Ειδήσεις

Fraport: «Δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι»

Δεν έχει το μαγικό ραβδάκι η Fraport Greece ώστε να κάνει θαύματα σε 100 μέρες από τότε που ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε ο Αλεξάντερ Τσινέλ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκδήλωση για την παρουσίαση των σχεδίων της εταιρείας αναφορικά με την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Διαγόρας». Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σχεδιασμό της εταιρείας από κλιμάκιο της Fraport Greece και να ζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν.
Την εκδήλωση, που παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, η αντιπεριφερειάρχης Μ. Παπαβασιλείου, η αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Τ. Χατζηιωάννου, ο τ. περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Κώστας Κατσίβας, άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου ως οικοδεσπότης, καλωσορίζοντας τα φιλοξενούμενα στελέχη της Fraport.
Ο κ. Πάππου δήλωσε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει την επιχειρηματικότητα, ωστόσο η τοπική κοινωνία περιμένει ένα αεροδρόμιο το οποίο θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και που θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά ώστε να αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον προορισμό.
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Τσίνελ τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στη Ρόδο, ένα νησί με μοναδικές ομορφιές και σπουδαίο πολιτισμό. Αυτό το νησί έχει ανεπτυγμένο τουρισμό εδώ και χρόνια, ωστόσο λόγω της αύξησης των αφίξεων υπάρχει δυσκολία διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των τουριστών. Εμείς θα βοηθήσουμε τον προορισμό στη διαχείριση των τουριστών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε 100 μέρες, λόγω της εγκατάλειψης που υπήρχε στο αεροδρόμιο. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι από τον Οκτώβρη θα ξεκινήσει η ανακαίνιση όλων των τερματικών σταθμών ώστε στο τέλος να έχουμε ένα ολοκαίνουριο αεροδρόμιο».
Ο CEO της Fraport Greece, κ. Αλεξάντερ Τσίνελ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ήδη στο αεροδρόμιο, οι οποίες όπως ανέφερε είναι σημαντικές, αλλά δεν γίνονται άμεσα ορατές από το κοινό. Επεσήμανε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και θα περιοριστούν στους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σε βάθος τετραετίας, καθώς οι εργασίες θα εκτελούνται αναγκαστικά σε χαμηλότερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Συνολικά την επόμενη τετραετία η Fraport θα επενδύσει 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, των οποίων έχει αναλάβει τη διαχείριση. Σύμφωνα με τον κ. Τσίνελ, πρόθεση της εταιρείας είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου να γίνει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οι εργασίες που θα εκτελεστούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην περιοχή μας.
Κατά την τοποθέτησή του ο CEO της Fraport Greece έκανε μία αναδρομή στην ‘όλη διαδικασία της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και στα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρξαν μέχρι τον Απρίλιο του 2017, για να περάσει η διαχείριση των αεροδρομίων στα χέρια της εταιρείας για τα επόμενα 40 χρόνια έναντι του τιμήματος των 1,2 δισ. ευρώ.
«Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία. Θα αναπτύξουμε το αεροδρόμιο και θα κάνουμε πολλές παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο νησί. Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας εποχής των αεροδρομίων και οπωσδήποτε και του αεροδρομίου Διαγόρας, αποτελεί η ανανέωση και ο εκμοντερνισμός της όψης τους. Ο προσεγμένος και σε κάποιες περιπτώσεις νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, θα προσφέρει μία νέα εικόνα στις 14 “πύλες” του ελληνικού τουρισμού δημιουργώντας μια ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία σε εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Όσον αφορά το αεροδρόμιο Διαγόρας ειδικότερα, τα κατασκευαστικά έργα αφορούν την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, την αύξηση κατά 13% των σταθμών Check-in (από 40 σε 45), την αύξηση 13% του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 18), την αύξηση 71%των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 7 σε 12), την αύξηση κατά 25% των χώρων παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 5)», ανέφερε ο κ. Τσίνελ, ο οποίος είπε επίσης ότι θα λειτουργήσουν τα δύο εστιατόρια που υπάρχουν ήδη στο αεροδρόμιο αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, ενώ θα αυξηθούν κατά πολύ και τα εμπορικά καταστήματα (540 τετραγωνικά συνολικά). Επιπλέον ο CEO της Fraport δήλωσε ότι κατά 98% η εταιρεία χρησιμοποιεί εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα και ότι έχει δημιουργήσει στο σύνολο 560 νέες θέσεις εργασίας (50 περίπου στη Ρόδο).
Τέλος, είπε ότι η εμπειρία του αεροδρομίου δεν επηρεάζει τον επισκέπτη στο να επιλέξει τον τόπο των διακοπών του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν προορισμοί στην Ευρώπη με πραγματικά πολύ κακά αεροδρόμια, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να προσελκύουν τουρισμό. Επεσήμανε ωστόσο ότι η Fraport στοχεύει στην αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Ο κ. Ρόλφ Κλίτσερ, project manager της Fraport Greece παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο από τον Απρίλιο που ανέλαβε η εταιρεία τη διαχείριση του Διαγόρας. «Εδώ και 100 μέρες εργαζόμαστε στο παρασκήνιο. Η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι ορατή από το μέσο χρήστη του αεροδρομίου, αλλά είναι ουσιαστική», είπε ο κ. Κλίτσερ.
Σύμφωνα με τον κ. Κλίτσερ, αυτές τις 100 μέρες έγινε ο καθαρισμός του τερματικού σταθμού, έγινε η συντήρηση και αναβάθμιση των ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, απέκτησε νέο πιο σύγχρονο λογισμικό το αεροδρόμιο, έγιναν παρεμβάσεις στις τουαλέτες, έγιναν παρεμβάσεις στους χώρους στάθμευσης, επιδιορθώθηκαν οι βλάβες στους διαδρόμους προσγείωσης (ιδιαίτερα στο διάδρομο όπου κάποια χρόνια πριν είχε ανοίξει λακκούβα μεγάλων διαστάσεων), συντηρήθηκαν τα συστήματα πυρασφάλειας και οι πύλες εξόδου, βελτιώθηκαν οι σημάνσεις, αντικαταστάθηκαν οι πυροσβεστήρες, συντηρήθηκαν οι ιμάντες μεταφοράς αποσκευών (το κόστος συντήρησης και επισκευής έφθασε τα 500.000 ευρώ), ενώ συντηρήθηκαν και οι ηλεκτρικές σκάλες.
Όσον αφορά στα συστήματα κλιματισμού, ο κ. Κλίτσερ είπε ότι ποτέ δεν είχαν συντηρηθεί σωστά, ενώ επεσήμανε ότι ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί αποσκληρυντικό νερού. Πλέον έχει γίνει ουσιαστική συντήρηση, ενώ τοποθετήθηκαν και 20 νέες μονάδες, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά το απαρχαιωμένο σύστημα κλιματισμού.
Ως σημαντική παρέμβαση ο κ. Κλίτσερ ανέφερε και το κόψιμο των χόρτων πέριξ του διαδρόμου αποπροσγείωσης. Ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν λάμπες LED στα συστήματα φωτισμού του αεροδρομίου. Είπε επίσης ότι μόνο από τις τουαλέτες συγκεντρώθηκαν 10 κοντέινερ με μπάζα.
Τέλος, ο Ίαν Μάθεσον, διευθυντής Λειτουργιών (COO), αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση της ασφάλειας του αεροδρομίου Ρόδου. Είπε μεταξύ άλλων ότι το Διαγόρας θα αποκτήσει έναν νέο πυροσβεστικό σταθμό και 10 σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
Στην ενότητα των ερωτοαπαντήσεων που ακολούθησε, ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιώργος Μιχαλάκης επεσήμανε ότι παίρνει έως και 2,5 ώρες μέχρι οι τουρίστες που φθάνουν στο Διαγόρας να παραλάβουν τις αποσκευές τους, κάτι που δεν γινόταν πριν. Επεσήμανε δε ότι σε σχετικό email που έστειλε στη Fraport δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν παράπονα για τη λειτουργία των τουαλετών.
Από την απάντηση του κ. Τσινέλ προέκυψε τελικά ό,τι υπάρχει μόνο ένα βαν ανά βάρδια που μεταφέρει τις αποσκευές λόγω έλλειψης προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των αποσκευών δεν οφείλονται σε βλάβες του ιμάντα, ο οποίος μπορεί να μην λειτουργεί απόλυτα ικανοποιητικά, αλλά σίγουρα λειτουργεί καλυτέρα από πριν. Όσον αφορά στις τουαλέτες, ο κ. Μάθιους είπε ότι έχει γίνει προμήθεια ανταλλακτικών ύψους 25.000 ευρώ από το Ισραήλ και ότι έχει εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος είπε ότι το αεροδρόμιο αφήνει την πρώτη και τελευταία εντύπωση στον επισκέπτη του προορισμού. Τόνισε ότι για τους νησιώτες, η προσβασιμότητα που εξασφαλίζουν τα αεροδρόμια είναι εξέχουσας σημασίας. «Προσδοκία όλως μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα αεροδρόμιο που να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα διαχρονικά προβλήματα όταν οι ξενοδόχοι χρειαζόταν να επέμβουν συχνά για να αντιμετωπιστούν. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και στηρίζει το νέο εγχείρημα της Fraport. Απαιτείται σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε ένα αεροδρόμιο αντάξιο της φήμης του προορισμού που λέγεται Ρόδος», είπε ο κ. Καμπουράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου