Ειδήσεις

Αισιόδοξος ο δήμαρχος για μαρίνα και νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Σε θέματα που «καίνε» τους κατοίκους της Ρόδου, όπως το ενεργειακό, η ολοκλήρωση της μαρίνας αλλά και η μεταφορά των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο», αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Συγκεκριμένα μετά την επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος με υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ δήλωσε πως θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο.

Η ανάδοχος εταιρεία θα βάλει τα συνεργεία της να δουλεύουν στο φουλ από τον Σεπτέμβριο τότε δηλαδή που θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ πέτυχε να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικράτειας η μια από τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς για το μεγάλο έργο στη Νότια Ρόδο.

«Επικοινώνησα σήμερα με στελέχη της ΔΕΗ στην Αθήνα. Μου επιβεβαίωσαν αυτό που και πριν λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό δηλαδή ότι αρχίζουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ μέσα στον Αύγουστο. Τα συνεργεία θα αρχίσουν να δουλεύουν πιο εντατικά από τον Σεπτέμβριο. Οι εξελίξεις είναι θετικές γιατί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κέρδισε τα προσωρινά μέτρα. Η κύρια αγωγή θα εξεταστεί από τα δικαστήρια το Νοέμβριο. Αυτό δεν εμποδίζει την έναρξη των εργασιών. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα τελειώσει το εργοστάσιο που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της Ρόδου και τις νέες υποδομές που δημιουργούνται», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο προκειμένου να εξασφαλιστεί ισχύς για σημαντικές υποδομές, όπως αυτή της νέας μαρίνας.

Ο δήμαρχος συζήτησε για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» κ. Θωμά Τριανταφύλλου.

«Με επισκέφθηκε ξανά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» κ. Θωμάς Τριανταφύλλου, που έρχεται συχνά στη Ρόδο. Επιδιώκεται να αρχίσει να λειτουργεί η νέα μαρίνα μέχρι το τέλος του έτους. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Τώρα ζητούν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να ξεκινήσουν τις δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων. Δεν μπορούν άλλωστε να κλείσουν θέσεις στη μαρίνα για μικρά ή μεγάλα σκάφη αν δεν έχουν δοκιμαστεί τα ηλεκτρονικά της συστήματα. Είχα επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα που ανέκυψαν. Ανακοινώθηκε πως θα δοθεί στην εταιρεία ισχύς δυο MW. Η εταιρεία έχει ζητήσει 14 MW αλλά εκτιμώ πως δεν χρειάζεται τόση ενέργεια προς το παρόν. Μόλις είναι έτοιμη η μαρίνα θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα είναι ευτυχής αν το έργο εγκαινιαστεί στο τέλος του 2014. Τόνισε πως θα είναι θετική εξέλιξη για τη Ρόδο να λειτουργήσει και μετά από δυο χρόνια το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

«Δεν θα γίνουν τα εγκαίνια της μαρίνας στη διάρκεια της θητείας μου παρότι θα το ήθελα πολύ. Θα δώσω όμως το παρών στην εκδήλωση για το χαρώ και εγώ, όπως και όλοι οι Ροδίτες, για τη νέα υποδομή. Μακάρι να λειτουργήσει και το εργοστάσιο της ΔΕΗ σε δύο χρόνια. Έτσι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που έλεγαν πως το συγκεκριμένο έργο δεν θα τελειώσει ποτέ. Από την αρχή έλεγα πως δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στα εμπόδια αλλά να τα ξεπερνάμε και να προχωράμε βήμα -βήμα. Στα χρόνια της θητείας μου κατέβαλα προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η θετική εξέλιξη στο έργο της μαρίνας οφείλεται και στην θετική στάση που τήρησε στο συγκεκριμένο θέμα το δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστεί η θητεία του στην περίπτωση που αποφασιστεί να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων η θητεία μας λήγει στο τέλος Αυγούστου. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, που το απεύχομαι- αν και δεν θέλω να πάρω θέση στο θέμα- τότε δεν δίνεται παράταση. Θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακός δήμαρχος».
Με αφορμή τις δηλώσεις στις οποίες προέβη προχθές ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος για το θέμα των τσιγγάνων, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ευχήθηκε, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος να είναι πιο τυχερός και να βρει λύση στο πρόβλημα.
«Εύχομαι στο νέο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να βρει λύση στο σημαντικό αυτό θέμα και να είναι πιο τυχερός από την παρούσα δημοτική αρχή. Και εγώ στην αρχή με τον ενθουσιασμό, που είχα πίστευα πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το θέμα. Προχώρησα στις κινήσεις που έπρεπε Δυστυχώς όμως υπήρξε μεγάλη αντίδραση για την μεταφορά των τσιγγάνων. Αν κάποιοι νομίζουν πως λύση είναι η κατεδάφιση όλων των παραπηγμάτων, απατώνται. Θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα αν οι τσιγγάνοι αρχίσουν να περιφέρονται και να κατασκηνώνουν στους χώρους, που θα θεωρούν κατάλληλους. Δυστυχώς υπάρχουν και ορισμένοι που δεν καταλαβαίνουν από νόμους και υποχρεώσεις. Πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Σε αυτούς θα πρέπει να είμαστε σκληροί γιατί είναι ασυνεπείς. Υπάρχουν όμως και άλλοι τσιγγάνοι που επιθυμούν πολύ να βρεθεί λύση στο πρόβλημα για να ζήσουν όμορφα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση αν η λύση του προβλήματος είναι η εξεύρεση χώρου για την εγκατάσταση των τσιγγάνων, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε τους ανθρώπους αυτούς πολύ μακριά. Πρέπει και αυτοί να είναι κοντά στην πόλη. Είχαν γίνει δοκιμές για τη λύση του ίδιου προβλήματος σε άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα στην Κω. Θυμηθείτε τι έγινε στο νησί του Ιπποκράτη. Είναι σύνθετο το θέμα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν οι τοπικές αρχές συναινέσουν ώστε να βρεθεί λύση και επιβληθεί με τις λιγότερες αντιδράσεις. Δεν πιστεύω πως η κατεδάφιση των παραπηγμάτων θα δώσει και λύση στο πρόβλημα. Χρειάζονται να γίνουν περισσότερα πράγματα».

Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του και σχετίζονταν με την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης δημοτικών καταστημάτων.
Στη σύσκεψη εκτός από το δήμαρχο Ρόδου συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Με αφορμή το γεγονός ότι η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών λήγει στις 14 Αυγούστου έπρεπε να συζητήσουμε για κάποια ζητήματα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών θα παραχωρήσει και συνέντευξή τύπου προκειμένου να καλέσει τους επιχειρηματίες να σπεύσουν να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση. Τα στοιχεία μας δείχνουν πως είκοσι επιχειρηματίες από τους εκατό που δραστηριοποιούνται στο κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, προσκόμισαν δημοτικές ενημερότητες και είναι έτοιμοι να υπογράψουν τις συμβάσεις για την παράταση των μισθώσεων τους», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου