Ρεπορτάζ

Ροδίτης έλαβε σύνταξη από το ΙΚΑ μέσα σε μια μέρα!!

Περισσότερες από 350.000 συντάξεις και μαζί με αυτές και οι δικαιούχοι τους βρίσκονται σε… αναμονή.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βιώνουν μια ιδιότυπη ομηρία από το κράτος, καθώς παρ’ ό,τι έχουν κατατεθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δεν έχουν εκδοθεί οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για το πώς επιβιώνουν. Και βεβαίως, όταν η σύνταξη εκδοθεί, τα ποσά δεν δίνονται με προσαύξηση εν είδει προστίμου για την καθυστέρηση.

Και μπορεί για την κυβέρνηση, το ξεμπλοκάρισμα της λίστας αναμονής στο δημόσιο να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους που περιμένουν, η καταβολή της σύνταξής τους συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία τρία χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης.
Η καθυστέρηση φθάνει ακόμη και τα 4 χρόνια, σε «δύσκολες» περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε περισσότερα από δύο ταμεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2014 ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ είναι 85.333 για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική.

Υπάρχουν και 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης που εκκρεμούν, όμως οι δικαιούχοι, μην μπορώντας να περιμένουν άλλο δέχθηκαν να πάρουν προσωρινή σύνταξη, με το φόβο ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το ρητό «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 11 μήνες.
Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τους 24 μήνες.

Το σύστημα αυτό και τις αγκυλώσεις του νίκησε ο πρώην διεθυντής της Eurobank στη Ρόδο κ. Μηνάς Κ. Μπαλασκάς, που διεκδικεί σίγουρα μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ του Guinness, αφού κατόρθωσε με ταχύτητα φωτός, όπως ο ίδιος δηλώνει, να λάβει σύνταξη μια μέρα μετά την υποβολή της αιτήσεώς του!!!

Ο κ. Μπαλασκάς δήλωσε στη “δημοκρατική” ότι είχε προχωρήσει έγκαιρα στην εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης, ενώ είχε τακτοποιήσει και όλες τις εκκρεμότητες με την ανακεφαλαιοποίηση των ενσήμων του, με αποτέλεσμα η αίτησή του να ικανοποιηθεί άμεσα.
Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς το ΙΚΑ, που τιτλοφορείται “Σύνταξη από το ΙΚΑ σε (1) μία ημέρα», ο κ. Μπαλασκάς, αναφέρει τα εξής:

“Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω μέσω του τύπου το ΙΚΑ Ρόδου – Υπηρεσία συντάξεων, που ανταποκρίθηκε με ταχύτητα φωτός στην έκδοση απόφασης συνταξιοδότησής μου.
Συγκεκριμένα συμπλήρωσα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης την 20ή Ιανουαρίου 2014, υπέβαλα αίτηση την 21η Ιανουαρίου 2014 και η απόφαση συνταξιοδότησης ελήφθη και μου κοινοποιήθηκε με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2014.
Κοινοποιώ το γεγονός δια του τύπου αφενός για να ευχαριστήσω και αφ’ ετέρου για να υπογραμμίσω ότι η κατάλληλη, πλήρης και έγκαιρη προετοιμασία του ασφαλισμένου συμβάλλει καθοριστικά στην ταχεία απονομή της σύνταξης.

Θεωρώ τέλος ότι, τέτοια γεγονότα πρέπει να έχουν ανάλογη δημοσιότητα για να μην μας πνίγει το σκούρο χρώμα της εποχής μας, η γκρίνια και ο μηδενισμός”.
Ο κ. Μπαλασκάς είναι πράγματι αισιόδοξος αν και η πραγματικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξαιρετικά διαφορετική.

Στην ιδιότυπη στάση πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, δεν είναι και πολλές οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που ζουν εδώ και μήνες χωρίς εισόδημα.

Μία λύση, είναι η προσωρινή σύνταξη. Απονέμεται από τον πρώτο μήνα της υποβολής της σχετικής αίτησης και αποτελεί περίπου το 80% της παροχής από τον κύριο φορέα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι ότι δεν αποδίδεται προσωρινή σύνταξη από τον επικουρικό φορέα. Επίσης, προσωρινή σύνταξη δεν χορηγεί το Δημόσιο. Μόνο τα ταμεία που ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας.
Μια κίνηση που ίσως βοηθήσει στην γρηγορότερη έκδοση σύνταξης, είναι πράγματι η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης.

Το αρμόδιο Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (ΚΑΝ) του ΙΚΑ βοηθά στην ουσία ώστε να έχει γίνει ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, πριν από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι όταν κατατεθεί η αίτηση, θα κερδηθεί κάποιος χρόνος. Προσοχή. Και σε αυτήν την περίπτωση η λύση της ανακεφαλαίωσης δεν είναι για όλους. Το ΚΑΝ λειτουργεί μόνο για το ΙΚΑ.

Για τα υπόλοιπα ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι, πριν από τη συνταξιοδότηση μπορούν να ζητήσουν την έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης. Έτσι, θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και ο φάκελος του ασφαλισμένου θα έχει ήδη συγκεντρωθεί.

Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ είχε τον Φεβρουάριο του 2014 προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ (10 δισ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές και 10,8 δισ. ευρώ οι δαπάνες για πληρωμές). Το έλλειμμα του κλάδου σύνταξης, με βάση την υπουργική απόφαση, «θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που επιχορηγεί τα ελλειμματικά ταμεία καθώς και και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης με διάθεση επιπλέον ποσού από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Έλλειμμα 19,6 εκατ. ευρώ θα έχει και ο λογαριασμός των εφάπαξ των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου