Ειδήσεις

Economist: Οι δανειστές προσδοκούσαν συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι πολλοί Έλληνες και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων περίμεναν, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Economist, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 145 βουλευτές, μόλις τέσσερις λιγότερους από τον Ιανουάριο, ενώ όπως ανακοίνωσε αμέσως σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που συγκέντρωσαν το 3,6% των ψήφων και για τους οποίους επίσης οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Αλλά αυτός ο συνασπισμός των 155 βουλευτών δείχνει πιο ευάλωτος από τον προηγούμενο που αριθμούσε 162.

Οι δανειστές προσδοκούσαν ο Τσίπρας να σχηματίσει έναν ευρύτερο συνασπισμό με κεντροαριστερά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που εξέλεξαν 17 και 10 βουλευτές αντίστοιχα, έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη σταθερότητα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας. Προς απογοήτευσή τους όμως, αυτός ο ευρύτερος συνασπισμός δεν θα συμβεί και ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος θα είναι οι ΑΝΕΛ.

Παρόλο που οι εκλογές της Κυριακής μοιάζουν να είναι μία επανάληψη εκείνων του Ιανουαρίου υπάρχει μία αξιοσημείωτη διαφορά. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο 55% σε σχέση με το 63% του Ιανουαρίου, και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένας λόγος ήταν ότι η προεκλογική καμπάνια απέτυχε να δημιουργήσει διλήμματα: Oλα τα μεγάλα κόμματα στήριζαν τη νέα συμφωνία.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι από τη μεταστροφή του Τσίπρα που αθέτησε την υπόσχεσή του να πάει κόντρα στη λιτότητα και αντί να στηρίξουν ένα άλλο κόμμα, αποφάσισαν να απέχουν.

Ενας τρίτος λόγος είναι ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πέμπτες σε έξι χρόνια και οι τρίτες μέσα στο 2015, αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα.

Μπορεί ο Τσίπρας να αποθεώθηκε από υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην επινίκια ομιλία του να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας, πολλοί όμως, δεν πείθονται, σημειώνει ο Economist.

Αυτοί είναι οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκαν στο νέο Μνημόνιο, ρίχνοντας την κυβέρνηση και σχηματίζοντας τη Λαϊκή Ενότητα που δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με τους αυταρχικούς τρόπους του Τσίπρα. Αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου