Συνεντεύξεις

Β. Κορκίδης: «Η χώρα μας εισέρχεται σε μια μόνιμη επιτροπεία»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Τουλάχιστον “δραματική” χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας αυτή τη περίοδο, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης. Και ενώ η κυβέρνηση φέρνει νέα δυσβάστακτα μέτρα, η αγορά ασφυκτιά.
Σε συνέντευξή του στην “δημοκρατική”, ο κ. Κορκίδης, μιλάει ακόμη για την πρόταση της ΕΣΕΕ σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ, για τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες αλλά και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο για τις ΜμΕ.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κορκίδη, τελικά «πέρασε» το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό, ενώ αναμένεται το επόμενο πολυ-νομοσχέδιο που έρχεται με κατεπείγουσες διαδικασίες για ψήφιση το σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου που αυξάνει τους έμμεσους φόρους κατά 1,8 δις ευρώ. Tελικά, πού οδηγούν την χώρα η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ με αυτά τα μέτρα όπου αυξάνονται οι φόροι, οι εισφορές και δεν διαγράφεται πουθενά προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης;
Πρόκειται για έναν αντιασφαλιστικό και αντιαναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και επιβάλλει ένα διπλό λογαριασμό, με πρόσθετα φορολογικά μέτρα και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε εάν τελικά επαρκεί για να κλείσει άμεσα ή με δόσεις, η απόλυτη προτεραιότητα και εκκρεμότητα της αξιολόγησης. Όσον αφορά στα νέα φορολογικά βάρη που αναμένεται να επωμιστούν για ακόμη μια φορά τα ίδια υποζύγια.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούμαστε να καταβάλλουμε άνω του 65% των εσόδων μας σε κάθε είδους υπερβολικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και μάλιστα για ποσά, που δεν θα υπάρχουν στην αγορά, δεν θα έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις και που ουσιαστικά θα εκμηδενίσουν το καθαρό μας εισόδημα. Άλλωστε, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι αυτή που υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων το 2016 κατά τουλάχιστον 2,7 δις ευρώ.
Η αύξηση της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, την αύξηση του φόρου μερισμάτων σε 15%, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ, αλλά και την ενσωμάτωση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης, μας “φορτώνουν” ετησίως με επιπλέον 1,8 δις ευρώ. Σε αυτές τις αυξησεις των άμεσων φόρων, προστίθενται οι ασφαλιστικές αλλαγές ύψους 1,8 δις ευρώ, κυρίως με την επιβολή της εξοντωτικής “ασφαλιστικής φορολογίας” από 27% έως 38% σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που όμως δεν επαρκούν για να συμπληρώνουν τα προαπαιτούμενα μέτρα των 5,4 δις ευρώ.
Δυστυχώς, οι τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ για μία δίκαιη φορολογική και μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν λήφθηκαν υπόψη. Κρίμα για την ελληνική οικονομία που οι κοινωνικοί εταίροι δεν εισακουστήκαμε ούτε τον Ιανουάριο, ούτε τώρα. Άλλη μια ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, πήγε χαμένη. Πίσω από το κακό ασφαλιστικό, κρύβεται ένα χειρότερο φορολογικό. Ένας ακόμα εξοντωτικός νόμος και μάλιστα με μπαράζ τροπολογιών, ψηφίστηκε σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων της αγοράς. Κρίμα που τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα κατέληξαν σε μία ακόμα αχρείαστη φοροεπιδρομή. Ένα όμως είναι βέβαιο ότι τα πολτικά λάθη δεν διορθώνονται με οικονομικά λάθη.
Το γεγονός ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου ένας πρόσθετος μηχανισμός περικοπών μισθών και συντάξεων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι αποτελεί μια ικανή απόδειξη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια μόνιμη επιτροπεία. Είναι παράλογο που δανειστές και κυβέρνηση πιστεύουν ότι η λύση για την ανάπτυξη είναι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και η μείωση των δαπανών μέσω του περιβόητου αυτόματου κόφτη του ΔΝΤ που θα ενεργοποιείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι παράλογο που μετά από έξι χρόνια οξείας οικονομικής κρίσης με μια υπερβολικής έντασης δημοσιονομική προσαρμογή, επέται ένας δεύτερος γύρος μέτρων και έμμεσων φόρων 1,84 δις, που θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα επίπεδα των 5,4 δις ευρώ. Υπό τη διαρκή απειλή της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η ψήφιση του νόμου αλλά και οι αποφάσεις του EUROGROUP, μπορεί να λυτρώνουν προσωρινά την Κυβέρνηση και να δημιουργούν προσδοκίες, αλλά φοβάμαι πως τα αρνητικά αποτελέσματα, σύντομα θα την αγχώσουν ξανά, αφού οι τρέχουσες και οι επιπλέον υποχρεώσεις δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε από τους συνεπείς φορολογούμενους, ούτε από τις υγιείς επιχειρήσεις.
• Ο ΦΠΑ αυξάνεται συνεχώς. Η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντελεστή ΦΠΑ. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει;
Τα επιπλέον φορολογικά μέτρα έμμεσου χαρακτήρα είναι συνολικού ύψους άνω των 1,84 δις ευρώ (έως και το 2018 – συμπεριλαμβανομένων των αναπροσαρμογών στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου)  θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα εισοδήματα των καταναλωτών, από τη στιγμή που η στόχευσή τους θα είναι εμπροσθοβαρής και η εφαρμογή τους άμεση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η από 1ης Ιουνίου αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24% εκτιμάται πως θα διασφαλίσει επιπλέον κρατικά έσοδα 437 εκ. ευρώ, εξέλιξη όμως που θα πλήξει αδιακρίτως το σύνολο των νοικοκυριών. Στον αυξημένο συντελεστή θα υπόκεινται πλέον και τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος από 1.6.2016.
Η ΕΣΕΕ στηρίζει το Σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ στην Ε.Ε. και ένα πιο απλό σύστημα της ενιαίας αγοράς όπως το παρουσίασε η Κομισιόν με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης, τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως επισημαίνεται, η «υστέρηση ΦΠΑ», δηλαδή η απόκλιση μεταξύ των αναμενόμενων και των εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ στα κράτη μέλη, ανήλθε περίπου σε 170 δισ. ευρώ. Η διασυνοριακή απάτη εκτιμάται ότι επιφέρει απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, το ισχύον σύστημα ΦΠΑ εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένο και δημιουργεί σημαντικό διοικητικό φόρτο, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις διαδικτυακού εμπορίου. Το σχέδιο δράσης που πρέπει να ακολουθηθεί για τον εκσυγχρονισμό των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ένα μελλοντικό ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ΦΠΑ 15%.
• Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παράλληλα με το ΕΣΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και τις ΜΜΕ;
Στις σημερινές, δυσχερείς συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία, οι στρατηγικές επενδύσεις αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ τάσσεται θετικά σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κινήτρων των Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Με γνώμονα το γεγονός ότι ο Νόμος θα πρέπει να υπηρετεί το αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο, θεωρούμε ότι αποτελεί τον κρισιμότατο παράγοντα, στη διεθνή και Ελληνική επενδυτική κοινότητα, για ένα σταθερό και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και θέσεων εργασίας.
• Πώς είναι η κατάσταση αυτή την περίοδο στην αγορά; Βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις «ασφυκτιούν» τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από τα συσσωρευμένα χρέη.
Τουλάχιστον δραματική μπορώ να χαρακτηρίσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας αυτή τη περίοδο. Για τους μικρομεσαίους της αγοράς, η παρατεταμένη αστάθεια δεν επιτρέπει τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Μας έχει βυθίσει σε μία επενδυτική αδράνεια και έχει επιτείνει το αρνητικό κλίμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου, τον Δεκέμβριο του 2015 ανήλθε στα 3,22 δις ευρώ, όταν το 2009 ήταν 5,6 δις ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μια μείωση ύψους 42% και μία ακόμα ετήσια μείωση 8%. Η παςχαλινή αγορά μειώθηκε 7% και των ενδιάμεσων εκπτωσεων κατα 16%.  Μόνο αυτό αρκεί για να αναλογιστείτε τις συνέπειες σε επίπεδο ρευστοτητας, απασχολησης και λουκέτων. Με βάση σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ διαπιστώνεται ότι η εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων θα συντελέσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του μικρομεσαίου επιχειρείν, καθιστώντας για πολλές από αυτές ακόμη πιο αβέβαιη την προοπτική επιβίωσή τους. Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις υποδαυλίζεται το πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού και της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Η αγορά πετάχτηκε στο “λάκκο των φόρων” και κινδυνεύει να πνιγεί στα χρέη.
• Όλοι συμφωνούν ότι οι επενδύσεις είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση. Πώς μπορούν να γίνουν επενδύσεις με το υπάρχον οικονομικό-φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα;
Οχι, σε ένα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.  Η κυβέρνηση κατέληξε σε μια αβέβαιη και επώδυνη συμφωνία με μόνο όφελος να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, αλλά το έκανε με λάθος τρόπο αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ που δεν είναι ελκυστικό σε κανένα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όταν εντέλει επιτευχθεί στις 24 Μαίου η πολυπόθητη “Εαρινή Συμφωνία”, οι μικρομεσαίοι θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβό τίμημα για να τη παρακολουθήσουμε, πόσο μάλλον να επενδύσουμε.
Όμως αλίμονο μας αν θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος εξόδου της χώρας από την κρίση. Αλίμονο αν ξημέρωνε μια ημέρα χωρίς ελπίδες. Λύσεις και τρόποι υπάρχουν αρκεί το πολιτικό σύστημα της χώρας να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκόμαστε τα τελευταία έξι χρόνια.
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνική στρατηγική. Αυτός είναι ο στόχος που οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου όφειλαν εδώ και καιρό να έχουν υπηρετήσει. Ας το κάνουν πριν να είναι αργά για την πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου