Συνεντεύξεις

Ν. Τσούλλος: «Η αστάθεια των τιμών καθιστά ανέφικτο τον προγραμματισμό για κάθε επαγγελματία»

Η επιτυχία της τουριστικής σεζόν θεωρείται βέβαιη και ήδη το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι αρκετά βελτιωμένο. Το θετικό αυτό κλίμα επισκιάζεται ωστόσο από την ακρίβεια και το αυξημένο ενεργειακό κόστος και κυρίως από την ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Τσούλλος. Τονίζει δε, ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι τιμές των καυσίμων καθώς η αστάθειά τους, καθιστά ανέφικτο τον προγραμματισμό για κάθε επαγγελματία.
Η Ρόδος, όπως δηλώνει ο κ. Τσούλλος, έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Αρκεί η ανάπτυξη αυτή να στηρίζεται σε γερές βάσεις και όχι στον αυτόματο πιλότο, αφού υπάρχει διαχρονικά αναρχία σε όλα τα επίπεδα που δεν έχει οριοθετηθεί ποτέ. «Πρέπει να βρεθεί επιτέλους τη χρυσή τομή. Η Ρόδος μπορεί να μεγαλουργήσει», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΔ.
• Πόσο εύκολη ήταν για την αγορά η επανεκκίνηση της σεζόν έπειτα από δύο απαιτητικές χρονιές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Αρχικά, θέλω να πιστεύω ότι διανύουμε την μετά Covid εποχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην οικονομία. Κάναμε μία πραγματικά καλή αρχή, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε, πράγμα που αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Αυτή την περίοδο, όπως πληροφορούμαστε, φιλοξενούνται στο νησί περίπου 50.000 επισκέπτες και από τον Ιούνιο θα αυξηθούν σημαντικά οι ροές των αφίξεων.
Βεβαίως, αυτό που μετράει είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Μένει δηλαδή να δούμε εάν η αυξημένη τουριστική κίνηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Ευελπιστούμε ότι το αποτέλεσμα και σε εισπρακτικό επίπεδο θα είναι το προσδοκώμενο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κυβερνώντες θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για το καλύτερο δυνατό του τόπου.
• Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία κατά την πανδημία του κορωνοϊού, βοήθησαν;
Βεβαίως, ήταν χρήσιμα όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όταν έρθει όμως η ώρα του ταμείου, θα φανεί ποιος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές και ποιος όχι. Γι’ αυτό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι τελικά επιστρεπτέες οι ενισχύσεις που δόθηκαν. Δυσκολίες υπάρχουν ακόμη σε όλο το φάσμα της εμπορικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Ποιες είναι οι δυσκολίες αυτές; Έχουν να κάνουν με το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια εν γένει;
Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Δεν ξεκίνησαν οι δυσκολίες για την αγορά από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά πολύ νωρίτερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε μία 12ετή περίοδο οικονομικής κρίσης. Η πανδημία ήταν απλά το αποκορύφωμα και βεβαίως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε κι έδεσε. Τα επακόλουθα του πολέμου, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των ειδών πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών αγαθών διαμορφώνουν ένα νέο πεδίο προκλήσεων
Στη Ρόδο λ.χ. η βενζίνη έφθασε τα 2,4 ευρώ το λίτρο χωρίς να υπάρχει ταβάνι. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλες αυτές οι δυσκολίες στερούν το οξυγόνο από την αγορά και δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης.
Βεβαίως, το φαινόμενο της ακρίβειας, έχει πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Επηρεάζει όλες τις αγορές απ’ όπου αντλούμε τουρισμό, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό.
• Είναι συχνές οι παρεμβάσεις της ΟΕΒΕΔ στην Κυβέρνηση. Ποια είναι τα αιτήματά σας;
Τα αιτήματά μας, όλα όσα ζητήσαμε στο προηγούμενο διάστημα δεν έχουν αλλάξει. Είναι ακριβώς τα ίδια, αφού δεν ικανοποιήθηκαν στον επιθυμητό βαθμό. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να οριοθετηθούν οι τιμές των καυσίμων. Είναι τέτοια η αστάθεια τους που καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό κάθε επιχείρησης. Θα πρέπει να μπει φρένο στην ανοδική πορεία των τιμών. Στη Ρόδο, το κόστος των καυσίμων είναι ίσως το υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα.
Οι συνέπειες είναι πολυδιάστατες. Η έλλειψη βασικών προϊόντων είναι μία από αυτές. Και όλα αυτά τα πληρώνει ο απλός πολίτης που καλείται να βάλει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη….
• Η Ρόδος έχει καταφέρει να …αντισταθεί στις κρίσεις; Θα είναι εύκολη η ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή;
Όσοι ζούμε στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα ζούμε σε ευλογημένο μέρος. Ευτυχώς που υπάρχει ο τουρισμός. Πιστεύω ότι θα βγούμε από την κρίση πιο εύκολα και πιο γρήγορα από όλους. Σκοπός όμως είναι όλο αυτό το όφελος να αγγίξει όλη την κοινωνία και όχι τους λίγους.
Η Ρόδος από την αρχαιότητα διέγραφε μεγάλους κύκλους ακμής. Υπήρξαν περίοδοι προόδου και ανάπτυξης. Και υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες στη Ρόδο και στα νησιά. Διαπιστώνουμε όμως κάθε φορά ότι η ανάπτυξη αυτή δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις, και ότι είναι στον αυτόματο πιλότο. Υπάρχει διαχρονικά αναρχία σε όλα τα επίπεδα που δεν έχει περιοριστεί και οριοθετηθεί ποτέ. Πρέπει να βρεθεί επιτέλους η χρυσή τομή. Η Ρόδος μπορεί να μεγαλουργήσει, αρκεί να τη βοηθήσουν όλοι όσοι έχουν στα χέρια τους την τύχη του νησιού.
• Κλείνοντας κύριε Τσούλλο, έχει βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά λόγω του τουρισμού; Πιστεύετε ότι τελικά θα ενισχυθεί η εμπορική κίνηση και θα τονωθεί η τοπική οικονομία;
Σαφώς και υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα σε όλη την αγορά, είτε πρόκειται για τις εμπορικές επιχειρήσεις, την εστίαση, ακόμη και τον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό το καλό κλίμα επισκιάζεται από την ακρίβεια των καυσίμων λόγω των συνεπειών που προαναφέραμε.
Το κόστος είναι υπερβολικό, το ακριβότερο σε όλη την Ελλάδα. Ο κλάδος των αυτοκινητιστών -που περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες/οδηγούς ταξί, οδηγούς λεωφορείων, οδηγούς φορτηγών -πλήττεται σημαντικά. Υπάρχουν επαγγελματίες που αποφεύγουν τις μεγάλες αποστάσεις αφού είναι ασύμφορες καθώς δεν επικαιροποιήθηκαν οι τιμοκατάλογοι και κόμιστρα.
Βεβαίως η αγορά αντιμετωπίζει και ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα που δεν είναι άλλοαπό τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Αν ευσταθούν όλα όσα λέγονται, η αγορά χρειάζεται εργατικά χέρια. Χρειάζεται όμως προσοχή από πού θα αντλήσουμε εργαζόμενους, Εάν και εφόσον υπάρχουν όλα αυτά τα κενά, θα πρέπει να επιλέξουμε ανθρώπους με κοινές αναφορές και καταβολές αλλά και κοινή κουλτούρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου