Τοπικές Ειδήσεις

Αύριο η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Ο απολογισμός της φετινής σεζόν σε πρακτικό-οικονομικό επίπεδο αλλά και οι προοπτικές γύρω από την νέα τουριστική περίοδο το 2023 αναμένεται να απασχολήσουν τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων.
Το 2022 αποτελεί πλέον τη χρονιά-ορόσημο στα τοπικά τουριστικά χρονικά καθώς με 2.573.739 αφίξεις επιβατών τσάρτερ, η Ρόδος κατάφερε να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το πραγματικό αποτύπωμα της φετινής τουριστικής κίνησης αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στη γενική συνέλευση της ΕΞΡ, ενώ θα αναλυθούν και οι μελλοντικές προκλήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ενεργειακή κρίση και την γενικότερη ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών που συμπαρασύρουν προς τα πάνω τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους.
Πρόσφατα, στην ομιλία του στο Συμβούλιο των προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της Π.Ο. Ξ. ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής χρονιάς, σημειώνοντας ότι: «Το 2022 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για την χώρα μας σε επίπεδο αφίξεων. Αφίξεις όμως που επιτεύχθηκαν σε ένα βαθμό και από την αδυναμία των ξενοδοχειακών μονάδων να επαναδιαπραγματευθούν τις κλειδωμένες τιμές τους βάσει των συμβολαίων που τους δέσμευαν.
Εκτιμάται ότι στους μεγάλους προορισμούς της χώρας τα 3/4 του ξενοδοχειακού τζίρου προέρχονται από πωλήσεις μέσω tour operators. Οι σπόνσορες λοιπόν του φετινού τουριστικού θριάμβου πάλεψαν να ισοσκελίσουν κλειδωμένη τιμή με αυξημένο κόστος πρώτων υλών σε βαθμό άνω του 30%, ενέργεια ακριβότερη έως +300% και εργοδοτικό κόστος μεγαλύτερο τουλάχιστον 15%».
Υπενθυμίζεται ότι ως «αντιστάθμισμα» στην ενεργειακή κρίση, το ΕΚΡ σε κοινή παρέμβαση με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου προς το Υπουργείο, έχει ζητήσει να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος για να αντιμετωπιστεί το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον κλάδο φιλοξενίας στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, πρόβλημα το οποίο η ΕΞΡ είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με τη σύσταση γραφείου διασύνδεσης και με το… λανσάρισμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας μπορούσαν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους οι ενδιαφερόμενοι.
Παρόλο που οι πρωτοβουλίες της ΕΞΡ λειτούργησαν θετικά, εξακολουθούν οι ελλείψεις εργαζόμενων να αποτελούν «πρόβλημα για δυνατούς λύτες» καθώς οι ανάγκες αναμένεται να είναι και το 2023 ιδιαίτερα αυξημένες.
Πάντως, τα μηνύματα για το 2023 είναι θετικά για τη Ρόδο, με τον προορισμό να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση ήδη από τώρα. Πέρα από την Αγγλία έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις και από άλλες τουριστικές αγορές. Στόχος των τοπικών φορέων και επιχειρηματιών είναι να διατηρηθούν οι αφίξεις στα φετινά επίπεδα, κοντά στο «φράγμα» των 2,5 εκατομμυρίων ή και πάνω από αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου