Τοπικές Ειδήσεις

Τοποθέτηση Ν. Σαντορινιού στην ολομέλεια για την Συνταγματική Αναθεώρηση

τΗ διαφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ να μην αλλάξει επί της ουσίας το άρθρο περί ευθύνης Υπουργών, δείχνει την ενοχή των στελεχών τους, σε σκάνδαλα όπως η Novartis και τον φόβο τους να μην αποκαλυφθούν»

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Με βάση την ημερήσια θεματολογία των προτεινόμενων για αναθεώρηση άρθρων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής των άρθρων περί ευθύνης Υπουργών και βουλευτών, έτσι ώστε, όπως τόνισε να δοθεί το σήμα της αυτοκάθαρσης αλλά και για να μην παραγραφούν τα αδικήματα της Novartis. Επίσης, ιδιαίτερο λόγο έκανε για μια ακόμη ευκαιρία, όπως σχολίασε, να γίνει η απλή αναλογική, άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος.

Υποχρέωση μας να μην αλλοιωθεί το Σύνταγμά μας από νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές

«Η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η κορύφωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όλοι μας φέρουμε ένα μεγάλο βάρος ευθύνης. Το Σύνταγμα της χώρας μας είναι ο δρόμος πάνω στον οποίο βαδίζουμε, έτσι ώστε να είναι συνεκτική και δίκαιη η κοινωνία μας, εξασφαλίζοντας την ισοτιμία, ισοπολιτεία, ελευθερία και δημοκρατία. Πέραν όμως αυτών είναι το πλέγμα αξιών και θεμελιακών νόμων, που η ίδια η Ιστορία της χώρας, ο λαός και οι αγώνες του, έχουν κατοχυρώσει. Δική μας δουλειά είναι η τήρησή του, η προστασία του και η περαιτέρω ενίσχυσή του».

«Με βάση αυτούς τους κανόνες και τις αρχές θεωρώ ότι κινήθηκαν οι εργασίες της προτείνουσας Βουλής και πιστεύω ακράδαντα ότι οι προτάσεις και το πνεύμα των αλλαγών που προτάθηκαν, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, εξέφρασαν το κοινό αίσθημα».

«Είναι υποχρέωση μας να μην οδηγηθούμε στην αλλοίωση του Συντάγματός μας από τις νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές, που θέλουν μια Δημοκρατία υποταγμένη και τη συνέχιση των προνομίων της κομματικής και οικονομικής ολιγαρχίας».

Άρθρο 62: περί ευθύνης βουλευτών

«Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», κάθε φορά που δεν αίρεται η ασυλία ενός από εμάς, μια αντίληψη που έχει παγιωθεί και έχει δημιουργήσει απόσταση του κοινοβουλευτικού κόσμου και των πολιτών. Με τη βασική συμφωνία όλων μας για την αναθεώρησή του, αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε να αγγίξουμε αυτό το ζήτημα».

«Ωστόσο η πρόταση της πλειοψηφίας βρίσκεται, δυστυχώς, πολύ πίσω από τα αιτήματα της εποχής. Ακόμα και σε περιπτώσεις αδικημάτων, που δεν συνδέονται με την βουλευτική ιδιότητα, Προτείνεται, χωρίς λόγο, επιπλέον διαδικασία υποχρεωτικής χορήγησης άδειας άρσης ασυλίας από τη Βουλή. Ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο λειτουργική, αφού προτείνουμε το αυτονόητο: ότι κάθε αδίκημα, που δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων του βουλευτή, να διώκεται χωρίς να απαιτείται άδεια από τη Βουλή. Αλήθεια τι είναι αυτό που εμποδίζει τη ΝΔ να απαλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα από τη ρετσινιά της αυτοπροστασίας και θέτει περιττές διαδικασίες;

Άρθρο 86: περί ευθύνης Υπουργών

«Παρόλο που είναι σημαντικό ότι συμφωνούμε στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Όμως, αν θέλουμε να είμαστε καθαροί, δεν μπορούμε σε αυτήν την Αναθεώρηση και σε αυτή τη χρονική στιγμή, μετά τα όσα έχει ζήσει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια, να μην προσθέσουμε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε η προηγούμενη Βουλή και η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν περιλαμβάνονται στα αδικήματα, όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Σε αυτή την περίπτωση ο δρόμος είναι ένας: τα ελληνικά Δικαστήρια».

«Το επιχείρημα της κυβερνώσας παράταξης λέει ότι η ερμηνευτική δήλωση, δεν συνεισφέρει τίποτα στην αναδρομικότητα. Και όμως, η πρότασή μας δεν τροποποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις, αλλά ερμηνεύει αυθεντικά το υπάρχον άρθρο και επομένως έχει ισχυρή αναδρομική ισχύ».

««Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές της ΝΔ να θεωρούν ότι η δωροληψία, εμπίπτει στα καθήκοντα του Υπουργού. Είναι δηλαδή καθήκον του Υπουργού «να τα παίρνει»; Τι φοβάστε και δεν υπερψηφίζετε την ερμηνευτική δήλωση. Προς τι αυτή η υποκρισία; Τι θέλετε να κρύψετε κάτω από χαλί; Η απάντηση είναι μια: Φοβάστε ότι Υπουργοί σας έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι, όπως στην υπόθεση NOVARTIS. Αυτή είναι η άποψή σας περί Δημοκρατίας»;

Άρθρο 56: Όριο στη θητεία των βουλευτών

«Εντύπωση προκαλεί η πεισματική άρνηση των περισσότερων κομμάτων, να μην γίνει δεκτή η προσθήκη νέας παραγράφου στο Άρθρο 56 που προβλέπει την εισαγωγή ορίου στη θητεία των βουλευτών.

«Τελικά μάλλον δεν πιστεύετε ότι αυτό το μοναδικό προνόμιο που μας έδωσε ο λαός να τον εκπροσωπούμε, δεν μπορεί να είναι επαγγελματική ενασχόληση. Έχετε μάθει στους πολιτικούς καριέρας, τους πολιτικούς που γίνονται βουλευτές κληρονομικό δικαίω.

«Η δική μας πρόταση προβλέπει ότι μέχρι τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους μπορεί το ίδιο πρόσωπο να ανακηρυχθεί υποψήφιος ή και να εκλεγεί βουλευτής στις αμέσως επόμενες εκλογές. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και που πιστεύει ότι το αξίωμα του βουλευτή δεν είναι κληρονομικό. Αρχή που

τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζονται, προφανώς θέτοντας τις εσωκομματικές τους ισορροπίες πιο πάνω από την ευκαιρία για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των πολιτών μέσα στο Κοινοβούλιο».

Άρθρο 54: Αναλογικό Εκλογικό Σύστημα

«Στην περίπτωση της αλλαγής της παραγράφου 1 του άρθρου 54 και της συνταγματικής καθιέρωσης ενός αναλογικού συστήματος στην χώρα, φαίνεται όλη η διπροσωπία και η υστεροβουλία των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Χάνεται σήμερα μια ευκαιρία, ώστε ένα πάγιο αίτημα του λαού μας, σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευση, η απλή αναλογική, να γίνει άρθρο του Ανώτατου Νομικού Κειμένου της χώρας».

«Για χρόνια η Αριστερά πίστευε και πιστεύει ότι ένα εκλογικό σύστημα δεν εφαρμόζεται εν κενώ. Έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές συνθήκες και με την επικρατούσα τάξη. Η εισαγωγή της πολυφωνίας, της αναγνώρισης της δύναμης της μειοψηφίας και η καλλιέργεια συνθηκών συνεργασίας μέσα στη Βουλή, αλλά και στην Κυβέρνηση, είναι για μας απόδειξη ότι η Δημοκρατία εμβαθύνεται. Είναι όμως και απόδειξη ότι δεν υπάρχει χαμένη ψήφος και ότι οι επιλογές του λαού αντικατροπτίζονται με ακρίβεια στη σύνθεση της Βουλής.

«Έρχεστε τώρα να πείτε ότι οδηγούμε σε ακυβερνησία την χώρα. Με τη στάση σας όμως αποκαλύπτετε ότι βάζετε πάνω από την ισοτιμία της ψήφου, την Κυβερνησιμότητα. Παραδέχεστε κυνικά ότι είναι προτιμότερο να αλλοιωθεί η βούληση του λαού, για να προστατεύσετε τα οφίκια. Η στάση σας είναι απογοητευτική και να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην κοινωνία».

«Είσαστε τα δυο αυτά κόμματα που μοιραστήκατε το μεγαλύτερο μερίδιο διακυβέρνησης από το 1974 και μετά, κόβοντας και ράβοντας τα εκλογικά συστήματα ανάλογα με το συμφέρον σας, εισάγοντας στην πολιτική ζωή και την πολιτική κουλτούρα, μεταλλαγμένες αξίες, αποσαθρώνοντας την ίδια την Δημοκρατία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου