Ειδήσεις

«Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό η Τουριστική Αστυνομία σε Ρόδο και Κω»

Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στα τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω είναι υποστελεχωμένες σε απόλυτο βαθμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στη Ρόδο οι οργανικές θέσεις είναι μόλις έντεκα (11), ενώ με βάση τις ανάγκες θα έπρεπε να είναι είκοσι (20).

Ακόμα, όμως, και με αυτή τη μειωμένη οργανική σύνθεση, υπάρχει έλλειψη προσωπικού αφού στο Τμήμα υπηρετούν μόλις οκτώ (8) αστυνομικοί.

Αντίστοιχα, στο Τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στην Κω, που θεωρητικά έχει οκτώ (8) οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις τρεις (3) αστυνομικοί, ενώ με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες και τα νέα δεδομένα η οργανική δύναμη της Τουριστικής Αστυνομίας στην Κω θα πρέπει να ήταν δώδεκα (12) έως δεκαπέντε (15) αστυνομικοί.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι τα καθήκοντα της Αστυνομίας καλύπτουν ένα διευρυμένο πεδίο αρμοδιοτήτων και ευθυνών, όπως η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας στις τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις, ο έλεγχος της καθαριότητας, ευταξίας και της ευκοσμίας στις τουριστικές περιοχές και στους αρχαιολογικούς χώρους, η καταπολέμηση της άγρας πελατών και η παροχή στους επισκέπτες κάθε δυνατής εξυπηρέτησης και πληροφορίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι βάρδιες του προσωπικού της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, ενώ όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και αν κάνουν οι αστυνομικοί είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για την τουριστική αστυνόμευση.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας δεν ζητά απλά την ενίσχυση με προσωπικό της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, αλλά και την αύξηση των οργανικών θέσεων των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, αφού, όπως επισημαίνει, ο καθορισμός της οργανικής σύνθεσης των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω έγινε με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος, ενώ, έκτοτε, έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση, αλλά και ο αριθμός των κλινών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017
Αρ.Πρ.: 6578/22.6.2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Η υποστελέχωση των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό μας»

Κύριε Υπουργέ,

Η εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα σε νησιά και περιοχές που θεωρούνται κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, είναι κομβικής σημασίας.

Τα καθήκοντα της Αστυνομίας καλύπτουν ένα διευρυμένο πεδίο αρμοδιοτήτων και ευθυνών, όπως η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας στις τουριστικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις, ο έλεγχος της καθαριότητας, της ευταξίας και της ευκοσμίας στις τουριστικές περιοχές και στους αρχαιολογικούς χώρους, η καταπολέμηση της άγρας πελατών και η παροχή, στους επισκέπτες, κάθε δυνατής εξυπηρέτησης και πληροφορίας.

Για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες της Τουριστικής Αστυνομίας σε αυτά τα καθήκοντα, πρέπει να έχουν το αναγκαίο προσωπικό.
Ιδιαίτερα στη Ρόδο και την Κω, που ανήκουν στους τρεις κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τα τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας θα έπρεπε να είναι επαρκώς στελεχωμένα.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι υποστελεχωμένα στον απόλυτο βαθμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα αλλά και τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στη Ρόδο οργανικές θέσεις είναι μόλις έντεκα (11), ενώ με βάση τις ανάγκες θα έπρεπε να είναι είκοσι (20).

Ακόμα, όμως, και με αυτή τη μειωμένη οργανική σύνθεση, υπάρχει έλλειψη προσωπικού αφού στο Τμήμα υπηρετούν μόλις οκτώ (8) αστυνομικοί.

Αντίστοιχα, στο Τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στην Κω, που θεωρητικά έχει οκτώ (8) οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις τρεις (3) αστυνομικοί.

Με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες και τα νέα δεδομένα η οργανική δύναμη της Τουριστικής Αστυνομίας στην Κω θα πρέπει να ήταν δώδεκα (12) έως δεκαπέντε (15) αστυνομικοί.

Όπως είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι βάρδιες του προσωπικού της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, ενώ, όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και αν κάνουν οι αστυνομικοί, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για την τουριστική αστυνόμευση.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο καθορισμός της οργανικής σύνθεσης των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω έγινε με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος, ενώ έκτοτε έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση αλλά και ο αριθμός των κλινών.

Θα ανέμενε, επίσης, κανείς, εν όψει της θερινής περιόδου, να υπήρχαν αποσπάσεις για την ενίσχυση των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, κάτι, όμως, που δεν συνέβη.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
2. Για ποιο λόγο δεν ενισχύθηκαν τα τμήματα αυτά την θερινή περίοδο;
3. Εάν προτίθεται να τροποποιήσει το οργανόγραμμα αυξάνοντας τις οργανικές θέσεις των τμημάτων της Τουριστικής Αστυνομίας σε Ρόδο και Κω, θέτοντας, κατά προτεραιότητα, την άμεση στελέχωσή τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου