Τοπικές Ειδήσεις

Νικητιάδης: Το ιατρείο στο αεροδρόμιο της Ρόδου πρέπει να λειτουργήσει άμεσα

Την επιτακτική αναγκαιότητα λειτουργίας του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου τουριστών στη Δωδεκάνησο, φέρνει με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και απευθύνεται στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

Συμφώνως με την ερώτηση το 2007 με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεστήθησαν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία σε κρατικά αεροδρόμια. Μετά την παραχώρηση αεροδρομίων στη Fraport το 2015, η εταιρία το 2020 ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και μεταξύ άλλων ανακαίνισε και το ιατρείο του, εξοπλίζοντάς το με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ως όφειλε. Από τότε μέχρι και σήμερα το ιατρείο παραμένει κλειστό χωρίς μόνιμο γιατρό.

Μόνο το έτος 2023 το ΕΚΑΒ κλήθηκε 76 φορές για να αντιμετωπίσει και να παραλάβει περιστατικά από το χώρου του αεροδρομίου, ενώ δυστυχώς έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές με πρόσφατο περιστατικό της 52χρονης τουρίστριας από τη Νορβηγία, λίγο μετά την άφιξη της. Η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς – Αιγαίου που είναι αρμόδια για τη στελέχωση του ιατρείου στο αεροδρόμιο, κωφεύει στα επι μακρόν αιτήματα πολιτών και φορέων της Ρόδου για τη στελέχωση του. Το 2023 το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τον τεράστιο αριθμό των 6.142.813 επιβατών, ενώ το 2022 οι διακινηθέντες επιβάτες έφτασαν σχεδόν τα 5,9 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μόνιμη παρουσία γιατρού στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του όλο το χρόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών ουδόλως σημαίνει ότι, σε έναν αερολιμένα με επιβατική κίνηση που πλησιάζει το όριο με πολλά ιατρικά περιστατικά να έχουν καταγραφεί, ακόμα και θανάτους, δεν οφείλει η Πολιτεία και, συγκεκριμένα, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, να μεριμνήσει για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα. Ο αερολιμένας «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου αποτελεί την πύλη εισόδου εκατομμυρίων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών στη Δωδεκάνησο, αλλά και κομβικό σημείο μετακίνησης των νησιωτών της Δωδεκανήσου από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφοράς αγαθών. Έχει επίσης καταγραφεί πλήθος ιατρικών περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η επέμβαση ιατρού και η απουσία του υπήρξε για κάποιους συνανθρώπους μας μοιραία για την ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργού αν προτίθεται να προχωρήσει στη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο γιατρό για την υγεία

και ασφάλεια των εκατομμυρίων επιβατών που διέρχονται ετησίως από αυτόν; Και ποιο είναι οι λόγοι που μέχρι σήμερα η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, ως αρμόδια, δεν έχει ανταποκριθεί στο ανωτέρω αίτημα και πώς θα αντιμετωπίσει αυτούς τους λόγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23 – 1 – 2024

Προς τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

Θέμα : Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας του ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με την παρουσία μόνιμου ιατρού.

Κύριε Υπουργέ,

 

Με την υπ’ αριθμ. Υ3α/ΓΠ/89907 (ΦΕΚ 819/24-5-2007, τεύχος β’) κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεστήθησαν το έτος 2007 τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (ΕΠΙ) σε Κρατικούς Αερολιμένες της Χώρας. Στην ανωτέρω απόφαση προβλέφθηκε ότι τα ΕΠΙ θα λειτουργούν με ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου («αγροτικούς ιατρούς») και με προσωπικό που υπηρετεί στους φορείς στους οποίους υπάγονται τα ΕΠΙ, ενώ ο εξοπλισμός και τα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων θα βαρύνουν τους αερολιμένες. Με το άρθρο 13 της άνω απόφασης συστάθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο (ΕΠΙ) στον Κρατικό Αερολιμένα της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», ως αποκεντρωμένη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αρμοδιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς− Αιγαίου.

 

Ακολούθως, δυνάμει της από 14-12-2015 Σύμβασης Παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, υπογραφείσας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας «FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β’ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής FRAPORT), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 216 του ν. 4389/2016, ανατέθηκε στην εταιρεία FRAPORT η χρηματοδότηση, αναβάθμιση και λειτουργία, μεταξύ άλλων, του περιφερειακού αεροδρομίου της Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», για διάρκεια περιόδου παραχώρησης 40 ετών από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης την 11-4-2017. Στο πλαίσιο αυτό η FRAPORT προχώρησε και ολοκλήρωσε το έτος 2020 εργασίες ανακαίνισης στον αερολιμένα της Ρόδου, όπου, μεταξύ άλλων, ανακαίνισε και το ιατρείο του αερολιμένα, εξοπλίζοντάς το με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ως όφειλε εκ της ιδιότητός της ως διαχειρίστριας του αερολιμένα.

 

Εντούτοις, από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα το ιατρείο του αερολιμένα παραμένει κλειστό χωρίς μόνιμο ιατρό. Αρμόδια υπηρεσία για τη στελέχωση του ιατρείου είναι κατά την ανωτέρω ΚΥΑ του 2007 η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς−Αιγαίου, η οποία, ωστόσο, κωφεύει επί μακρόν στα αιτήματα των πολιτών και των φορέων της Ρόδου για τη στελέχωση του ιατρείου. Το έτος 2023 το ΕΚΑΒ κλήθηκε 76 φορές για να αντιμετωπίσει και παραλάβει επείγοντα περιστατικά από τον χώρο του αεροδρομίου, ενώ, δυστυχέστατα, στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές, με πρόσφατο τον θάνατο 52χρονης Νορβηγίδας τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την άφιξή της.

 

Ο αερολιμένας της Ρόδου αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στη Δωδεκάνησο. Οι διεθνείς αφίξεις, αλλά και οι πτήσεις εσωτερικού, καθιστούν τον αερολιμένα της Ρόδου κομβικό σημείο για τον τουρισμό και τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών στο Νότιο Αιγαίο. Σημειωτέον ότι οι διακινηθέντες επιβάτες το 2022 στο

αεροδρόμιο «Διαγόρας» έφτασαν σχεδόν τα 5,9 εκατομμύρια, ενώ το έτος 2023 η επιβατική κίνηση αυξήθηκε και ανήλθε σε 6.142.813 επιβάτες. Είναι προφανές ότι η επιβατική κίνηση στο αερολιμένα της Ρόδου είναι ιδιαιτέρως υψηλή και διαρκώς αυξάνεται, καθιστώντας απαραίτητη την παρουσία μόνιμου ιατρού.

 

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι ο ισχύων Κανονισμός Πυρασφάλειας για αεροδρόμια-ελικοδρόμια και πεδία προσγειώσεων (ΦΕΚ 769/10-3-2017, τεύχος β’) προβλέπει ως υποχρεωτική την παρουσία τουλάχιστον ενός ιατρού με μόνιμη παρουσία στο Ιατρείο του αερολιμένα καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα καθ’ όλο το έτος στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών (αφίξεις – αναχωρήσεις).

 

Εντούτοις, η ανωτέρω υποχρέωση ουδόλως σημαίνει ότι, σε έναν αερολιμένα με επιβατική κίνηση που πλησιάζει το όριο που θέτει η παραπάνω ΚΥΑ, με πλείστα ιατρικά περιστατικά να έχουν καταγραφεί, ακόμα και θανάτους, δεν οφείλει η Πολιτεία και, συγκεκριμένα, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, να μεριμνήσει για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, έχουσα τη σχετική διακριτική ευχέρεια.

 

 

Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας, υπό την έννοια της εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για τις νησιωτικές κοινωνίες, είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

Δεδομένου ότι ο αερολιμένας «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου αποτελεί την πύλη εισόδου εκατομμυρίων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών στη Δωδεκάνησο, αλλά και κομβικό σημείο μετακίνησης των νησιωτών της Δωδεκανήσου από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφοράς αγαθών.

Δεδομένου ότι έχει καταγραφεί πλήθος ιατρικών περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η επέμβαση ιατρού και η απουσία του υπήρξε για κάποιους συνανθρώπους μας μοιραία για την ίδια τους τη ζωή.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου (ΕΠΙ) στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο ιατρό για την υγεία και ασφάλεια των εκατομμυρίων επιβατών που διέρχονται ετησίως από αυτόν;

2. Ποιοί είναι οι λόγοι που μέχρι σήμερα η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, ως αρμόδια, δεν έχει ανταποκριθεί στο ανωτέρω αίτημα και πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τους λόγους αυτούς.

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου