Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική και η συνεπακόλουθη αύξηση των λοιμώξεων Covid-19 ανά την Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας που αναζητά απεγνωσμένα κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, έτσι ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» υπάρχουν μόλις 11 κλίνες ΜΕΘ κενές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δευτέρας στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπάρχει σχέδιο έτσι ώστε να μετατραπούν άλλα 546 απλά κρεβάτια σε κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική, για ασθενείς που θα νοσήσουν από την πανδημία και θα παρουσιάσουν επιπλοκές. Η μετατροπή τους θα γίνει με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων και με τη λήψη φροντίδας προς τους ασθενείς, εφάμιλλη μιας ΜΕΘ. Την ίδια ώρα βάσει των σχεδίων του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν 3.000 κλίνες Covid για τη νοσηλεία ύποπτων αλλά και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο που ενέσκηψε η πανδημία στη χώρα μας, είχαμε 565 κλίνες ΜΕΘ που σήμερα έχουν αυξηθεί στις 942, εκ των οποίων οι 121 βρίσκονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και οι 32 σε στρατιωτικά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Παράλληλα όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μέχρι την Κυριακή θα λειτουργούσαν 14 επιπλέον κλίνες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες 36 μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας, οι 692 διατίθενται για ασθενείς με πάσης φύσεως νοσήματα εκτός κορονοϊού (εκ των οποίων οι 513 είναι κατειλημμένες και οι 179 κενές) και οι 251 αποκλειστικά για ασθενείς που πάσχουν από Covid (εκ των οποίων οι 91 είναι κατειλημμένες και οι 160 κενές).

Κικίλιας: Είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «θλιβερό τρόπο αντιπολίτευσης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 941. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να κάνουμε ανακοίνωση ότι μένουν 22 μόνο κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση, λυπάμαι πραγματικά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha.

Όπως συμπλήρωσε το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κορονοϊό.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, με τη δική μας διακυβέρνηση, έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή, περιμένουν εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε 409 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 565 σε όλη την Ελλάδα. Καλό είναι, λοιπόν, να προσέχουμε τι λέμε, πώς το λέμε και τι εντυπώσεις δημιουργούμε στους συμπολίτες μας» κατέληξε ο Β.Κικίλιας για το ζήτημα των ΜΕΘ.

Ξενοδοχεία καραντίνας για νέους, ασυμπτωματικούς ασθενείς

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid.

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα», τους κρατάμε στο νοσοκομείο», είπε.

Όπως αποκάλυψε τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, «προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη.Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας».

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους τόνισε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως οι στιγμές είναι  κρίσιμες.

«Η εφαρμογή των μέτρων είναι ευθύνη αφενός της οργανωμένης Πολιτείας, όμως καταλήγουν στην οικογένειά μας. Καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που είναι  ευάλωτοι, που είναι  ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 65 χρονών, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα.Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή» επισήμανε.

 

Συνεχίζουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν

Ο Β.Κικίλιας είπε τέλος πως κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κορονοϊού και πρόσθεσε: «Το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προχωράμε.Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε».

Πηγή: newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ