Ρεπορτάζ

Ασυντήρητα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους

Επικινδύνως ασυντήρητα και ταλαιπωρημένα είναι στην πλειοψηφία τους τα αυτοκίνητα στη Ρόδο. Αυτή την εικόνα περιγράφει στη “δ” ο κ. Ιζέτ Σιέχ, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων. Μεγάλο ποσοστό των αυτοκινήτων δεν περνούν καν από έλεγχο ΚΤΕΟ, και αυτό επειδή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σ’ ένα συνεργείο. Και όλα αυτά όταν ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων βρίσκεται κοντά στα 15 έτη.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο των τροχαίων ατυχημάτων (σοβαρότερων ή λιγότερο σοβαρών) που μαζί με την έλλειψη οδηγικής παιδείας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
«Βλέπουμε συνεχώς αυτοκίνητα ταλαιπωρημένα, ασυντήρητα που δεν θα έπρεπε καν να κυκλοφορούν καν στο δρόμο. Είναι επικίνδυνα για τον ίδιο τον οδηγό και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.
Οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν το ετήσιο σέρβις που περιλαμβάνει βασικά πράγματα, όπως τον έλεγχο των φρένων και των φώτων και θα το κάνουν μόνο εάν το αυτοκίνητο τους μείνει στο δρόμο και το χρειάζονται.
Τυχαίνει συχνά, κάποιος να εμπλακεί σε ατύχημα ή να παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο αυτοκίνητο εν κινήσει, να μας ζητήσει να μη το μεταφέρουμε στο συνεργείο, αλλά στο σπίτι του επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την επισκευή!
Επίσης, τα λάστιχα που θα πρέπει να τα αλλάζει κανείς κάθε τόσο, οι ιδιοκτήτες δεν τα αλλάζουν ποτέ ή τουλάχιστον δεν τα αλλάζουν πριν φθαρούν εντελώς.
Εννοείται πώς όσο αμελεί κανείς τη συντήρηση, τόσο μεγαλώνουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα. Και συνήθως οι οδηγοί αποφεύγουν να περάσουν τα κακώς συντηρημένα οχήματά τους από το ΚΤΕΟ. Άλλωστε έχουν γίνει πλέον τόσο αυστηρά τα πράγματα που ένα τέτοιο όχημα δεν θα περνούσε επιτυχώς τη διαδικασία του ελέγχου», δήλωσε ο κ. Σιέχ.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό των Ροδιτών επενδύει σε νέα αυτοκίνητα, αποσύροντας παλαιότερα μοντέλα από την κυκλοφορία. Τα νέα οχήματα αποτελούν όμως σαφώς λιγότερα απ’ ότι τα παλαιότερα και ασυντήρητα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους της Ρόδου.

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Καθημερινό φαινόμενο είναι τα τροχαία ατυχήματα στη Ρόδο με την κακή συντήρηση των οχημάτων να αποτελεί μία από τις αιτίες για την αυξημένη συχνότητά τους.
«Τα τροχαία ατυχήματα-λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά-αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Περίπου 10 με 15 διαχειριζόμαστε αυτή την περίοδο ημερησίως, ενώ κατά καιρούς ο αριθμός αυτός αυξάνεται.
Μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας π.χ. ήταν σαφώς μεγαλύτερος ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων, έως και 60 ανά ημέρα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην πρόκληση των τροχαίων με την αμέλεια και την ελλιπή συντήρηση των οχημάτων να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Η σωστή οδηγική συμπεριφορά είναι βέβαια θέμα παιδείας. Δεν μπορεί πίσω από κάθε οδηγό να βρίσκεται πάντα ένας αστυνομικός», δήλωσε ο κ. Σιέχ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου