Τοπικές Ειδήσεις

Τι είδους καθαριότητα θέλουμε;

Δικαίως το ζήτημα της καθαριότητας σε μία περιοχή, πόλη, νησί είναι στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου. Το μοντέλο που κάθε φορά προτείνεται, αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των αρχών, των πολιτών, των εργαζόμενων και των κατοίκων.
Ολοι συμφωνούν στο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από έναν καθαρό Δήμο, όμως οι προσεγγίσεις διαφέρουν. Βέβαια, η έννοια του καθαρού Δήμου δεν είναι αυτή που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται. Δεν αρκεί να μαζεύουν κάποιοι τα σκουπίδια και να θεωρούμε ότι αυτό συνεπάγεται καθαρός Δήμος.
Η πολυποικιλότητα ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων δεν επιτρέπει απλοϊκές προσεγγίσεις, ούτε είναι πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Το κόστος μάλιστα δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο μέγεθος, αφού μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε δει σύγχρονα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, παρά αποσπασματικές επιλογές χωρίς αποτέλεσμα.
Όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος που στόχο έχουν την προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών, τότε το μοντέλο διαχείρισης οφείλει να είναι αντίστοιχα υψηλό, κάτι που σαφώς συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος.
Είναι όμως το κόστος ο καθοριστικός παράγοντας; Μετά από μία οικονομική κρίση και εν μέσω πανδημίας το κόστος αποτελεί σημείο αναφοράς.
Οφείλουμε όμως να αποκωδικοποιήσουμε το κόστος και να μην το αντιμετωπίζουμε ως έναν απόλυτο αριθμό που συγκρίνουμε κατά το δοκούν. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ο κρίσιμος παράγοντας. Αυτό που στην αγορά αποκαλούμε σχέση ποιότητας-τιμής. Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πρωτοποριακές μέθοδοι που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα είναι το ζητούμενο.
Υψηλή ποιότητα ολοκληρωμένων υπηρεσιών που θα αποτελέσουν κομβικό σταθμό για την αειφορία της Ρόδου.
Αυτό για το οποίο θα κριθούν στο μέλλον όσοι κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης στη Ρόδο είναι η αειφορία, η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες των μελλοντικών γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Για έναν τέτοιο στόχο αξίζει να διατεθούν χρήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου