Ειδήσεις

Το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου στην Πομπιντίσκα της Πολωνίας

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 17 Απριλίου 2016 οι εργασίες της δεύτερης εκπαιδευτικής συνάντησης μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο  του προγράμματοςErasmus+ “Learningaboutourcountries-WeareunitedinEurope” (Μαθαίνοντας για τις χώρες-είμαστε ενωμένοι  στην Ευρώπη) πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ZespolSzkolSzkolaPodstawowaPodstawowa i Gimnazjum), στην Πομπιντίσκα(Pobiedziska) της Πολωνίας. Το πρόγραμμα εκπονείται με τον συντονισμό του σχολείου M. Valanciaus της πόλης  Κουλουπενάι (Kulupenai) της Λιθουανίας και με την συμμετοχή ακόμα δύο σχολείων,  του σχολείου Γενικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «ΝικολάιΚατράνοβ» (NikolayKatranov) της πόλης  Σβιστόβ (Svishtov) της   Βουλγαρίας καθώς και του σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης AhmetCuhadaroglou από την  Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Θέμα της συνάντησης ήταν οι φυσικές ομορφιές  των χωρών μας. Οι  μαθητές,    προετοίμασαν παρουσιάσεις σχετικές με  την χλωρίδα, την πανίδα και τα «μνημεία» της φύσης των χωρών τους οι οποίες αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» για την δημιουργία ενός e-book με τίτλο «Οι φυσικές ομορφιές των χωρών μας» του  οποίου την έκδοση επιμελήθηκε το σχολείο της Πολωνίας.Επίσης,  έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό γνώσεων πάνω στα θέματα αυτά και δημιούργησαν αφίσες με κολάζ από εικόνες σχετικές  την φύση των χωρών τους. Ακόμα, οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν  ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε μια τοπική παράδοση ή ένα μύθο που συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μετείχαν σε οργανωμένη διαδραστική ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, επισκέφθηκαν την δήμαρχο της πόλης και ενημερώθηκαν γι αυτήν,  περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της  και επισκέφθηκαν το  Εθνογραφικό Μουσείο και  το Μουσείο με Μινιατούρες (μακέτες γνωστών δημόσιων κτηρίων) της Πομπιντίσκα στο οποίο μετείχαν και σε ένα κουίζ γνώσεων αναγνωρίζοντας τα κτήρια.

Ακόμα,  εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν την πόλη του  Πόζναν,  μετείχαν σε οργανωμένη ξενάγηση και έλαβαν μέρος σε «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» αναγνωρίζοντας τα κύρια αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου. Επιπλέον,  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην πόλη Τορούν, την πατρίδα του Νικόλαου Κοπέρνικου η ομάδαεπισκέφθηκε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας με διαδραστικά εκθέματα,  ξεναγήθηκε στην παλιά πόλη  και παρακολούθησε μια παράσταση στο Πλανητάριο της πόλης. Στο Μουσείο κρουασάν  στο Πόζναν οι μαθητές συμμετείχαν στην διαδικασία κατασκευής κρουασάν, ενώ στο Τορούν έμαθαν να κατασκευάζουν μπισκότα με τζίντζερ. Ακόμα,  μυήθηκαν στους παραδοσιακούς πολωνικούς χορούς από συγκρότημα παραδοσιακών χορών της πόλης.

Και  αυτή η εκπαιδευτική συνάντηση κύλησε σε κλίμα συνεργασίας, δημιουργικότητας και χαράς. Θερμές  ευχαριστίες οφείλονται στον διευθυντή, στην συντονίστρια του προγράμματος και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Πολωνίας για την φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της συνάντησης. Ιδιαίτερες επίσης ευχαριστίες οφείλονται στους μαθητές από την Πολωνία   και στις οικογένειές τους που  υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν τους μαθητές μας με άψογο τρόπο και κυρίως με πολλή αγάπη. Τέλος, αξίζει να γίνει μια ιδιαίτερη μνεία στους μαθητές  μας που φάνηκαν συνεργάσιμοι, ανοικτοί στις νέες γνωριμίες και στην κατάκτηση της νέας γνώσης επικοινωνώντας στα αγγλικά. Σε αυτούς ανήκει ο μεγαλύτερος έπαινος.

Η επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος θα γίνει στην  Ρόδο τον επόμενο Οκτώβριο (2 έως 8/10/2016) με θέμα την ιστορία των χωρών μας. Το σχολείο μας ήδη προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους σημαντικούς καλεσμένους μας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου