Τοπικές Ειδήσεις

Στην 3η εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας της ΝΔ ο Καρπάθιος Γ. Γεραπετρίτης-“”Δεν είναι δυνατή ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ” δηλώνει

Στην  θέση ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ως επικεφαλής των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, μετείχε ενεργά στην κατάρτιση της πρότασης Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΝΔ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι δεν συντρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι ελάχιστες εγγυήσεις που απαιτούνται για συνεργασία με τη ΝΔ, καθώς δεν έχει φιλευρωπαϊκό πρόσημο, προσανατολίζεται σε πολιτικές με βάση το λαϊκισμό και αρνείται το νεοφιλελεύθερο πνεύμα.

Υπέρ των μεγάλων κυβερνητικών συνασπισμών, τάχθηκε, μιλώντας στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, «τα κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτοί οργανισμοί και επί της αρχής, δεν πρέπει να αποκλείουμε όποιους εντάσσονται στη δημοκρατική βάση του πολιτεύματος».

Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατή ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εξήγησε, με τα σημερινά δεδομένα, δεν συντρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι ελάχιστες εγγυήσεις που απαιτούνται, καθώς δεν έχει φιλευρωπαϊκό πρόσημο, προσανατολίζεται σε πολιτικές με βάση το λαϊκισμό και αρνείται το νεοφιλελεύθερο πνεύμα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο σκέλος που αφορά την εκλογή ΠτΔ, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποσυνδεθεί απολύτως από τη διάλυση της Βουλής» και να προκύπτει με «πλειοψηφία έστω 151 βουλευτών ή με κάποιο άλλο σύστημα». «Ο κ. Παυλόπουλος έχει υπηρετήσει τον θεσμό, προφανώς θα μπορούσε να είναι επιλέξιμος για μια δεύτερη θητεία», είπε ακόμη για τον ΠτΔ.

Για την απλή αναλογική, σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα εισφέρει μικρή πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, ώστε να ενισχύεται η κυβερνησιμότητα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «δεν είναι δυνατόν ή σκόπιμο να υπάρξει κατάργησή της. Από εκεί και πέρα όμως έχει αρκετά νομικά κενά που μεταθέτουν τα ζητήματα για το μέλλον. Όπως τα εμπορικά σήματα και τα βιβλία».

Αναφορικά με την εμπλοκή που έχει προκληθεί σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα γίνει, εκτιμώντας ότι θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα η συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, χωρίς πολωτικό και διχαστικό χαρακτήρα, σε κλίμα γνήσιου συλλογικού διαλόγου. Διαφώνησε ωστόσο και εκείνος με τη λογική των μονολόγων, που επέλεξε η διακομματική επιτροπή για τη διεξαγωγή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου