Ειδήσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για τον ιό Εμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου!

«Η ετοιμότητα των αρμοδίων αρχών και τα μέτρα πρόληψης είναι το αντίδοτο για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Ανησυχούν όμως τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο οι ενδείξεις για τη χρήση του από τους τζιχαντιστές σε απλοποιημένους βαλιστικούς πυραύλους»!
Αυτό υπογράμμισε σε ομιλία της χθες, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, η υποδιοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.
Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης, το μέλος του ΙΣΡ κ. Γιάννης Μυροφόρου, αξιωματικοί του στρατού, γιατροί και νοσηλευτές.
Την ενημερωτική εκδήλωση άνοιξε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του ιού.
«Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό. Για τον Έμπολα έχουμε ομιλήσει ξανά στο νοσοκομείο με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις πύλες πιθανολογούμενης εισόδου του ιού Έμπολα. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν επεξεργαστεί επιχειρησιακά σχέδια, που στα βασικά τους σημεία θα πρέπει να γίνουν γνωστά», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Βασίλης Παπανικόλας.
Να σημειωθεί πως η ενημέρωση θα γίνονταν από τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνο Ευσταθίου. Μια ίωση όμως τον ανάγκασε να μην μπορέσει να έρθει στη Ρόδο.
Στην ιστορία του ιού αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Το 1994 είχα καλέσει τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ιού. Είχα δεχθεί τότε κριτική ως υπουργός Υγείας. Τους εξηγούσα ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Θεώρησαν πως είναι θέμα της Δυτικής Αφρικής. Ο Έμπολα έκανε την εμφάνισή του πάλι πρόσφατα. Πρόκειται για φοβερή επιδημία. Η ασθένεια μεταδίδεται με απλή επαφή και είναι θανατηφόρα», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και πρόσθεσε πως ο ιός δεν έχει εισβάλει ακόμα με πολλά περιστατικά στην Ευρώπη.
«Σημασία έχει η στρατηγική του ΕΚΕΠΥ για την αντιμετώπιση του ιού. Διαφορετικά μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Δεν θα πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι γιατί μπορεί να εμφανιστεί περιστατικό που θα προκαλέσει πανικό», δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ιού αναφέρθηκε στην ομιλία της η υποδιοικήτρια του ΕΚΕΠΥ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.
«Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976. Για χρόνια ενδημούσε στις χώρες της δυτικής Αφρικής. Έως σήμερα έχουν περιγραφεί πέντε υπότυποι του ιού. Το 2003 αναφέρθηκε ως βιολογικό στέλεχος για πιθανή χρήση από την βιο-τρομοκρατία. Το συγκεκριμένο στοιχείο μας απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό με αφορμή τους τζιχαντιστές γιατί υπάρχουν ενδείξεις για χρήση του σε απλοποιημένους βαλιστικούς πυραύλους», δήλωσε η κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.
«Οι χώρες που έχουν υπάρξει περιστατικά είναι η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Αμερική, η Ισπανία, το Μάλι και το Κογκό. Τα κρούσματα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ήταν 21.000. Πέθαναν εξαιτίας του ιού 8.371 άνθρωποι. Ο χρόνος επώασης είναι 21 ημέρες. Δεν έχει παρασκευαστεί ακόμη το εμβόλιο», δήλωσε η υποδιοικήτρια του ΕΚΕΠΥ και πρόσθεσε πως πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός του Μάλι ανακοίνωσε το τέλος της επιδημίας.
Η κ. Κουρουπάκη επεσήμανε πως αποτελεί θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα άτομα που νοσούν, αλλά δεν έχουν συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
«Σιγά σιγά ελπίζουμε να περιοριστεί η επιδημία. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη δυτική Αφρική. Σημαντικό είναι πως ο ιός δεν μεταδίδεται από ανθρώπους που τον φέρουν μεν αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Ο κινήσεις των ΗΠΑ με τα μέτρα για τους ανθρώπους που είχαν νοσήσει έδειξαν πανικό. Εμείς το έχουμε χειριστεί καλύτερα», δήλωσε η κ. Κουρουπάκη.
«Δεν υπάρχουν εναρμονισμένες οδηγίες για τη διακίνηση των ταξιδιωτών. Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ιατρική μεραρχία με 4.000 άτομα που θα επισκεφθούν τις περιοχές που έχουν πληγεί από την ασθένεια. Δεν έχουν όμως ξεκινήσει ακόμη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε νοσοκομείο δυναμικότητας 77 κλινών με 700 άτομα προσωπικό στη Αφρική. Δραστηριοποιούνται έντονα και τα μέλη της Οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Είναι σημαντικό που συζητήθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφασίστηκε να σταλεί οικονομική βοήθεια στις πληγείσες χώρες. Η Ελλάδα θα στείλει υγιειονομικό υλικό τις επόμενες ημέρες. Ομάδα εθελοντών ιατρών με επικεφαλής τους κκ Ευσταθίου και Στυλιανίδη θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου για εκπαίδευση στο Λονδίνο. Στόχος είναι ο έλεγχος της κατάστασης στις χώρες της δυτικής Αφρικής, η μη εξάπλωση της νόσου στον υπόλοιπο κόσμο και η παραγωγή εμβολίου», δήλωσε η κ. Κουρουπάκη.
Στη συνέχεια η υποδιοικήτρια του ΕΚΕΠΥ αναφέρθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που γίνεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ιού.
«Έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα στο νοσοκομείο Φλέμινγκ που ασχολείται μόνο με τον ιο Έμπολα. Από τον Αύγουστο έχουν κοινοποιηθεί οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το υπουργείο Άμυνας. Πραγματοποιήθηκαν και πολλές ασκήσεις ετοιμότητας», δήλωσε η κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.
Η υποδιοικήτρια αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας που εξυπηρετούν τους λαθρομετανάστες.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με την κ. Κουρουπάκη λειτουργούν για την ανίχνευση του ιού δυο μικροβιολογικά εργαστήρια.
«Το θέμα είναι να μην δημιουργηθεί πανικός. Πριν λίγες ημέρες ήρθε επιβάτης πτήσης που προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος, από την Κωνσταντινούπολη, έπεσε κάτω και φώναξε πως έχει Έμπολα. Χρειάστηκε να επέμβει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ. Τελικά ο άνθρωπος στάλθηκε πίσω στην Τουρκία Για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρειάζεται καλός συντονισμός όλων», δήλωσε η κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου