Ειδήσεις

Η εικόνα-σύμβολο των μετεωρολόγων για την κλιματική αλλαγή – (Φωτο)

Και επίσημα ξεκίνησε χθες το φετινό καλοκαίρι, με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους. Στις 18:54 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής συνέβη το θερινό ηλιοστάσιο και από εδώ και στο εξής οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν μέχρι να εξισωθούν σχεδόν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει η μικρότερη, σε διάρκεια, ημέρα.

Με αφορμή την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, μετεωρολόγοι παρουσιαστές από ολόκληρο τον κόσμο έδειξαν μια εικόνα συμβολική της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Realnews και του Realfm Παναγιώτη Γιαννόπουλο που συμμετείχε στην προσπάθεια ως ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης “κλίμα χωρίς σύνορα” (μια πρωτοβουλία μετεωρολόγων παρουσιαστών για την κλιματική αλλαγή), κάθε ρίγα αντιπροσωπεύει την μέση θερμοκρασία ενός έτους για τον πλανήτη από το 1850 έως το 2018. Μια ρίγα έχει γαλάζιο χρώμα όταν είναι η θερμοκρασία του έτους κάτω από το μέσο όρο των 150 ετών. Κόκκινη απόχρωση όταν η θερμοκρασία του έτους είναι πάνω από το μέσο όρο. Όσο πιο έντονο χρώμα τόσο πιο μεγάλη η απόκλιση από το μέσο όρο.
Είναι εντυπωσιακό το πώς κοκκινίζει το διάγραμμα τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για διάγραμμα που επινόησε ο Βρετανός επιστήμονας, Ed Hawkins ο οποίος εργάζεται ερευνητικά στην κλιματική αλλαγή.
Στην παγκόσμια πρωτοβουλία συμμετείχε και η ΕΡΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου