Τοπικές Ειδήσεις

«Ο δείκτης επανεκλογής του κ. Γ. Χατζημάρκου είναι πραγματικά πολύ υψηλός»

Την πρόσφατη δημοσκόπηση που αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και διερεύνησε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του ιστότοπου «newsIT.gr» σχολίασε με δηλώσεις του στην τηλεόραση «ΑΙΓΑΙΟ» ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων, κ. Κώστας Παναγόπουλος.
Η έρευνα έγινε από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου και δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών που έλαβαν μέρος, δηλώνει ικανοποιημένη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ το 38% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε για Περιφερειάρχη αν είχαμε εκλογές την Κυριακή.
Αναλύοντας τις κάρτες και τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 800 ατόμων. Εάν κάποιος δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην περιοχή της Περιφέρειας, δεν μπορεί να απαντήσει και να συμμετάσχει στην έρευνα. Είναι μια κλασική τηλεφωνική έρευνα ως προς την μεθοδολογία, με άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου και κλασική δειγματοληψία ανάλογα με τον πληθυσμό που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία για κάθε νησί που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με χρόνο διεξαγωγής από τις 10 – 17 Δεκεμβρίου 2018. Η ALCO έχει μια πολύχρονη συνεργασία με το ‘newsIT.gr’ και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιάσουμε κι άλλες δημοσκοπήσεις, για περιφέρειες της χώρας και για δήμους».
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν είναι αρκετό το δείγμα των 800 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις για να βγουν συμπεράσματα, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε: «Εάν σκεφτείτε ότι σε πανελλήνιο επίπεδο, λαμβάνεται δείγμα 1.000 ατόμων και θεωρείται στατιστικά επαρκές, αντιλαμβάνεστε ότι για μία περιφέρεια όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το δείγμα είναι υπερ-επαρκές».
Διευκρίνισε ακόμη πως όλα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν υπάρχουν και ανά φύλο, ηλικία, νησί κ.λπ.
Στο πρώτο ερώτημα ‘Εάν είναι πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο’ που απαντά ‘Αρκετά’ το 33%, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε:
«Με δεδομένο τον χαμηλό, γενικά, βαθμό δείκτη ικανοποίησης των πολιτών από όσους ασκούν εξουσία στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια -πολύ περισσότερο τα εφτά χρόνια της κρίσης- οι συγκεκριμένοι δείκτες είναι ιδιαιτέρως υψηλοί. Ο δείκτης είναι ακόμα καλύτερος στα νησιά της Δωδεκανήσου. Τα Δωδεκάνησα δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι στο 50% και ένα πρόσθετο 21% που είναι ικανοποιημένοι (άρα, ανεβαίνουμε στο 71% αθροιστική ικανοποίηση) έναντι 62% που είναι στις Κυκλάδες, που δηλώνουν ότι προτίμησαν να μην απαντήσουν ή δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πολύ καλά τι κάνει. Δεδομένου ότι και η έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται στην Ρόδο και το νησί έχει βαρύνοντα λόγο αφού έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, τα πράγματα είναι απλώς, ακόμη πιο θετικά».
Σχολιάζοντας το ‘Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ’ ο πρόεδρος της ALCO είπε:
«Αυτό αποδεικνύει πως όλο και περισσότεροι πολίτες τα τελευταία χρόνια δεν παρακολουθούν την πολιτική ζωή –είτε αυτό έχει να κάνει με την συνολική διακυβέρνηση του τόπου είτε έχει να κάνει με την τοπική διακυβέρνηση σε επίπεδα περιφερειών και δήμων. Αυτή η απόσταση, είναι αυτή που οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά ανθρώπων που δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να απαντήσουν. Αυτό είναι και ένα από τα πολλά στοιχεία που οδηγούν σε πάρα πολλά ποσοστά σε αυτό που λέμε ‘απροσδιόριστη ψήφος’ ή αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ‘αναποφάσιστους’».
Επιπλέον, όσον αφορά την ‘θετική ή αρνητική γνώμη’ για τους κ.κ. Γιώργο Χατζημάρκο, Μανώλη Γλυνό, Νεκτάριο Σαντορινιό, Μαρία Χατζηγιάννη και Γιώργο Αττιτή, ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Προσπαθήσαμε να συγκρίνουμε μεταξύ υποψηφίων για την Περιφέρεια και ενός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ –ο οποίος δεν έχει ακόμη ορίσει υποψήφιο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επισήμως. Γι αυτό επιλέξαμε ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δημόσιο πρόσωπο για να μπορεί να υπάρχει μια κάποια σύγκριση για να μπορεί να καταλήξει κανείς σε κάποια συμπεράσματα. Οφείλω να πω ότι ο κ. Σαντορινιός δεν είναι υποψήφιος κι αυτό, προφανώς, παίζει ρόλο. Μας επιτρέπει όμως, να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις. Η βασική κρίση εδώ, έχει να κάνει με το πολύ υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης που υπάρχει για τον κ. Περιφερειάρχη, έναν άνθρωπο που ασκεί εξουσία, ο οποίος, προφανώς (και είναι λογικό αυτό) είναι και πολύ περισσότερο ουσιαστικά γνωστός, από όλους τους υπολοίπους. Αυτό που λένε ‘δεν ξέρω κάποιον τόσο ώστε να τον κρίνω’, σημαίνει ότι γνωρίζω το όνομα ή το έχω ακουστά αλλά δεν γνωρίζω τόσο καλά τον άνθρωπο για να μπορώ να έχω θετική ή αρνητική γνώμη γι αυτόν. Το 50% που παίρνει ο κ. Χατζημάρκος, είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αφορά τις αρνητικές γνώμες –με δεδομένο ότι ο εκάστοτε εκλεγμένος, ασκεί εξουσία και συνεπώς εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα».
Στο ερώτημα ‘Πιστεύετε ότι όταν τελειώσει η θητεία του ο Γιώργος Χατζημάρκος θα πρέπει να επανεκλεγεί ή πρέπει να εκλεγεί άλλος Περιφερειάρχης’ ο πρόεδρος της ALCO υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα αυτής της χρονικής περιόδου, δηλαδή πέντε μήνες πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, διότι είναι ο Δείκτης Επανεκλογής. Χρησιμοποιείται από τηνALCO και από άλλες δημοσκοπικές εταιρείες εδώ και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ακριβώς για αυτό, έχει κάποιες σταθερές που έχουν ενδιαφέρον. Εάν εκλεγμένος αυτοδιοικητικός έχει χαμηλό δείκτη δείχνει τι θα γίνει. Εάν έχει μέχρι 40% σημαίνει ότι είναι ένας πολύ ισχυρός υποψήφιος, εάν έχει πάνω από 40% στην δεδομένη στιγμή και σε αυτή την ερώτηση, σημαίνει ότι επανεκλέγεται. Τα ποσοστά για τον Περιφερειάρχη είναι της τάξεως του 42% που σημαίνει ότι ο δείκτης επανεκλογής, τώρα, είναι πραγματικά πολύ υψηλός. Στα Δωδεκάνησα ο δείκτης αυτός είναι ακόμη υψηλότερο στο 46% ενώ στις Κυκλάδες, είναι πιο χαμηλός στο 34%. Σημασία έχει όμως πού βρίσκεται το σύνολο (το οποίο είναι πολύ ψηλά). Για μένα είναι πιο σημαντικός ο ‘Δείκτης Επανεκλογής’ από την πρόθεση ψήφου αυτή την ώρα α) επειδή δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως το τοπίο των υποψηφιοτήτων ακόμη –δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι όλοι οι υποψήφιοι και αν προκύψουν άλλοι- και β) συγκρίνει τον Περιφερειάρχη με ‘οποιονδήποτε άλλον’. Αυτό είναι δυσμενής σύγκριση, κανονικά. Γι αυτό είναι κρίσιμος για εμάς και αποτελεί πιο σημαντικό μέγεθος από την Πρόθεση Ψήφου».
Όσον αφορά στο ερώτημα της Πρόθεσης Ψήφου (Ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου αν είχαμε εκλογές την Κυριακή), αν και δεν διευκρινίζεται όνομα, ο κ. Χατζημάρκος εμφανίζεται και πάλι πρώτος με ενισχυμένα ποσοστά.
«Η ερώτηση αυτή είναι ανοικτή. Δεν δίνουμε ονόματα. Υπάρχει μια πολύ καθαρή και υψηλή πρόθεση ψήφου για τον κ. Χατζημάρκο ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αποχής. Το πραγματικό ποσοστό, θα είναι πολύ υψηλότερο ενώ 1 στους 4 δεν τοποθετήθηκε στην έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος, ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που περιμένει για να αποφασίσει. Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι μαγικός… καθρέφτης που δείχνουν το μέλλον. Αλλά όλα αυτά δεν αναιρούν την υπεροχή του κ. Χατζημάρκου που έχει μεγάλο προβάδισμα σε όλες τις παραμέτρους που εξετάστηκαν» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Η δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση newsIT.gr για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τι λένε οι πολίτες | Newsit.gr

Η έρευνα έγινε από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως θα δείτε στις παρακάτω κάρτες, η πλειοψηφία των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δηλώνει ικανοποιημένη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο ενώ το 38% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε για Περιφερειάρχη αν είχαμε εκλογές την Κυριακή.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την έρευνα:

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου