Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών με την μορφή της μεταφοράς, εισαγωγής και κατοχής θα καθίσουν οι Y. A. του O. 30 ετών, που γεννήθηκε στη Ρωσία κάτοικος Ισραήλ και ο Ισραηλινός H. A. του S. 61 ετών, προσωρινά κρατούμενοι.

Συγκατηγορούμενοί τους είναι οι Ισραηλινοί L. M. του B. 78 ετών και G. M. του B. 61 ετών που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές κάθε μήνα στον λιμενικό σταθμό του τόπου κατοικίας τους.
Οι ανωτέρω τέσσερις κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη οργανωμένης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 1η Απριλίου 2019 και περί ώραν 10:30 στο πλαίσιο ελέγχων κατά τον κατάπλου του «BLUE STAR 1» στον λιμένα της Ακαντιάς, έγινε σήμα από στελέχη μικτού κλιμακίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και Τελωνείου Ρόδου, σε ύποπτο αυτοκίνητο, μάρκας Opel Astra, χρώματος ασημί, στο οποίο επέβαιναν οι δύο πρώτοι.
Το όχημα δεν σταμάτησε και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα.
Οι λιμενικοί τούς καταδίωξαν και εντόπισαν το όχημα πλησίον της νέας Μαρίνας Ρόδου και συγκεκριμένα στον χώρο στάθμευσης «Κόβα» απέναντι από το κατάστημα Public.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε έλεγχος με την συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Τελωνείου, στο όχημα, κατά τον οποίο ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν στους χώρους των αποσκευών του, καθώς και στο πίσω κάθισμα 30 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους 20.501 γραμμαρίων, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο το σήμα της εταιρείας AUDI συνολικού μικτού βάρους 25.216 γραμμαρίων ήτοι περίπου 54.719 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) ερυθρού χρώματος με το λογότυπο «UPS» συνολικού μικτού βάρους 25.166 γραμμαρίων ήτοι περίπου 56.120 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο «SILVER» συνολικού βάρους 24.767 γραμμαρίων ήτοι περίπου 55.478 δισκία και μία συσκευή εντοπισμού κεραίας (τύπου gps) η οποία τοποθετείται σε σκάφη.
Οι δύο πρώτοι βρέθηκαν και συνελήφθησαν σε παρακείμενη καφετέρια, όπου εκάθοντο σε διαφορετικά τραπέζια.
H αξία των ναρκωτικών κυμαίνεται σύμφωνα με το Λιμενικό περίπου στα 2.668.220 – 5.376.440 ευρώ.
Σε σωματική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον δεύτερο βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 8.100 ευρώ. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω δύο επρόκειτο να επιβιβαστούν σε ιστιοφόρο σημαίας Ισραήλ ονόματι «SEA LUCK» με προορισμό τον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ μέσω Λάρνακας.
Το σκάφος εντοπίστηκε στην Νέα Μαρίνα Ρόδου με επιβαίνοντες τους άλλους δύο.
Από την έρευνα που έγινε στο σκάφος δεν βρέθηκε κάτι το ύποπτο.
Οι δύο τελευταίοι, όπως προέκυψε από την προανάκριση, επρόκειτο να συναντηθούν με τον δεύτερο για να του παραδώσουν το σκάφος, που είχαν φέρει από το Ισραήλ κατόπιν εντολής του (ανήκει στην σύζυγο του δεύτερου) ενώ ακολούθως θα επέστρεφαν αεροπορικώς στο Ισραήλ με τα έξοδα πληρωμένα από τον δεύτερο.
Απολογούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δήλωσαν άγνοια για τα ναρκωτικά με τους δύο τελευταίους να ισχυρίζονται ότι ο δεύτερος τούς ζήτησε να μεταφέρουν το σκάφος στη Ρόδο για να το μισθώσει και ότι τους είχε αναθέσει πριν από 3 μήνες να παραλάβουν το σκάφος από την Κύπρο και να το επιστρέψουν στην Χάιφα. Είχαν κάνει το δρομολόγιο μέσω Ρόδου και το έτος 2018.

Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός, Ηλίας Σμυρλιάδης, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Ακης Μεϊμάρης και Στέφανος Καψάλης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ