Ειδήσεις

Λέρος: Πώς κατέληξε το Π. Σ. στην απόφαση για τη Βίλα Άρτεμις – Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις επάλξεις βρίσκονται κάτοικοι και παράγοντες της Λέρου σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου ως προς την παραχώρηση χρήσης του κτιρίου “Βίλλα Άρτεμις” που αφορά την φιλοξενία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων για τις πρώτες 48 ώρες από την άφιξή τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31ης Ιανουαρίου 2015 ήρθε έπειτα από την συνεδρίαση του Π.Σ. της 8/12/2014, στην οποία ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος ως εισηγητής του 31ου θέματος με τίτλο «Ενηµέρωση σχετικά µε τη δυνατότητα χρήσης της Βίλλας Άρτεµις για την κάλυψη αναγκών διαµονής µεταναστών στη Λέρο», ανέφερε στο σώµα το πρόσφατο ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο έχει ως εξής:

Τον Οκτώβριο το Υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης επικοινώνησε με τον κ. Χατζημάρκο και ζήτησε να παραχωρήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη Βίλλα «Άρτεµις», προκειµένου να φιλοξενηθούν προσωρινά 70-75 λαθροµετανάστες που είχαν εισέλθει παράνοµα στην χώρα µας.
Το Υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης ήρθε σε επικοινωνία µε την Περιφέρεια µετά από ενηµέρωση που είχε από το Κέντρο Υγείας Λέρου και την 2η ΥΠΕ πειραιώς και Αιγαίου, ότι η Βίλλα «Άρτεµις» ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στην µε αριθ. πρωτ. 10131/03-10-2014 επιστολή του ∆ιοικητή του Κρατ. Θεραπευτηρίου Γενικού Νοσοκοµείου Κέντρου Υγείας Λέρου (Κ.Θ.-Κ.Υ.Λερου), αναγράφεται πως το Κ.Υ Λέρου δεν νοµιµοποιείται να διαχειριστεί ανθρώπινους και οικονοµικούς πόρους περά των σκοπών του ΕΣΥ.
Επί Μαχαιρίδη, το ∆.Σ. του ΚΥ Λέρου συναίνεσε στην υπογραφή Προγραµµατικής Σύµβασης µε την οποία εκχώρησε το δικαίωµα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υλοποίησης και µόνο του έργου αποκατάστασης φθορών στο κτίριο.
Προκειµένου το Κ.Υ. Λέρου να έχει την δυνατότητα συντήρηση της Βίλλας Άρτεμις, θα πρέπει η χρήση της να συνάδει µε τον Οργανισµό Λειτουργίας του.
Κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Περιφερειάρχης µε τους εµπλεκόµενους φορείς, απάντησαν πως την εντολή για την µετάβαση των λαθροµεταναστών πρέπει να την δώσει η Περιφέρεια.
Προκειµένου να δοθεί άµεση λύση στο πρόβληµα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου απέστειλε σχετική επιστολή την 18/10/2014 µε την οποία συναινεί στο αίτηµα χρήσης του ανωτέρω κτηρίου για προσωρινή κράτηση των λαθροµεταναστών µε δαπάνες που βαρύνουν την ΠΝΑ βάσει της από 21/3/2014 Προγραμματικής Σύμβασης µε το Κ.Θ.-Κ.Υ. Λέρου.
Μετά τα ανωτέρω ζητήθηκε από την Περιφέρεια να περιφράξει τον χώρο, καθώς και να συνδέσει τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Και σε αυτά τα αιτήµατα η Περφέρεια ανέλαβε την δέσµευση πως θα τα υλοποιήσει.
∆υο µέρες µετά την από 18/10/2014 επιστολή στάλθηκε το αριθ.10736/20-10-2014 έγγραφο του Κ.Θ.-Κ.Υ. Λέρου (µοιράστηκε στο σώµα) όπου και ζητείται η λειτουργική αποκοπή της Βίλλας από τον υπόλοιπο χώρο του νοσοκοµείου και η ανάληψη της ευθύνης από την Περιφέρεια για κάθε τι που θα συµβεί.
Όπως είχε τονίσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Π.Σ. ο κ. Χατζημάρκος, “κάθε φορά που υπάρχει το πρόβληµα της προσωρινής παραµονής µεταναστών στα νησιά πάντα προκύπτει θέµα µε τους χώρους που θα στεγαστούν, καθώς όλοι οι ∆ήµαρχοι βάζουν µπροστά τα στήθη τους ώστε αυτό να µην συµβεί. Εξαίρεση αποτελεί µόνο η Μαρία η Καµµά στην Τήλο. Όλοι γνωρίζουµε πώς οι υπηρεσίες που είναι αρµόδιες για την φύλαξη των συνόρων είναι υποστελεχωµένες καθώς και πως δεν υπάρχει κατάλληλη υλικοτεχνική υποδοµή για την υποδοχή των λαθροµεταναστών. Γι’ αυτο και είµαστε υποχρεωµένοι ως πολιτεία να βρούµε λύσεις για την προσωρινή παραµονή τους. ∆υστυχώς το κείµενο της Προγραµµατικής Σύµβασης µε το ΚΘ-ΚΥ Λέρου για την Βίλλα «Άρτεµις» δεν αναφέρει το είδος φιλοξενίας για το οποίο θα χρησιµοποιηθεί η Βίλλα, ούτε και το ποιος θα την διαχειριστεί µετά την υλοποίηση των έργων επισκευής. Καταλήγοντας και παρόλα τα προβλήµατα και την αρνητική στάση των φορέων η Περιφέρεια είναι παρούσα σε οτιδήποτε της ζητηθεί καθώς και σε κάθε ανθρωπιστικό θέµα”.

lerosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου