Ειδήσεις

Μετά την Καταλωνία οι πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας ψηφίζουν για την αυτονομία τους

Δύο από τις πλουσιότερες περιφέρειες στη Βόρεια Ιταλία προχωρούν σε δημοψηφίσματα με σκοπό να ρωτήσουν τους κατοίκους των περιφερειών αν επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία.

Πρόκειται για πρωτοβουλία των δύο περιφερειών και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πολίτες θέλουν να τους δοθεί περισσότερη διοικητική και φορολογική αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια Ιταλοί. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο έκαναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν την προσέλευση στις κάλπες των κατοίκων τους.

Αναλυτικότερα, στην περιφέρεια του Βένετο, με πρωτεύουσα το Μιλάνο,το μεσημέρι της Κυριακής η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,87%. Στο Βένετο, την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 21,1% των πολιτών άνω των δεκαοκτώ ετών. Στην περιφέρεια του Μιλάνου δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τουλάχιστον το 30%.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.

Στο Βένετο για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να εκφράσει την βούλησή του «το 50% συν ένας» όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτή όμως είναι η περιφέρεια όπου πρωτοδημιουργήθηκε η Λέγκα και είναι πολύ πιθανό να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.

Το κόστος της όλης πρωτοβουλίας ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λομβαρδία με πρωτεύουσα το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, το Μιλάνο και το Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, συγκεντρώνουν μαζί το 30% του εθνικού πλούτου.

Μετά την Καταλωνία η Βόρεια Ιταλία;

Δεν μιλάμε, φυσικά, για ανεξαρτησία και δεν θα υπάρξει καμία άμεση, καθοριστική συνέπεια μετά την ψήφο, γράφει η Deutsche Welle. Ωστόσο, από αυτή τη διαιδικασία αναμένεται να αρχίσει μια διαπραγμάτευση των δυο περιφερειών με την ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το «Ναι» αναμένεται να υπερισχύσει στην κάλπη καθώς το δημοψήφισμα υποστηρίζεται από την Λέγκα του Βορρά,την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και από σειρά δημάρχων της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά. Η κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη διαμηνύει σε αυτό το πλαίσιο ότι η κάλπη είναι άσκοπη παρότι η ψηφοφορία επιτρέπεται και θεωρείται νόμιμη από το ιταλικό σύνταγμα.

Το όλο αίτημα αφορά κυρίως τους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος, καθώς και το φορολογικό σύστημα. Η όποια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί πάντως με απόλυτη πλειοψηφία, τόσο από την Βουλή, όσο και από την Γερουσία της Ρώμης.

Παράλληλα, διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από την κρίση στην Ισπανία, όπου η Καταλωνία ψήφισε για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, καθώς στην περίπτωση αυτή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε το δημοψήφισμα παράνομο.  «Δεν είμαστε Καταλωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας στο πρακτορείο Reuters, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κρίση Μαδρίτης – Βαρκελώνης.

Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά

Με πληροφορίες από AΠΕ, BBC, REUTERS, DW

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου