Ρεπορτάζ

Αντιμέτωπος με δύο αδικήματα γνωστός έμπορος που εισήγαγε ρολόγια… «μαϊμού»

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου κατηγορούμενος για εισαγωγή προϊόντων που φέρουν αλλότριο σήμα και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος θα καθίσει την 8η Μαρτίου 2024 γνωστός κοσμηματοπώλης της Ρόδου που βρέθηκε να κατέχει «μαϊμού» ρολόγια!
Σε γενόμενο έλεγχο από υπαλλήλους του Τελωνείου του Αερολιμένα Αθηνών, κατελήφθη να έχει εισάγει από το Χονγκ-Κονγκ στην Ελλάδα προϊόντα ωρολογοποιίας που έφεραν λεκτικά και απεικονιστικά το απομιμητικό σήμα της εγκαλούσας εταιρίας με την επωνυμία «Daniel Wellington ΑΒ», η οποία επίσης κατασκευάζει ρολόγια.
Συγκεκριμένα κατελήφθη να έχει εισάγει 29 ρολόγια, 29 κουτιά συσκευασίας και 29 τσάντες που έφεραν παρανόμως το σήμα της εγκαλούσας εταιρίας, το οποίο προστατεύεται κατά το Ν. 4679/2020.
Η ζημία δε που προκάλεσε στην εγκαλούσα εταιρία ανέρχεται στο ποσό των 4.350 ευρώ, ενώ συντρέχει εκμετάλλευση του σήματος σε εμπορική κλίμακα, αφού ο κατηγορούμενος διατηρεί εμπορικό κατάστημα πώλησης κοσμημάτων και ρολογιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας καταμηνύθηκε από την εταιρεία «Fossil Group Europe GmbH», η οποία έχει αποκλειστικό δικαίωμα διανομής προϊόντων ρολογιών για συγκεκριμένα σήματα που ανήκουν στον όμιλό της (EMPORIO ARMANI, ARMANI EXCHANGE, MICHAEL KORS, MΚ κλπ.), για την τέλεση των πράξεων του Ν. 4679/2020 περί εμπορικών σημάτων, της πλαστογραφίας και πλαστογραφίας με χρήση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παραβίασης του Ν. 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραβίασης του Ν. 4177/2013.
Επιπλέον καταμηνύθηκε και από την εταιρεία «Daniel Wellington AB», η οποία έχει αποκλειστικό δικαίωμα διανομής προϊόντων ρολογιών για συγκεκριμένα σήματα που ανήκουν στον όμιλό της (DANIEL WELLINGTON και DW).
Εξεταζόμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται τονίζοντας ότι τα προϊόντα τα οποία δεσμεύτηκαν από το Τελωνείο Ρόδου, πριν ακόμη τα λάβει, δεν είναι προϊόντα απομίμησης.
Μάλιστα, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2021 είχε λάβει ενημέρωση ότι θα είχε μερική αποδέσμευση των εμπορευμάτων.
Τόνισε ότι εισήγαγε τα ανωτέρω εμπορεύματα γνωρίζοντας ότι είναι γνήσια προϊόντα, αλλά παλαιότερης κολεξιόν (στοκ), δηλαδή πρόκειται για κομμάτια προσφοράς τα οποία θα πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές δεδομένου ότι είναι παλαιότερα.
Τα ρολόγια είναι 50 στο σύνολό τους, τα υπόλοιπα είναι είδη συσκευασίας.
Δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι τα προϊόντα είναι γνήσια, πλην όμως δεν είναι αγορασμένα από την αντιπροσωπεία της Ελλάδας.
Επεσήμανε ότι η παραγγελία έγινε ηλεκτρονικά σε διαδικτυακό ιστότοπο online με την προϋπόθεση ότι τα ρολόγια είναι γνήσια. Τα ρολόγια θα τα έβλεπε εκ των υστέρων όπως και συνηθίζεται στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, αφότου δηλαδή έφταναν τα προϊόντα και τα παρελάμβανε.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι εάν επιθυμούσε να βρει πράγματι παραποιημένα ρολόγια θα τα έβρισκε σε εξευτελιστικές τιμές και όπως προκύπτει και από το τιμολόγιο αγοράς των ρολογιών οι τιμές ναι μεν είναι χαμηλότερες, από τις τιμές που αγοράζουν από την ελληνική αντιπροσωπεία της εταιρείας, όμως δεν θεωρούνται αυτές εξευτελιστικές για να θεωρηθεί ότι πράγματι πρόκειται για απομιμητικά προϊόντα.
Πρόσθεσε παραπέρα ότι εάν παρελάμβανε τα ρολόγια και έβλεπε ότι δεν είναι τα αυθεντικά δε θα τα έβαζε ποτέ στο κατάστημά του. Επεσήμανε ακόμη ότι στο τιμολόγιο αναγράφεται και ο κωδικός του είδους κάθε ρολογιού, αλλά και το σήμα στο οποίο αντιστοιχεί, πράγμα που ενισχύει τους ισχυρισμούς του ότι τα ρολόγια είναι γνήσια.
Σκοπός των εταιρειών μαζί και της εγκαλούσας εταιρείας είναι προφανώς, όπως τόνισε, να ελέγχουν το εμπόριο των ρολογιών και να μην αφήνουν άλλους χονδρεμπόρους να πουλάνε τα ρολόγια τους.
Εξήγησε δε ότι οι ιστοσελίδες των εταιρειών από τις οποίες αγόρασε τα προϊόντα είναι αρκετά γνωστές ως χονδρέμποροι ρολογιών και είναι γνωστό για αυτές τις εταιρείες ότι αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές μοντέλα προηγούμενων σεζόν από τα στοκ των μεγάλων καταστημάτων και έτσι έχουν τη δυνατότητα να πωλούν σε αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές από την ελληνική αντιπροσωπεία.
Σε ό,τι αφορά στα ρολόγια της δεύτερης μηνύτριας επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι τα ρολόγια της συγκεκριμένης επωνυμίας είναι 29 στο σύνολό τους, τα υπόλοιπα είναι είδη συσκευασίας.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Πολυξένη Χατζηγιάννη και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου