Ειδήσεις

Με τη δέσμευση των αποθεματικών δόθηκε η χαριστική βολή στην Αυτοδιοίκηση

  • Επί ποδός πολέμου έθεσε όλους τους αυτοδιοικητικούς και στα Δωδεκάνησα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δέσμευση όλων των αποθεματικών τους.
  • Ποιοι φορείς της Δωδ/νήσου θίγονται άμεσα από την κυβερνητική απόφαση

    Η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει χρήση των αποθεματικών που διατηρούν στην ΤτΕ οι Περιφέρειες και οι Δήμοι προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στις τάξεις των αυτοδιοικητικών.
    Η είδηση έγινε γνωστή προχθές το βράδυ και συγκεκριμένα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ.
    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Γιώργος Πατούλης ενημέρωσε τους δημάρχους και κατέστησε σαφές ότι το λόγο θα έχουν οι κινητοποιήσεις αν δεσμευθούν τα αποθεματικά.
    Ενημέρωση για τη δυσμενή εξέλιξη έκανε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
    Αν γίνει πράξη η απόφαση της κυβέρνησης, τότε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα δεσμευθούν 60.000.000 ευρώ.
    Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΝΠΕ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
    «Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Τουλάχιστον όχι όπως τους εννοούν κάποιοι τις τελευταίες ημέρες.
    Οι καταθέσεις της Περιφέρειας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν «ετικέτα», είναι προορισμένες για συγκεκριμένα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες αναπόφευκτα «παγώνουν» μετά την απόφαση της κυβέρνησης.
    Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και όλοι επιθυμούμε να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ωστόσο, είναι χρέος μας να ενημερώσουμε τους πολίτες που εκπροσωπούμε, για την επόμενη μέρα, για τις επιπτώσεις μιας απόφασης δημοσιονομικού πανικού, όπως αυτή. Η απόφαση για την υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών μας, οδηγεί στην ακύρωση όλων των προγραμματισμένων έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφέρειας. Παράλληλα, ο ορίζοντας του δεκαπενθημέρου που δίδεται, κίνηση που από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα είναι μεμονωμένη και όχι επαναλαμβανόμενη, μας στερεί κάθε δυνατότητα προγραμματισμού, όχι μόνο μεσομακροπρόθεσμου, αλλά και βραχυπρόθεσμου, με αποτέλεσμα ο φορέας της Περιφέρειας να περιέλθει σε πλήρη άπνοια και ακινησία. Επιπλέον, περνά στην κοινή γνώμη και ειδικότερα στην αγορά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το αρνητικό μήνυμα περί στάσης πληρωμών και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη κακή ψυχολογία που ρίχνει βαριά τη σκιά της στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όταν φτάνεις στο σημείο «να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού», ποιος πείθεται από τον ισχυρισμό περί επιστροφής των αποθεματικών μας σε ένα δεκαπενθήμερο; Με δεδομένο ότι μόνο η αυτοδιοίκηση μπορεί να κρατήσει όρθιες τις τοπικές κοινωνίες που πλήττονται ανηλεώς από την ύφεση τα πέντε τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση να αποτελέσει ανάχωμα για την οικονομική ασφυξία ολόκληρης της χώρας, η απόφαση της κυβέρνησης στερεί και αυτήν ακόμη την δυνατότητα.
    Εν κατακλείδι, συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια επιτυγχάνεται μόνο όταν κάποιος σε κάνει μέρος αυτής και όχι όταν σε αιφνιδιάζει, σε υποτιμά και ακυρώνει την θεσμική και οικονομική σου αυτοτέλεια. Όποτε μας ζητήθηκε να βάλουμε πλάτη, βάλαμε».
    Στις συνέπειες από την εφαρμογή της απόφασης για τη δέσμευση των αποθεματικών αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης.
    «Σήμερα είναι άσχημη ημέρα για την αυτοδιοίκηση. Με Πράξη Μομοθετικού Περιεχομένου δεσμεύονται τα χρήματα της Περιφέρειας. Περιμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο για να ενημερωθούμε περισσότερο. Θεωρώ πως γίνεται ακρωτηριασμός της ΤΑ. Το θέμα είναι σοβαρό. Πιστεύω πως οι αυτοδιοικητικοί σε όλη τη χώρα θα κρίνουν πως η προσφυγή στο ΣτΕ είναι μονόδρομος. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα αλλά να μην καταρρεύσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.
    «Στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αυτοδυναμία δράσεων και ενεργειών υπέρ του κοινωνικού συνόλου χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει άμεση δυνατότητα χρήσης πόρων μέσων και δυνατοτήτων. Χωρίς την διαχείρηση των διαθεσίμων όλα αυτά είναι αδύνατο να γίνουν», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης
    «Η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των Δήμων και των Περιφερειών είναι η χαριστική βολή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα μπορέσουν οι ΟΤΑ να λειτουργήσουν με αυτές τις συνθήκες, να καλύψουν τις ανάγκες τους και να υλοποιήσουν έργα που έχουν προγραμματίσει», δήλωσε ο δήμαρχος της Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.
    «Η δέσμευση των αποθεματικών εξόργισε τους δημάρχους που ετοιμάζονται τώρα για δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν μπορεί να βάζουν «χέρι» στα χρήματα των Δήμων και των Περιφερειών χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Αποφασίστηκε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις των συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Θα υπάρξουν αντιδράσεις δυναμικές», δήλωσε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας.
    Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης που παρουσίασε την πρότασή του για το τέλος διανυκτέρευσης.
    «Δεν θέλω να μιλήσω με πολιτικούς όρους. Τελούμε σε αναμονή της αποφάσεως που θα ληφθεί από την ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Γιώργος Πατούλης έδωσε το στίγμα.
    Σύμφωνα με το νόμο ο ταμίας του Δήμου πρέπει να εξασφαλίσει τα χρήματα για τις αμοιβές του προσωπικού. Αν η απόφαση γίνει πράξη θα δεσμευθούν 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ από το Δήμο Ρόδου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Η είδηση για τη δέσμευση των αποθεματικών προκάλεσε ανησυχία και στο προσωπικό του Δήμου Ρόδου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων κ. Φώτης Μπακίρης συζήτησε για το συγκεκριμένο θέμα με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σ. Διακοσταματίου.
«Η μισθοδοσία είναι εξασφαλισμένη για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτό μας δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανέτρεψε τα πάντα. Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στους συναδέλφους. Ευελπιστούσε πως θα γίνει το καλύτερο. Περιμένουμε και τη διευκρινιστική εγκύκλιο», δήλωσε ο κ. Φώτης Μπακίρης.
Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος με αφορμή την προχθεσινή (20/4/2015) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών και των Δήμων, δήλωσε ότι:
«Με πρακτικές που καταγγέλλονταν στο παρελθόν (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) η κυβέρνηση επικαλείται σήμερα ‘’έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης’’ και δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, και αφού προηγήθηκε η υποχρεωτική δέσμευση και των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων !!!
Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο βάζει χέρι στον “κουμπαρά” της Αυτοδιοίκησης, την οποία και αποδυναμώνει αντί να την ενισχύει με πόρους που είναι απαραίτητοι και που ήδη έχουν περιοριστεί με τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: “Εκεί που μας χρωστούσαν … μας πήραν και το βόδι!’’. Πρόκειται για πράξη η οποία δεν συμβάλλει στην Ανάπτυξη και στην στήριξη του Κοινωνικού Κράτους καθώς η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος και όχι ως αντίπαλος της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο.
Είναι δίκαιες οι διαμαρτυρίες τόσο της Ένωσης Περιφερειών Eλλάδας (ΕΝ.Π. Ε.) όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) και καθίσταται επιβεβλημένη η προσφυγή στην Δικαιοσύνη καθώς η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους αιρετούς στις Περιφέρειες και στους Δήμους αλλά ολόκληρη την κοινωνία, γιατί τα χρήματα που θα λείψουν από τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές Αρχές είναι περιουσία του ελληνικού λαού και μόνο αυτού!
Με μέτρα-ασπιρίνες τέτοιου είδους (που συνιστούν στην ουσία πράξεις αναποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης) δεν λύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας στο Δημόσιο για την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιληφθεί ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στους οποίους δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία».

ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
Περισσότεροι από 1.500 φορείς: δήμοι, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ανεξάρτητες αρχές, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποχρεώνονται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να αξιοποιηθούν για τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου.
Η λίστα, η οποία ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβάνει τα 1.500 ονόματα φορέων που πρέπει να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Ανάμεσά τους δήμοι, βρεφοκομεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, λιμενικά ταμεία και ωδεία έως και παιδικοί σταθμοί, στάδια, ο ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, η Εθνική Επιτροπή για την UNESXO, ο ΟΔΔΗΧ, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΣΕ, οι εθνικοί δρυμοί, τα ΤΕΙ κτλ.
Στη λίστα αυτή οι άμεσα θιγόμενοι φορείς για την περιοχή μας είναι οι εξής:
-2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΑΣΠΑΙΤΕ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
-ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
-ΔΟΠΑΡ
-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
-ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΣΠΑΙΤΕ
-ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΑΓΑΙΟΥ
-ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
– ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου