ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Απτή πρόοδο» στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς βλέπει …ξαφνικά η ΕΚΤ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΚΤ

“Η Ζώνη του Ευρώ χρειά­ζε­ται την Ελ­λά­δα και η Ελ­λά­δα χρειά­ζε­ται το ευρώ. Η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των Ελ­λή­νων επι­θυ­μεί να πα­ρα­μεί­νει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευ­θύ­νη της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να λάβει τα απα­ραί­τη­τα μέτρα, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει ότι οι πο­λι­τι­κές της είναι σύμ­φω­νες με αυτές τις σα­φείς προ­τι­μή­σεις» ανα­φέ­ρει ο Μπε­νουά Κερέ, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας, σε συ­νέ­ντευ­ξη στην “Κα­θη­με­ρι­νή”.

Ο κ. Κερέ υπο­στη­ρί­ζει πως «η ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση σαφώς δεν είναι βιώ­σι­μη και οι ελ­λη­νι­κές αρχές πρέ­πει να ανα­λά­βουν άμεση και απο­φα­σι­στι­κή δράση προ­κει­μέ­νου να την ανα­τρέ­ψουν», ενώ εκτι­μά πως τις τε­λευ­ταί­ες ημέ­ρες έχει ση­μειω­θεί «απτή πρό­ο­δος» ως προς την ποιό­τη­τα των δια­βου­λεύ­σε­ων με τους θε­σμούς, και, όπως το­νί­ζει, «αυτή η προ­σπά­θεια πρέ­πει να συ­νε­χι­στεί».

Ανα­φε­ρό­με­νος στα απο­κα­λού­με­να «κέρδη από το πρό­γραμ­μα SMP» -δη­λα­δή τα κέρδη από τα ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα που απο­κτή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της κρί­σης από την ΕΚΤ, στο πλαί­σιο του προ­γραμ­μά­τος για τις Αγο­ρές Τί­τλων, τα οποία η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ζητεί να λάβει χωρίς να έχει ολο­κλη­ρω­θεί η αξιο­λό­γη­ση του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος- ση­μειώ­νει: «To Eurogroup της 20ης Φε­βρουα­ρί­ου κα­τέ­στη­σε σαφές ότι μόνο η επι­τυ­χής ολο­κλή­ρω­ση της αξιο­λό­γη­σης θα επι­τρέ­ψει τη με­τα­βί­βα­ση των κερ­δών από το πρό­γραμ­μα SMP.

O κ. Κερέ ερω­τη­θείς εάν θα επη­ρε­α­στεί η πα­ρο­χή ELA προς το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, σε πε­ρί­πτω­ση μη επί­τευ­ξης συμ­φω­νί­ας μέχρι τις 11 Μαΐου, απα­ντά: «Εί­μα­στε η κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας και έχου­με επι­τε­λέ­σει στο ακέ­ραιο τον ρόλο μας για τη στή­ρι­ξη του τρα­πε­ζι­κού της συ­στή­μα­τος και συ­νε­πώς της ικα­νό­τη­τάς του να χρη­μα­το­δο­τεί την οι­κο­νο­μία. Αυτό ει­δι­κό­τε­ρα ση­μαί­νει ότι παρά τις πιέ­σεις που δέ­χο­νταν πάντα δια­σφα­λί­ζα­μα οι φε­ρέγ­γυ­ες τρά­πε­ζες να έχουν χρη­μα­το­δό­τη­ση(…). Οπότε θα συ­νε­χί­σου­με να χο­ρη­γού­με ρευ­στό­τη­τα στις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες, εφό­σον είναι φε­ρέγ­γυ­ες και δεύ­τε­ρον να δα­νεί­ζου­με μόνο με επαρ­κείς δια­σφα­λί­σεις, όπως συμ­βαί­νει σή­με­ρα».

Και συ­μπλη­ρώ­νει: «Επί του πα­ρό­ντος, το ελ­λη­νι­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα λαμ­βά­νει από την κε­ντρι­κή τρά­πε­ζα ρευ­στό­τη­τα ύψους πε­ρί­που 110 δισ. ευρώ, υπερ­δι­πλά­σια από τ επί­πε­δο του Δε­κεμ­βρί­ου του 2014. Το ποσό αυτό αντι­στοι­χεί σε 61% του ελ­λη­νι­κού ΑΕΠ, το υψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό σε οποια­δή­πο­τε χώρα της Ζώνης του Ευρώ».

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.