Ειδήσεις

FT: Η λίστα Βαρουφάκη φέρνει γκρίνιες στις Βρυξέλλες

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να καταλήξει στις προτάσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει προκειμένου να ικανοποιήσει τους διεθνείς πιστωτές, παρότι ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται στο κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμφωνία της Παρασκευής για επέκταση του προγράμματος διάσωσης κατά τέσσερις μήνες.

Ένα προσχέδιο μεταρρυθμίσεων υποβλήθηκε πριν την επίσημη αξιολόγηση της Δευτέρας από τους επιτηρητές η οποία θα καθορίσει αν η συμφωνία για τετράμηνη παράταση της διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ μπορεί να προχωρήσει.

Η αξιολόγηση της Δευτέρας από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προηγουμένως γνωστών ως τρόικα, ήταν ένας από τους ποιο σημαντικούς όρους που προβλέπονται στην συμφωνία της Παρασκευής που αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα αποτρέψει ένα bank run και κρατική χρεοκοπία.

Αν η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αξιολογήσουν τα ελληνικά μέτρα ως «επαρκώς περιεκτικά για να αποτελέσουν μια ‘έγκυρη’ αρχή» για την ολοκλήρωση της τρέχουσας διάσωσης οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι θα γίνει νέο Eurogroup την Τρίτη. Χωρίς έγκριση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει το Σάββατο.

Η Αθήνα αναμένεται να στείλει μια πιο λεπτομερή καταγραφή τη Δευτέρα, αλλά ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, μπορεί να αντιμετωπίσει αντιστάσεις.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραπονούνται εδώ και εβδομάδες ότι οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη δεν είναι επαρκώς λεπτομερείς και δεν συνοδεύονται από εκτιμήσεις για το πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξιωματούχοι που έχουν δει την λίστα που ετοιμάζεται από την Αθήνα σημείωσαν ότι είναι παρομοίως ασαφής.

Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως «διαρθρωτικής φύσης» και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τα προσδοκόμενα έσοδα ή τις μειώσεις δαπανών, δήλωσε έλληνας αξιωματούχος. Παρ’ όλα αυτά η Αθήνα σχεδιάζει να μιλήσει για μέτρα που θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων τα οποία μπορούν να φέρουν περί τα 2 – 2,5 δισ. ευρώ αυτή τη χρονιά, σημείωσε.

Άλλος έλληνας αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις Βαρουφάκη αντιστοιχούν σε «λίστα δράσεων που θα αναληφθούν» χωρίς λεπτομερείς αριθμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου