Έντονη ανησυχία και αγωνία εκφράζουν οι τοπικοί φορείς για το μέλλον και την πορεία του Ροδιακού τουρισμού.
Ο λόγος της ανησυχίας και αγωνίας των τοπικών φορέων η μεθοδευμένη άρνηση του δήμου Ροδίων να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του ΟΠΡΟΤΟΥΡ και ως εκ τούτου η μεθοδευμένη οικονομική του κατάρρευσή .
Είναι δυστύχημα για τη Ρόδο και κρίμα για εκείνους που οραματίσθηκαν την πρόοδο του τουρισμού μας και έστησαν δομές πρωτοποριακές με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα, οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες να καταργούν τις δομές αυτές και να θεωρούν κέρδος για το δήμο την εξοικονόμηση μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τη μη χρηματοδότησή, τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη ζημία που υφίσταται η τοπική οικονομία αλλά και ο ίδιος ο δήμος .
Να υπενθυμίσω τη χρηματοδότηση του ΟΠΡΟΤΟΥΡ τα προηγούμενα χρόνια με το 10% των εσόδων από το ΔΗΦΟΔΩ που έφθανε και το 1.600.000 €;
Να υπενθυμίσω τη θέση εκείνων που με τις ενέργειές τους συνετέλεσαν στην κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ και σήμερα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προσφέροντας το 10% περίπου των χρημάτων που διατίθεντο τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να εξοστρακίσουν το δήμο από τις δομές που εκείνος δημιούργησε ;
Να υπενθυμίσω τις δηλώσεις μας ότι τυχόν κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ θα είχε ως συνέπεια την κατάρρευση του ΟΠΡΟΤΟΥΡ με σοβαρές συνέπειες στη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος και κατά συνέπεια και στην τοπική οικονομία;
Καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις πάνω σε ένα σοβαρό θέμα όπως είναι το θέμα αυτό που έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στα οικονομικά του δήμου.
Καμία έκπληξη μιας και επί των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν το δήμο η ενημέρωσή μας γίνεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Αν είχε γίνει επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είχαμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας που είναι και η λύση στο πρόβλημα χωρίς να εξοστρακιστεί ο δήμος μας από πρωτοποριακές δομές που προηγούμενοι δήμαρχοι υλοποίησαν (Γ. Γιαννόπουλος) και οι μετέπειτα στήριξαν.
Για κάθε πρόβλημα υπάρχουν τουλάχιστον δύο λύσεις.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα καταθέτουμε τις προτάσεις μας με τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν δεκτές από τη σημερινή δημοτική Αρχή λόγω διαφορετικής αντίληψης και νοοτροπίας.
Πρώτη Λύση : Στην πράξη σύστασης του ΟΠΡΟΤΟΥΡ αναφέρεται ως χρηματοδότης ο πρώην δήμος Ροδίων μέσω των εσόδων του ΔΗΦΟΔΩ. Ο ΔΗΦΟΔΩ, μετά από το κυνηγητό εκείνων που σήμερα παρουσιάζονται ως οι σωτήρες του ΟΠΡΟΤΟΥΡ, έπαυσε να υφίσταται και ως εκ τούτου έπαυσε να υπάρχει το μέσον της χρηματοδότησης του και ορθώς ο Επίτροπος αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση του όποιου χρηματικού ποσού .
Άρα εκείνο που προέχει να γίνει είναι η τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΟΠΡΟΤΟΥΡ όπου θα αναφέρεται ως τρόπος χρηματοδότησής του η συνεργασία με φορείς της Ρόδου για την αντιμετώπιση μέρους του κόστους προβολής του Ροδιακού τουρισμού . Ο ΟΠΡΟΤΟΥΡ θα συνεισφέρει με το προσωπικό και την εμπειρία του στην οργάνωση και παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος .
Προς τούτο να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με τις δράσεις στις οποίες θα προβεί κατά το τρέχον έτος, κοστολόγηση των δράσεων αυτών και αίτημα προς το δήμο Ρόδου για συνδιοργάνωση των δράσεων αυτών με το δήμο με την καταβολή συγκεκριμένου ποσού από αυτόν. Παράλληλα να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για την επικύρωση της συνεργασίας αυτής.
Αν ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή ο Επίτροπος δεν θα έχει κανένα λόγο να αρνηθεί τη χρηματοδότηση του ΟΠΡΟΤΟΥΡ από το δήμο Ρόδου

Δεύτερη λύση: Να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΟΠΡΟΤΟΥΡ και να αναφέρεται ως Σύλλογος προώθησης του Πολιτιστικού και Πολιτισμικού πλούτου της Ρόδου και του Τουριστικού προϊόντος του τόπου που σαφώς είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την Ιστορία του τόπου μας.
Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη χρηματοδότησή του από το ποσοστό του 1,5% του προϋπολογισμού του Δήμου.
Όπως γίνεται αντιληπτό λύσεις υπάρχουν.
Όμως οι λύσεις των προβλημάτων χρειάζονται μελέτη του θέματος, προγραμματισμό και αποφάσεις όχι φωτογραφίες
Θέληση υπάρχει ; Αν ναι ιδού η Ρόδος ιδού και ….

Χατζής Χατζηευθυμίου
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
«ΡΟΔΙΑΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ