Την πραγματική εικόνα των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και την ανάγκη άμεσων μαζικών μόνιμων διορισμών ανέδειξαν πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρόδου στην απεργιακή κινητοποίησή τους.

280 κενές θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. 53 συμβασιούχοι με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό.

148 γιατροί μόνιμοι προβλέπονται και αυτή τη στιγμή είναι 102 μαζί με τους ειδικευόμενους. Τα κενά είναι σχεδόν 70 για όλες τις ειδικότητες.

8 ΜΕΘ και λειτουργούν 6 ΜΕΘ με προσωπικό που αντιστοιχεί σε 3 ΜΕΘ.

Eντατικοποίηση και περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη, «για να μπαλώνουν μια ζωή τρύπες».

Αυτή η εικόνα εσκεμμένα πέρασε απαρατήρητη από τον Υπουργό Υγείας που επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να λύσει αυτά τα προβλήματα ενισχύοντας τις δημόσιες δομές υγείας με το προσωπικό που απαιτείται. Αντίθετα στους σχεδιασμούς τους είναι η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, η ενίσχυση των επιχειρήσεων των ιδιωτικών μονάδων υγείας, όπως συνέβη με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν σε ιδιώτες χωρίς να έχουν συμβάλει στο παραμικρό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν μπορούν να πείσουν όμως ότι «θωράκιση» των νησιών σημαίνει 19 προσωρινές προσλήψεις που έκαναν μέσα στη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και οι 16 μόνιμοι γιατροί που υπόσχονται στο μέλλον… από τη στιγμή που ούτε τις ειδικές άδειες του υπάρχοντος προσωπικού δεν μπορούν

να καλύψουν, πόσο μάλλον τις πάγιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Είναι τραγωδία!

Το Νοσοκομείο της Ρόδου, ως η μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα στο Νότιο Αιγαίο θα έπρεπε να έχει την απαιτούμενη ικανότητα αντιμετώπισης ακόμη και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό, τα οποία ενδεχομένως να εμφανιστούν με το άνοιγμα της σαιζόν. Είναι δεδομένο ότι το σύνολο των τουριστών θα έρχεται χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία και ένα μεγάλο μέρος των τουριστών δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό.

Σε ότι αφορά τις αεροδιακομιδές, αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ό,τι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί!

Τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, αποτελούν ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους. Αφήνουν σε αυτούς να ορίζουν τον υπεύθυνο ο οποίος θα απαιτεί από τον εργαζόμενο να υπογράψει δήλωση ότι έχει εκπαιδευτεί για να αποποιούνται αυτοί την ευθύνη τους. Κάθε ξενοδοχείο θα έχει σύμβαση με έναν ιδιώτη γιατρό όπως γίνεται έως τώρα με τους λεγόμενους τουριστογιατρούς που μπορεί να εξετάζουν εκατοντάδες περιστατικά κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα όμως, κάνουν απλώς τον “τροχονόμο” στέλνοντας τους πελάτες των ξενοδοχείων που ασθενούν στο δημόσιο νοσοκομείο, γιατί καμιά άλλη δομή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά. Αυτά σημαίνουν ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες να μην τηρούνται ούτε τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας καθώς και να δημιουργήσει κινδύνους η διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων.

Απαιτούμε:

· Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας της Ρόδου και των νησιών.

· Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ – θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο “έλεγχος” να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

· Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός

αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους της Ρόδου, γι’ αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και στη Βουλή να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς να δυναμώσουν τώρα αποφασιστικά την δράση και την πάλη τους για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στο δημόσιο σύστημα υγείας κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα στον βωμό των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ