Συνεντεύξεις

«Επενδύσεις θα έρθουν όταν η Ελλάδα αποφασίσει να γίνει μια αναπτυγμένη χώρα»

Δυναμικά δραστηριοποιείται το Αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα –(κυβερνών κόμμα στις ΗΠΑ) στην Ελλάδα, διοργανώνοντας μια σειρά από δράσεις και συνέδρια. Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Republicans Overseas– HellenicChapter) στην Ελλάδα κ. Τζόναθαν Κωνσταντίνου, ο οποίος βρέθηκε στην Ρόδο την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Κωνσταντίνου μίλησε ακόμη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν συμμαχίες με τις χώρες – φίλους (Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο) ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και προοπτική για επενδύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά του στις ‘γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας πως «το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει την διεκδίκηση και να απαιτήσει τις αποζημιώσεις αυτές», υπογραμμίζοντας πως «Η Γερμανία είναι το «κακό παιδί της Ευρώπης…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κωνσταντίνου να ξεκινήσουμε με την παρουσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Republicans Overseas – HellenicChapter) στην Ελλάδα. Μιλήστε μας γι αυτό και για τις εντυπώσεις σας από την Ρόδο.
Βρέθηκα στην Ρόδο για ιδιωτική επίσκεψη με αφορμή το SpeeFestival που έγινε στο νησί. Βλέπω ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για το τι κάνουμε. Η Ρόδος έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης και την επόμενη φορά θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση εδώ.
Εμείς, είμαστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ που στήριξε τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τραμπ. Το Νοέμβριο του 2020, θα στηρίξουμε ξανά τον πρόεδρο Τραμπ, για να συνεχιστεί η εξαιρετική αυτή πορεία των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων και φίλων χωρών –όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η Ελλάδα και οι πέριξ χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Τον Φεβρουάριο του 2019, μου ζητήθηκε από τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να αναλάβω την διεύθυνση στην Ελλάδα με σκοπό, αφενός να κινητοποιήσουμε τους ελληνο-αμερικανούς ψηφοφόρους που βρίσκονται στην χώρα, ενόψει των εκλογών του 2020 και αφετέρου, να συσφίξουμε τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις οι οποίες, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, βρίσκονται σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση. Μία κατάσταση, η οποία εντείνεται από την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, της Τουρκίας, έναντι όλων των κρατών και κυρίως των τριών – τεσσάρων δημοκρατικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου: της Ελλάδας, της Κύπρου η οποία βρίσκεται μερικώς υπό κατοχή, του Ισραήλ και της Αιγύπτου –μια χώρα η οποία βγαίνει από μία δύσκολη κατάσταση που έζησε. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε έναν στρατηγικό ρόλο. Να φέρουμε αυτές τις χώρες πιο κοντά. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι δρουν, ιδιαιτέρως ανασταλτικά σε αυτή την προσπάθεια προσέγγισης των λαών και όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, κ. Φράνσις Φάνον, η Αμερική είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια τέτοια συμμαχία. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο ένα προπύργιο ασφαλείας το οποίο θα εγγυηθούν οι ΗΠΑ. Εμείς εκφράζουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που στήριξε τον Πρόεδρο Τραμπ και όχι την κυβέρνηση των ΗΠΑ και στοχεύουμε σε μια πραγματική συνεργασία –η οποία, όμως προϋποθέτει ότι και η Ελλάδα θα τακτοποιήσει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες τραγικές παρεξηγήσεις, που έχουν να κάνουν με ανόητες ιδεοληψίες του παρελθόντος, που δυσκολεύουν την συνεργασία. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ένα προπύργιο ασφάλειας το οποίο θα εγγυηθούν οι ΗΠΑ. Αυτό, θα έχει και ένα κοινό αγαθό για τις χώρες, το οποίο πρέπει οι ίδιες, πρωτίστως, να διαφυλάξουν, με την αμέριστη αρωγή των ΗΠΑ. Και να το προφυλάξουν έναντι κάθε επίβουλου όπως η Τουρκία (και πρόσφατα η Λιβύη που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον). Άρα, είναι τώρα η ευκαιρία να γίνει αυτό πράξη γιατί δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ευκαιρία στο μέλλον.
• Όταν λέτε ότι υπάρχουν κάποιοι κύκλοι με ανόητες ιδεοληψίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, εννοείτε ότι βρίσκονται μέσα στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;
Και τα δύο. Υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να σώσει την Ελλάδα το ‘ξανθό γένος’ αλλά ξεχνούν ότι είναι ο υποψήφιος ενεργειακός ανταγωνιστής. Εμείς όταν θα πουλάμε αέριο ελληνικό, ισραηλινό, κυπριακό και αιγυπτιακό θα βρισκόμαστε σε απόλυτο ανταγωνισμό με το ρωσικό αέριο το οποίο κερδίζει ο παραγωγός αλλά και ο διακομιστής δηλ. η Γερμανία, η οποία εισπράττει πολύ μεγάλα τέλη διέλευσης από αυτό, στην πορεία του προς την δυτική Ευρώπη. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές οι χώρες, δεν θα ήθελαν ποτέ να αναπτυχθούν τα ελληνικά και τα υπόλοιπα έργα. Θα ήθελαν να μείνουν ακριβώς εκεί που είναι, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Κάποιοι στην Ελλάδα (και από την άκρα δεξιά και από την άκρα αριστερά) δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον της χώρας.

• Μιλήστε μας για τα συνέδρια που προγραμματίζετε.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Ελλάδα, είναι ένα κόμμα δράσης. Έχουμε έντονη δράση. Κάθε μήνα διοργανώνουμε συνέδρια και ημερίδες για θέματα γεωπολιτικής. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια όπου θα εξεταστούν ιδιαίτερα λεπτά θέματα
και ακολουθεί ένα συνέδριο για την ελληνική ομογένεια, η οποία βρίσκεται σε απίστευτη διάλυση λόγω προσωπικών ερίδων σε κάποιες περιοχές ενώ θα διοργανώσουμε και ένα συνέδριο για το βορειο-ηπειρωτικό ζήτημα. Είναι ένα θέμα της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας που υφίσταται τα πάνδεινα. Χαρακτηριστικά, σας λέω ότι η οργάνωσή μας στην Ηγουμενίτσα, είναι μια από τις πιο δυνατές και μαχητικές οργανώσεις του κόμματός μας στην Ελλάδα. Ακολουθεί ένα ακόμη ακανθώδες θέμα που θα εξετάσουμε και αφορά τις ‘γερμανικές αποζημιώσεις’. Οι Γερμανοί οφείλουν τεράστια ποσά στην Ελλάδα κι εμείς ως Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει την διεκδίκηση και να απαιτήσει τις αποζημιώσεις αυτές. Δεν πρέπει να τις χαρίσει. Και οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια.
• Αυτό κύριε Κωνσταντίνου, αποτελεί και θέση της κυβέρνησης Τραμπ;
Εμείς εκφράζουμε την θέση του κόμματος να προχωρήσει αυτό το θέμα. Ωστόσο, δεν σας κρύβω πως οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση. Η Γερμανία είναι το «κακό παιδί της Ευρώπης». Είναι μια χώρα η οποία, δυστυχώς εκμεταλλεύτηκε με οικτρό τρόπο την άπλετη βοήθεια που της δόθηκε με το σχέδιο Μάρσαλ κι αντί να σταθεί αλληλέγγυα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τις κατέστρεψε. Έχει εξελιχθεί σε μια ‘γερμανική μονοκρατορία’ η οποία εν μέρει –πράγμα λυπηρό που οφείλεται και στην ανοχή των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων- χρηματοδοτείται αφειδώς από τις ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι η χώρα που δίνει τα λιγότερα στο ΝΑΤΟ και παίρνει τα περισσότερα. Εμείς σαν οργάνωση έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να υποχρεώσει την Γερμανία να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την αγορά των F-35 για την Ελλάδα –αφού τα χρωστάει πολλαπλώς. Με μια συγγνώμη κάποιων πολιτικών κάθε πέντε χρόνια… δεν ξεπλένεται αυτό που έγινε στην Ευρώπη. Νομίζω πως είναι καιρός, η Γερμανία να πληρώσει!
• Να περάσουμε στο μεταναστευτικό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Αμερική και θα ήθελα το σχόλιό σας.
Θα κρατούσα μια σημειολογική διαφορά στην λέξη «αντιμετωπίζει». Νομίζω πως η Ελλάδα ΔΕΝ το αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό. Το υφίσταται, αλλά δεν το αντιμετωπίζει. Εμείς θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο στις 20 και 21 Μαρτίου του επόμενου έτους με θέμα ‘Το μεταναστευτικό ως απειλή στις εθνικές κυριαρχίες’ που θα γίνει στην Αθήνα, με την παρουσία του Αμερικανού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Μάικ Πενς. Από εκεί θα ξεκινήσει η καμπάνια μας για τις αμερικανικές εκλογές. Κι αυτό γιατί θέλουμε να καταδείξουμε ως Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο τροφοδοτούν διάφοροι κύκλοι όπως π.χ. οι ΜΚΟ. Οι οικονομικοί μετανάστες από χώρες με ακραία ισλαμιστικά, φονταμελιστικά χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πρόσφυγες ασχέτως αν προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να πείσουν ότι διώκονται στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο, περνάει μεγάλο κύμα τρομοκρατών, που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Η τακτική να ‘βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί’ που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, σταματάει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και όλα όσα οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα.

• Να μιλήσουμε και για τις προοπτικές επενδύσεων στην χώρα. Πώς το βλέπετε αυτό;
Οι επενδυτές δεν μπορούν να μείνουν στα λόγια. Το να λέει ο κάθε πρωθυπουργός λόγια, δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Θα αναμορφώσει το καθεστώς έκδοσης πολεοδομικών αδειών; Θα υπάρξει ένα απλό φορολογικό σύστημα και να καταργηθεί η γραφειοκρατία που για μια επένδυση απαιτούνται πολλά χρόνια και ‘γρηγορόσημα’; Όσο διαρκεί η υφιστάμενη κατάσταση, δεν θα έρθουν επενδύσεις. Μόνον όταν η Ελλάδα αποφασίσει να αλλάξει και να γίνει μια αναπτυγμένη χώρα, θα έρθουν οι επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου