ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νικηφόρος Παπανικόλας: «Πρόθεσή μας είναι να είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι για τον τόπο μας»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Πρόθεσή μας είναι να είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι για τον τόπο μας

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ

Ξεκα­θα­ρί­ζει τη θέση του -και τις προ­θέ­σεις της παρά­τα­ξης της οποίας ηγείται-μετά τα πρό­σφατα απο­τε­λέ­σματα των Περι­φε­ρεια­κών Εκλογών στο Νότιο Αιγαίο, ο κ. Νικη­φό­ρος Παπα­νι­κό­λας.

Σε συνέ­ντευξή του στην ‘δ’ μιλάει, με αφορμή τα απο­τε­λέ­σματα της παρά­τα­ξής του για τον επα­νε­κλε­γέ­ντα περι­φε­ρειάρχη –στο πλαίσιο των στόχων του Μαξίμου για ‘γαλάζιες’ περι­φέ­ρειες, για την προ­σπά­θεια να ξεφύγει η προ­ε­κλο­γική καμπά­νια από τα στενά κομ­μα­τικά όρια –επι­κε­ντρώ­νο­ντας την απ’ ευθείας σχέση με την κοι­νω­νία παρά την προ­σω­πική στήριξη του προ­έ­δρου κ. Νίκου Ανδρου­λάκη και τονίζει την πρόθεσή του, να ανα­δεί­ξει τα προ­βλή­ματα των νησιών μας.

Κύριε Παπα­νι­κόλα, να ξεκι­νή­σουμε από το απο­τέ­λε­σμα των εκλογών. Ο επα­νε­κλε­γείς περι­φε­ρειάρ­χης, ενί­σχυσε τα ποσοστά του και παρέ­μεινε στην εξουσία. Θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα σχόλιο για αυτό, με δεδο­μένο και την αρχική εντολή του Μαξίμου, ότι η ΝΔ προσ­δο­κούσε να κερ­δί­σει πολλές περι­φέ­ρειες.

Πράγ­ματι, η παρά­ταξη του κ. Χατζη­μάρ­κου πέτυχε μια μεγάλη και καθαρή νίκη. Σε ένα βαθμό αυτό ήταν λογικό και ανα­με­νό­μενο, αν λάβει κανείς υπόψη του συγκε­κρι­μέ­νες παρα­μέ­τρους. Αρχικά, πρό­κει­ται για μία περι­φε­ρειακή αρχή που ασκεί διοί­κηση στα τελευ­ταία εννιά χρόνια, γεγονός που συνε­πά­γε­ται ένα εδραιω­μένο σύστημα εξου­σίας και μία ήδη στε­λε­χω­μένη και οργα­νω­μένη παρά­ταξη, απο­τε­λού­μενη από έμπει­ρους αυτο­διοι­κη­τι­κούς. Επι­πλέον, η παρά­ταξη αυτή συμ­με­τείχε στις εκλογές με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημο­κρα­τίας, η οποία απο­λαμ­βά­νει την περίοδο αυτή μεγάλης απο­δο­χής τόσο σε πανελ­λα­δικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και η οποία επέλεξε να επεν­δύ­σει στρα­τη­γικά στο Νότιο Αιγαίο με επι­σφρά­γιση την προ­σω­πική παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού στην παρου­σί­αση του συν­δυα­σμού στη Ρόδο την 1η Σεπτεμ­βρίου. Αν σε όλα τα παρα­πάνω, προ­στε­θεί το γεγονός ότι πολλά στελέχη που μέχρι χτες ασκού­σαν αντι­πο­λί­τευση στην περι­φε­ρειακή αρχή, επέ­λε­ξαν είτε να απέχουν από τις εκλογές στην Περι­φέ­ρεια είτε να συμ­με­τέ­χουν σε αυτές με την παρά­ταξη του νυν περι­φε­ρειάρχη, γίνεται ευκόλως αντι­λη­πτό πως οδη­γού­μα­σταν νομο­τε­λειακά σε μία νίκη με μεγάλο εύρος. Η επι­δί­ωξη δε του Μαξίμου να βάψει τον εκλο­γικό χάρτη της Ελλάδας με μπλε χρώμα, δείχνει την αντί­ληψη του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος για την αυτο­διοί­κηση, την οποία θέλουν να λει­τουρ­γεί ως προ­έ­κταση του κεντρι­κού κράτους. Σε αυτήν τη λογική, εμείς αντι­τασ­σό­μα­στε και προ­τάσ­σουμε μια αυτο­διοί­κηση που εξι­σορ­ρο­πεί το κεντρικό κράτος και λει­τουρ­γεί ως πραγ­μα­τι­κός φορέας τοπικής δημο­κρα­τίας. Μία αυτο­διοί­κηση δηλαδή που λει­τουρ­γεί προς όφελος των πολιτών και όχι ως το «μακρύ χέρι» της κυβέρ­νη­σης.

Το ποσοστό που λάβατε εσείς με την παρά­ταξή σας, παρά τον πολύ λίγο χρόνο προ­ε­τοι­μα­σίας που είχατε, πώς το ερμη­νεύ­ετε;

Στον αντί­ποδα, λοιπόν, εμείς δημιουρ­γή­σαμε μέσα σε χρονικό διά­στημα 30 ημερών μία παρά­ταξη εκ του μηδενός, στη βάση μίας εναλ­λα­κτι­κής πολι­τι­κής πρό­τα­σης για την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου που περιε­λάμ­βανε αφενός, ένα πιο δημο­κρα­τικό μοντέλο διοί­κη­σης και λει­τουρ­γίας της Περι­φέ­ρειας, αφε­τέ­ρου ένα πρό­γραμμα ισόρ­ρο­πης και ισό­νο­μης ανά­πτυ­ξης για τα νησιά μας. Εκτός όμως από το προ­γραμ­μα­τικό πλαίσιο, αυτό που έκανε, θεωρώ, το εγχεί­ρημα μας ελκυ­στικό στα μάτια του κόσμου ήταν το γεγονός ότι στον συν­δυα­σμό μας συμ­με­τεί­χαν άνθρω­ποι, γυναί­κες και άντρες, που έκαναν για πρώτη φορά το βήμα στην ενεργό πολι­τική και μάλιστα χωρίς να προσ­δο­κούν οφέλη για τον εαυτό τους, με μονα­δικό κίνητρο την ανι­διο­τελή προφορά στον τόπο τους, μακριά από λογικές κάθε είδους συναλ­λα­γής. Φυσικά, μεγάλη ώθηση στην προ­σπά­θειά μας έδωσε η επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρου­λάκη προ­σω­πικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν επα­να­παυ­θή­καμε σε αυτό. Αντί­θετα, απο­φα­σί­σαμε συνει­δητά να ξεφύ­γουμε από τα στενά κομ­μα­τικά όρια και να απευ­θυν­θούμε κατευ­θείαν στην κοι­νω­νία. Νησί-νησί, χωριό-χωριό, γειτονιά-γειτονιά, σπίτι-σπίτι. Αυτός θεωρώ ήταν ο λόγος που κατορ­θώ­σαμε να συγκε­ντρώ­σουμε μεγα­λύ­τερο αριθμό ψήφων και συνα­κό­λουθα μεγα­λύ­τερο ποσοστό από αυτό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις πρό­σφα­τες βου­λευ­τι­κές εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό στην τοπική κοι­νω­νία ότι ο συν­δυα­σμός μας στη­ρί­χθηκε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι από τα κομ­μα­τικά στελέχη με θέσεις ευθύνης στα όργανα, τα οποία στη μεγάλη τους πλειο­ψη­φία έκαναν δια­φο­ρε­τι­κές επι­λο­γές. Τηρου­μέ­νων των ανα­λο­γιών και δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών, λοιπόν, και παρότι δεν κατα­φέ­ραμε να είμαστε εμείς οι νικητές των εκλογών, θεωρώ ότι είχαμε μία ικα­νο­ποι­η­τική επίδοση και μία αξιο­πρεπή παρου­σία, η οποία μας επι­τρέ­πει να ελπί­ζουμε και να αισιο­δο­ξούμε.

Μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλογών, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι τα απο­τε­λέ­σματα επι­κύ­ρω­σαν τη βασική επι­δί­ωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: να γίνει ένα σημα­ντικό βήμα για να προ­χω­ρή­σει η στρα­τη­γική μετα­τρο­πής του κόμ­μα­τος σε βασικό αντί­παλο, πολι­τικό πόλο απέ­να­ντι στη ΝΔ του Κυριά­κου Μητσο­τάκη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Παρότι πιστεύω ότι οι αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλογές, ιδίως αυτές που διε­ξά­γο­νται στον πρώτο βαθμό, δεν προ­σφέ­ρο­νται ιδιαί­τερα για ασφαλή πολι­τικά συμπε­ρά­σματα, θεωρώ ότι τα απο­τε­λέ­σματα της δεύ­τε­ρης Κυρια­κής των αυτο­διοι­κη­τι­κών εκλογών και ειδικά η μεγάλη ανα­τροπή που συντε­λέ­στηκε στο Δήμο της Αθήνας έστει­λαν ένα σαφές και ελπι­δο­φόρο μήνυμα καθότι οι πολίτες έδειξαν να επι­βρα­βεύ­ουν την ανα­νέ­ωση, το σχέδιο, τις προ­τά­σεις και την επι­στη­μο­νική γνώση, δηλαδή όλα αυτά πάνω στα οποία έχει επεν­δύ­σει στρα­τη­γικά το ΠΑΣΟΚ. Συμπε­ρα­σμα­τικά, ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο δείγμα, αλλά έχουμε μπροστά μας ένα επίσης μεγάλο στοί­χημα, αυτό των επι­κεί­με­νων Ευρω­ε­κλο­γών, το οποίο εκτιμώ ότι θα κερ­δί­σουμε με προ­σή­λωση στον στρα­τη­γικό σχε­δια­σμό μας και την παρα­γωγή σύγ­χρο­νου, αξιό­πι­στου αντι­πο­λι­τευ­τι­κού λόγου χωρίς τοξι­κό­τητα και στείρες αντι­πα­ρα­θέ­σεις.

Από την θέση της αντι­πο­λί­τευ­σης στο νέο περι­φε­ρειακό συμ­βού­λιο Νοτίου Αιγαίου, πώς θα πορευ­τείτε και ποια ζητή­ματα θα προ­τά­ξετε;

Κινού­με­νος στο ίδιο πνεύμα λοιπόν, σας δηλώνω ότι πρόθεσή μας είναι να είμαστε ωφέ­λι­μοι και χρή­σι­μοι για τον τόπο μας. Παρότι το απο­τέ­λε­σμα των εκλογών επι­φύ­λαξε για εμάς τον εξίσου σημα­ντικό για τη λει­τουρ­γία της δημο­κρα­τίας μας, ρόλο της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευ­σης στο περι­φε­ρειακό συμ­βού­λιο, ξεκι­νάμε τη θητεία μας με πρόθεση να χτί­σουμε και όχι να γκρε­μί­σουμε. Επι­διώ­κουμε να συμ­βά­λουμε με το ρόλο μας προ­κει­μέ­νου στο τέλος της θητείας μας τα νησιά μας να έχουν κάνει βήματα μπροστά. Το ζητού­μενο για όλους είναι η ανά­πτυξη, η οποία ωστόσο πρέπει να γίνεται με όρους ισο­νο­μίας και ισορ­ρο­πίας, ώστε να μην παρα­τη­ρού­νται φαι­νό­μενα δύο ταχυ­τή­των και φυσικά με όρους αει­φο­ρίας και βιω­σι­μό­τη­τας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περι­βάλ­λον. Απαι­τεί­ται λοιπόν ένα στρα­τη­γικό ανα­πτυ­ξιακό όραμα για το Νότιο Αιγαίο συνο­λικά, το οποίο όμως θα λαμ­βά­νει υπόψη τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες και τα συγκρι­τικά πλε­ο­νε­κτή­ματα κάθε νησιού ξεχω­ρι­στά. Σε πρώτο χρόνο πρέπει να θωρα­κί­σουμε τα νησιά μας με μέτρα πρό­λη­ψης προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουμε νέα κατα­στρο­φικά φαι­νό­μενα. Παράλ­ληλα, κρί­νε­ται επι­βε­βλη­μένη η επέν­δυση σε έργα υπο­δο­μής προ­κει­μέ­νου αρχικά να απα­ντή­σουμε στα προ­βλή­ματα που δημιουρ­γεί στα νησιά μας ο μεγάλος αριθμός επι­σκε­πτών τους θερι­νούς μήνες και έπειτα να κάνουμε το του­ρι­στικό μας προϊόν περισ­σό­τερο ελκυ­στικό. Το θέμα των δομών υγείας και η παροχή στους νησιώ­τες ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης ανά­λο­γης με αυτήν που απο­λαμ­βά­νουν οι κάτοι­κοι της ηπει­ρω­τι­κής Ελλάδας, είναι ζωτικής σημα­σίας για εμάς και έχουμε σκοπό να το ανα­δεί­ξουμε σε όλους τους τόνους. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ διορ­γα­νώ­νει μεθαύ­ριο μεγάλη εκδή­λωση στη Νάξο με θέμα «Δημόσια Υγεία και Νησιω­τι­κό­τητα» με αφορμή και τη συμπλή­ρωση δύο χρόνων από το θάνατο της αεί­μνη­στης Φώφης Γεν­νη­ματά, γεγονός που αν μη τι άλλο ανα­δει­κνύει την κυρί­αρχη θέση που έχει στην ατζέντα μας, το ευαί­σθητο ζήτημα της Υγείας και τα προ­βλή­ματα που δημιουρ­γεί η νησιω­τι­κό­τητα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.