Τοπικές Ειδήσεις

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπερβολικής λιπαρότητας του δέρματος αποτρέπει την δημιουργία της ακμής

Γράφει η
Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός
Η ακμή είναι μιά φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και προσβάλλει το 70% των ατόμων, ηλικίας 13-19 ετών.
Οι αιτίες εμφάνισής της είναι πολλές, αλλά κυρίως οφείλεται σε υπερρέκκριση σμήγματος σε συνδυασμό με ορμονικές διαταραχές (αυξημένα ανδρογόνα, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ.) Πολλές φορές όμως η ακμή εμφανιζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Το σμήγμα που εκκρίνεται, εάν δέν απομακρυνθεί με καθαρισμό πρωί-βράδυ στο σπίτι και βαθύ καθαρισμό στην αισθητικό μία φορά το μήνα, φράσσει τους πόρους του δέρματος, μολύνεται και αναπτύσσεται το βακτηρίδιο της ακμής. Το σμήγμα είναι μιά ελαιώδης ουσία από λιπίδια, εστέρες και λιπαρά οξέα.
Η ακμή αποτελεί ένα αισθητικό πρόβλημα, που πολλές φορές έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων γιατί «πειράζουν» συνεχώς τα σπυράκια, εντείνουν το πρόβλημα, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, στενοχωριούνται και κάνουν ό,τι μπορούν να καλύψουν τα σημεία του προσώπου που πάσχουν από ακμή.
Ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, γιατί παραμένουν σημάδια (ουλές) που συνοδευουν το πρόσωπο σε όλη τη ζωή του ατόμου. Ακμή επίσης εμφανίζεται στη πλάτη (ειδικά στα αγόρια), στους ώμους και την περιοχή του στέρνου.
Υπάρχουν 3 κύριες μορφές ακμής: η φαγεσωρική, η βλατιδοφλυκταινώδης και η κυστική. Η τελευταία είναι η πιό σοβαρή.
Άλλη αιτία εμφάνισης ακμής είναι η επαφή με ορισμένες ουσίες όπως χλώριο, λάδια (ορυκτέλαια, προϊόντα πετρελαίου και πίσσας κ.ά.) διοξίνες, σκόνη, φάρμακα κλπ. χημικές ουσίες.
Η ακμή από καλλυντικά οφείλεται σε ορισμένα συστατικά των καλλυντικών όπως είναι η λανολίνη, η βαζελίνη και χημικά έλαια.
Το θερμό και υγρό περιβάλλον της εργασίας επιδεινώνει την ακμή ή συντελεί στην εμφάνισή της.
Τα κλινικά της χαρακτηριστικά είναι οι φαγέσωρες (μπιμπίκια), βλατίδες, οι κύστες, τα οζίδια, οι φλύκταινες και τέλος οι ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο στήθος. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, στην εφηβεία, στην ηλικία των 30 ετών αλλά και στην εμμηνόπαυση.
Η πάθηση αυτή δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στο άτομο, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Εάν δέν αντιμετωπισθεί παραμένει για πολλά χρόνια.
Οι γονείς μόλις αντιληφθούν στο πρόσωπο των νεαρών παιδιών τους φαγέσωρες (μπιμπίκια) πρέπει να το πηγαίνουν σε αισθητικό για βαθύ καθαρισμό δέρματος, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής, με όλη την ταλαιπωρία που ακολουθεί.
Η θεραπεία της Ακμής με χάπια ισοτρετινοίνης (accutane) αφ΄ενός μεν μειώνει την έκκριση του σμίγματος όμως έχει και παρενέργειες όπως ευαισθησία στον ήλιο, ξηροφθαλμία, ξηρότητα δέρματος και χειλιών, ανεβαίνουν τα ηπατικά ένζυμα και τα τριγλυκερίδια, επιδεινώνει την κατάθλιψη, αλληλοεπιδρά με άλλα φάρμακα και τέλος σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι εμβρυοτοξική. Διαρκεί δε 6-9 μήνες!
Η αισθητική αντιμετώπιση εχει στόχο το καθαρό,φωτεινό και υγιές δέρμα και περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό δέρματος, ώστε να απομακρύνεται το σμίγμα από τους πόρους, ειδικά πήλιγκς με AHA, BHA, κλπ. για εξισορρόπηση της λιπαρότητος, αλλά και φωτοθεραπεία με την FOTOMASK, η οποίασκοτώνει το βακτηρίδιο της ακμής!
H θεραπεία διαρκεί ίσως και μήνες ανάλογα με την μορφή της και τον χρόνο εμφάνισής της. Δέν είναι δυνατόν ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δέρμα μήνες ακόμα και χρόνια να απαιτούμε να εξαφανισθεί σε 1 μήνα!
Το ακνεικό δέρμα έχει ανάγκη από σωστό καθαρισμό για να απομακρύνεται το σμίγμα, οι ρύποι και η σκόνη.
Χρησιμοποιούμε όμως προϊόντα που δέν ξηραίνουν το δέρμα. Το καθαρίζουμε πρωί -βράδυ με σαπούνι όχι αλκαλικό ή σε υγρή μορφή και το ξεπλένουμε με νερό. Οι κινήσεις καθαρισμού πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς δυνατό τρίψιμο για να μήν ερεθίζεται περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα από την πάθησή του.
Η ενυδάτωση και η αντιηλιακή προστασία του ακνεικού δέρματος πρέπει να γίνεται με ελαφριές κρέμες χωρίς λιπίδια.
Τα προιόντα μακιγιάζ που θα χρησιμοποιηθούν να είναι χωρίς έλαια (oil free) και ουσίες που δημιουργούν φαγέσωρες.
Μετά την θεραπεία της ακμής οι επόμενες αισθητικές περιποιήσεις σκοπό έχουν να ενυδατώσουν το δέρμα και να το αναπλάσουν. Για τις ουλές που έχουν δημιουργηθεί υπάρχει ειδική θεραπεία ανάπλασης και ανανέωσης δέρματος. Το δέρμα θα αποκτήσει ξανά την λεία υφή του και οι ουλές και τα σημάδια θα αποτελούν παρελθόν!
Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός, Πτυχ/χος Αθηνών και Βιέννης, υπεύθυνη του κέντρου Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa στη Ρόδο, οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ. 22410-29504
και 31016.
www.katerinadayspa.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου