Ειδήσεις

Σε νέα μοντέλα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στοχεύει ο Δήμος Ρόδου, μέσω του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Βαρύτητας και Κοσμολογίας που πραγματοποιείται στη Ρόδο από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, με θέμα “Recent Develpments is Gravity”, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ρόδου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Διευθυντή και Πρόεδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ Εμμανουήλ Πλειώνη, του ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας , Αστροφυσικής διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπισης Σπύρου Βασιλάκου και του Προϊσταμένου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου κ. Ηλία Αργύρη.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε επίπεδο διαλέξεων και συνεργασιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας και ανάπτυξης προγράμματος για την πρόγνωση και διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα έχει στόχο την καλύτερη παραγωγή χαρτών επικινδυνότητας, για τον καλύτερο σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών.
Ο κος Χατζηδιάκος στην αναφορά του τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί κατάλληλα ο μηχανισμός πρόληψης και προστασίας, δεδομένου ότι «η κλιματική αλλαγή μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα», και ακολούθως ζήτησε την αναβάθμιση των μοντέλων και των πρωτοκόλλων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα πλημμύρων, σεισμών και πυρκαγιών. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης της τεχνολογίας προς όφελος της αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων και ζήτησε «να γίνει ένα βήμα μπροστά από το μοντέλα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των προηγούμενων δεκαετιών». Παράλληλα ενημέρωσε τους παριστάμενους για την ετοιμότητα δράσης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Ρόδου σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών , τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Ρόδο, αλλά και για τη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, Εταιπρόφυκα και άλλους φορείς. Κλείνοντας ο κ. Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τους δύο επιστήμονες για την παρουσία τους και την γόνιμη συνάντηση που είχαν και τους ενημέρωσε για το συνέδριο που διοργανώνει ο δήμος Ρόδου από 9-13 Οκτωβρίου με θέμα «Διαχείριση θυμάτων καταστροφών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου