Τοπικές Ειδήσεις

«Μειώνουμε τις «αποστάσεις» με τις απομακρυσμένες περιοχές»- «Μειώνουμε τις «αποστάσεις» με τις γειτονιές»

ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης στη χώρα μας. Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δεν χορηγούνται υποκατάστατα, η συμμετοχή είναι εθελοντική και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Ειδικότερα στο νησί μας τη Ρόδο, λειτουργούν δύο νέες δομές του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το Πολυδύναμο Κέντρο Ρόδου και η Κινητή Μονάδα Ρόδου. Κύριο έργο των νέων δομών είναι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο νησί από μια διεπιστημονική ομάδα στελεχών.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

Το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο, προσπαθεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών προς την ευρύτερη κοινότητα, λειτουργώντας ως Πολυδύναμο Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Θεραπείας παρέχοντας ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση στα ίδια τα άτομα που έχουν θέματα εξάρτησης νόμιμων ή παράνομων ουσιών αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Κλινικά στοιχεία:

Το Πολυδύναμο Κέντρο εξυπηρετεί περί τα 150 άτομα μέλη οικογενειών και 60 άμεσα εξυπηρετούμενους με ζητήματα νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων.

Όσον αφορά τους άμεσα εξυπηρετούμενους λειτουργούν:

· ομάδες υποδοχής και κινητοποίησης προς θεραπεία και ένταξη σε θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ

· Ανοικτή Δομή Υποστήριξης και Θεραπείας για χρήστες παράνομων ουσιών

· ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας εφήβων με χρήση παράνομων ουσιών

· ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας εφήβων με προβληματική χρήση διαδικτύου

· ομάδες συμβουλευτικής και θεραπείας ατόμων με θέματα νόμιμων εξαρτήσεων (αλκοόλ και τζόγο)

Έχουν γίνει ήδη οι πρώτες αποφοιτήσεις και ολοκληρώσεις μελών τόσο στις παράνομες ουσίες όσο και στις νόμιμες (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο). Παράλληλα υπάρχουν άνθρωποι που οδεύουν προς την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης είναι η συνεχής παρακολούθηση του θεραπευτικού προγράμματος για τουλάχιστον 3 χρόνια με αποχή από οποιαδήποτε εξάρτηση και παραβατική συμπεριφορά.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΡΟΔΟΥ

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου εφαρμόζει προγράμματα άμεσης πρόσβασης και μείωσης της βλάβης που συνδέεται με τη χρήση ουσιών που πραγματοποιούνται τοπικά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Νοσοκομείο, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας). Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις προσέγγισης χρηστών στον δρόμο (street-work) με καθημερινές περιπατητικές ή εποχούμενες εξορμήσεις, διαφορετικές ώρες του εικοσιτετραώρου και σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και παραπομπές στην τριτοβάθμια περίθαλψη, διασύνδεση με θεραπευτικά προγράμματα και άλλες υπηρεσίες, απευθείας εισαγωγές σε Θεραπευτικές Κοινότητες.

Κλινικά στοιχεία:

Στις περιπατητικές εξορμήσεις υποστηρίχθηκαν 350 χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν άντρες. Η κύρια ουσία χρήσης ήταν η ηρωίνη, την οποία χρησιμοποιούσαν με ενέσιμη μορφή. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι και έμεναν στην οικογένειά τους (μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ήταν άστεγοι). Έγιναν παραπομπές σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη) το ΚΕΘΕΑ οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε όλη την επικράτεια. Στο νησί μας το Πολυδύναμο Κέντρο Ρόδου και η Κινητή Μονάδα Ρόδου θα βρεθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά και απομακρυσμένες περιοχές δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία με ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες μας.

Για την εβδομάδα από 22 έως 26 Ιούνη έχουμε σχεδιάσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τρίτη 23/6:

Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & κινητοποίησης στη Δυτική πλευρά του νησιού: Ιαλυσσός, Κρεμαστή, Παραδείσι, Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακος, Έμπωνας, Κρητηνία.

Τετάρτη 24/6:

Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & κινητοποίησης σε κοντινές περιοχές (Κοσκινού, Φαληράκι, Κολύμπια) και ολοήμερη παρουσία στο χωριό του Αρχαγγέλου.

Πέμπτη 25/6:

Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & κινητοποίησης στη Ανατολική πλευρά του νησιού: Αφάντου, Ψύνθος, Μαλώνα, Μάσσαρη, Κάλαθος, Λίνδος, Πεύκοι, Λάρδος, Γεννάδι, Λαχανιά.

Παρασκευή 26/6:

Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & κινητοποίησης στην πόλη της Ρόδου. Street –work της Κινητής Μονάδας με τα μέλη της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία: 22410 20343.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου