπουν σε κανέναν πανηγυρισμούς.
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να μετράμε τις υπαναχωρήσεις της κάθε πλευράς. Πολλά από αυτά που ζητούσε η Τρόικα έπρεπε ήδη να τα είχαμε κάνει μόνοι μας. Σε άλλα ωστόσο θέματα, οι λεγόμενοι «τροϊκανοί» λειτουργούσαν χωρίς καρδιά, μόνο με το μυαλό, που δεν ήταν και πάντα το πιο έξπυνο. Επαναλαμβάνω, δεν είναι το ζητούμενο οι υπαναχωρήσεις. Το μέγα ζητούμενο είναι το πώς θα πάρει μπροστά η ατμομηχανή της πραγματικής οικονομίας. Πώς θα πέσει χρήμα στην αγορά, πώς θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, πώς θα ζωντανέψει ξανά η οικοδομή, πώς θα αρχίζουν να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, πώς θα βγάλουν από τις πόρτες τους το λουκέτο που έβαλαν πολλές από τις κλειστές επιχειρήσεις.

• Η έναρξη της λειτουργίας του ΠΕΔΥ θεωρείτε πως θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες ή το αντίθετο;
Δεν μπορείς να κρίνεις έναν θεσμό, όπως το ΠΕΔΥ, πριν δοκιμαστεί. Το πρωτεύον όμως για τα νησιά μας είναι η ύπαρξη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και στην τελευταία γωνιά ελληνικής γης, που κατοικούν συμπατριώτες μας. Δεν συγχωρούνται -και συμπεριλαμβάνω και τον δικό μας χώρο εδώ- όσοι ασχολήθηκαν με την υγεία και δεν ήταν ικανοί να επιβάλουν υποχρεωτική θητεία σε γιατρούς σε κάθε νησί μας ή να δώσουν τέτοια κίνητρα (όχι απαραιτήτως οικονομικά) ώστε να κυνηγάνε τις θέσεις γιατρών στα νησιά μας.

• Με αφορμή τη συμμετοχή σας στην ιδρυτική συνέλευση της “ΕΛΙΑΣ” ποια είναι τα συμπεράσματά σας καθώς η λειτουργία της έχει δημιουργήσει τριβές και εντός του ΠΑΣΟΚ;
Στην Ιδρυτική Συνέλευση της “ΕΛΙΑΣ” παρευρέθηκα διότι προσκλήθηκα από το ΠΑΣΟΚ. Η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και θα διατυπώσει μια πρόταση για τη χώρα μας και το λαό της και για το πώς θα πορευτούμε στην «μετα-μνημονιακή» εποχή παραμένει ελπίδα και όραμα.
Η όποια «ΕΛΙΑ» ή το όποιο άλλο «δέντρο» δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση στο λαό αν δεν συμμετάσχουν σε αυτό τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ και όλες οι πολιτικές κινήσεις του χώρου του Κέντρου. Ταυτοχρόνως οφείλουμε να εμφανίσουμε καινούριο πρόσωπο με συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο για τη χώρα.

• Κινήματα, όπως για παράδειγμα το “Ποτάμι”, τι τύχη μπορούν να έχουν στις εκλογές;
Για όσο διάστημα θα επικρατεί ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και ταυτοχρόνως ανασφάλεια και αστάθεια για τις προοπτικές της χώρας, θα είναι εύκολο να βρίσκουν αντίκρισμα κινήματα όπως το «Ποτάμι». Ο κόσμος αναζητά συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Όσο δεν θα πείθεται, θα καταφεύγει σε ψήφο εκτόνωσης, σε ψήφο εκδίκησης, σε ψήφο αγανάκτησης και σε ψήφο διαμαρτυρίας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο λαός τεθεί ενώπιον συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων διεξόδου από την κρίση, πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα επιλέξει να «πέσει στο Ποτάμι».

• Έχουν αρχίσει οι επισκέψεις επενδυτών στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Θεωρείτε πως πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ο αερολιμένας του νησιού μας; Θα έχει αυτό επιπτώσεις στον τουρισμό;
Έχω επισκεφτεί δεκάδες ιδιωτικά αεροδρόμια στο εξωτερικό και έχω συνομιλήσει με τους αντίστοιχους διευθύνοντες συμβούλους των αεροδρομίων αυτών. Όλα αυτά τα αεροδρόμια κάνουν σκληρό αγώνα για να αυξήσουν τις πτήσεις προς το δικό τους το καθένα. Υπάρχει μια ολόκληρη αγορά με αεροπορικές εταιρείες και μια αντίστοιχη με αεροδρόμια.

Ο καθένας πουλά την πραμάτεια του. Αν πιστεύουμε ότι ο κρατικός αερολιμενάρχης θα πάρει την βαλίτσα του και θα πάει να συναντήσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο αεροπορικές εταιρείες για να τις πείσει να έρθουν στο αεροδρόμιο της Ρόδου ή της Κω, τότε δεν χρειάζεται καμία ιδιωτικοποίηση. Επειδή όμως δεν θα συμβεί αυτό κι επειδή τα αεροδρόμια στα νησιά μας τη χειμερινή περίοδο μοιάζουν με κρανίου τόπο, θεωρώ ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά. Αν το ζητούμενο είναι οι όροι που πρέπει να τεθούν για την λειτουργία το αεροδρομίου, δεν το συζητάω. Βεβαίως και να τεθούν. Αν το ζητούμενο είναι να μειωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν τα τέλη προσγείωσης την περίοδο που χρειαζόμαστε τουρίστες και δεν έχουμε, βεβαίως να γίνει και αυτό.
Σε κάθε περίπτωση ο εναέριος χώρος θα ελέγχεται πάντα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που είναι κρατική. Και ούτως ή άλλως θα πρέπει να μιλάμε για μίσθωση και όχι για πώληση. Και όπως γνωρίζετε, αν μισθώσεις ένα πράγμα δεν γίνεσαι κύριος αυτού για να μπορείς να το μεταπουλήσεις κιόλας.

• Σας ανησυχεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία; Θεωρείτε πως θα συμβάλει στη μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία;
Προφανέστατα η κρίση στην Ουκρανία θα προκαλέσει, όσο δεν αντιδρούμε, μείωση στις αφίξεις. Μαζί με την κρίση ήρθε, βλέπετε, και η μείωση του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Μιλάμε για μια κλασική περίπτωση μερικής κρίσης σε ό,τι αφορά στον δικό μας τουρισμό, την οποία κρίση θα έπρεπε να διαχειριστούμε με σωστές, καίριες και αποτελεσματικές κινήσεις. Θα έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων ή διαχείρισης της συγκεκριμένης κρίσης και θα έπρεπε ήδη η πολιτική ηγεσία της χώρας και το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ΣΕΤΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Όμως τι κάθομαι και σας λέω τώρα; … Αυτά για την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού μάλλον αποτελούν πολυτέλεια.

• Με αφορμή τις ευρωεκλογές με ποια κριτήρια θα πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες;
Τα κριτήρια για τις Ευρωεκλογές είναι σαφέστατα και συγκεκριμένα αλλά μάλλον αόρατα για τα κόμματά μας και κατ’ επέκταση για τους συμπολίτες μας. Ψηφίζοντας για εκπροσώπους στην Ευρώπη επιλέγεις αυτούς που θα αποφασίσουν αύριο για τον τρόπο που θα πρέπει, αν θα πρέπει, να λειτουργήσει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για τον τρόπο που θα αμβλύνουμε τις τρομακτικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου, για το πώς θα καταφέρουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει επιτέλους πολιτική δύναμη τέτοια που να της επιτρέπει να σταθεί απέναντι στην Αμερική, τη Ρωσία και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία και για παρόμοια εξίσου σοβαρά θέματα.
Δυστυχώς στην πατρίδα μας όπως συνήθως, περί άλλων τυρβάζουμε.

• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους υποψηφίους τόσο στον πρώτο βαθμό όσο και στο δεύτερο. Υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να οδηγήσουν τη Ρόδο και τα άλλα νησιά σε καλύτερες ημέρες;
Χωρίς να υποτιμώ κανέναν υποψήφιο, θεωρώ ότι ο Φώτης Χατζηδιάκος αποτελεί μία πολύ καλή πρόταση για τη Ρόδο. Ο φίλος μου Στάθης Κουσουρνάς νοικοκύρεψε μεν τον Δήμο κι έβαλε τάξη στα οικονομικά του αλλά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα. Δεν κατάφερε να βρεθεί κοντά στον κόσμο και να μιλήσει μαζί του για να δει τις πραγματικές του ανάγκες. Πιστεύω ότι ο Φώτης Χατζηδιάκος ως δήμαρχος έχει την ικανότητα όχι μόνο να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω αλλά να κάνει και το «πέταγμα» που χρειάζεται για να ανεβάσουμε τη Ρόδο εκεί που πραγματικά της αξίζει. Πιστεύω ότι και στα άλλα νησιά υπάρχουν τα πρόσωπα που μπορούν να τα οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου