Τοπικές Ειδήσεις

“Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της ανισοτιμίας κατά της γυναίκας”

Η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση των οργανώσεων Ρόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, με θέμα τη δράση κατά της ανισοτιμίας της γυναίκας, «Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στη Βία», υπέδειξε την πραγματική αγωνία γυναικών και ανδρών για το ζήτημα αυτό, που ιδιαίτερα ταλανίζει την χώρα αλλά και το νησί μας.

Η κεντρική ομιλήτρια Βιβή Δάγκα, ξεκίνησε με την ανάγκη όπως αναφέρει: « να σπάσουμε την βία κατά της γυναίκας χρειάζεται να βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής της ανισοτιμίας που βιώνει η γυναίκα, για μία γυναίκα ανεξάρτητη από αφεντικά, από το οικογενειακό περιβάλλον, χειραφετημένη, που δε θα εγκλωβίζεται σε παθογόνες διαπροσωπικές σχέσεις.»

Στα πλαίσια της ανάγκης να χτυπηθεί το κακό από τη «ρίζα» ανέλυσε πως η βία αυτή, η διπλή εκμετάλλευση της γυναίκας στην καθημερινότητα και στην εργασία, έσπασε στην πράξη όταν έγινε η πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπου η εκμετάλλευση γυναικών και ανδρών ξεκίνησε να εξαλείφεται και μέσα από πράξη και νομοθεσία τα δικαιώματα των γυναικών εκτοξεύθηκαν, από την υγεία μέχρι την συμμετοχή στα κοινά, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την πλήρη αλλαγή και την ανατροπή της ανισοτιμίας μέσα από την ανατροπή του ίδιου του συστήματος εκμετάλλευσης.

Τόνισε πως: «τα σημερινά αστικά επιτελεία και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να βουτήξουν στο βάθος των προβλημάτων και των συνθηκών που υποβόσκουν στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτά προκύπτουν από την κοινωνία και το σύστημα στο οποίο ζούμε. Καθώς η βία δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό αλλά στο έδαφος των αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων για την κοινωνική θέση της γυναίκας, όπου η ερωτική σχέση συνδέεται με στάση ιδιοκτησίας του/της συντρόφου.»

Αντίθετα η συμμετοχή στην ταξική πάλη, ενάντια στην γενεσιουργό αιτία εκμετάλλευσης, ανδρών και γυναικών αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα καθενός και καθεμιάς, με προσπάθεια να εξελίσσεται, χωρίς να εγκλωβίζεται στα προωθημένα πρότυπα, οδηγούν και στην αλλαγή της συνείδησης τους.

Γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας, σήμερα χρειάζεται να παλέψουν, για στήριξη γυναικών που βιώνουν τη βία αυτή σήμερα, με στέγη, επιστημονική ψυχολογική υποστήριξη, αναφέροντας και προτάσεις του ΚΚΕ για το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Αναφέροντας όμως πως μόνο αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να εξαλείψουν την ίδια την πραγματικότητα.

Κλείνοντας κάλεσε: «Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της ανισοτιμίας, σήμερα πιο αποφασιστικά και μαζικά όλες οι γυναίκες να υψώσουν το ανάστημα τους, να γίνουν μαχήτριες σε κάθε σύλλογο και σωματείο στον χώρο τους, συμπορευόμενες με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την ανατροπή των σχέσεων κάθε μορφής εκμετάλλευσης, να παλέψουν για μία σοσιαλιστική κομμουνιστική κοινωνία, να χτίσουν πραγματικά ισότιμες σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων βασισμένες στην αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και το σεβασμό.»

Ακολούθησε συζήτηση, με πλήθος ερωτήσεων, που υπέδειξε την ανάγκη για πράξη όσων ακούστηκαν, για δυνάμωμα της πάλης σε κάθε χώρο που βρίσκεται, ζει, μαθαίνει και εργάζεται σήμερα μία γυναίκα.

Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Ν. Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου