Τοπικές Ειδήσεις

Βράβευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Sun Chunlan

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή βράβευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Center of Language Education and Cooperation (CLEC) για το πρότυπο πρόγραμμα της από απόσταση διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας, στο κτήριο Κλεόβουλος της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Ρόδου, με την παρουσία της αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Sun Chunlan.
Το παρών έδωσαν πέραν της κινεζικής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα, ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι, οι τοπικές αρχές, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Γάκης, υποψήφιοι βουλευτές, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.
Πριν από τις ομιλίες, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υποδέχτηκε τους υψηλούς προσκεκλημένους με τραγούδια ενώ ακολούθησε ένα δίδυμο με κιθάρα και τραγούδια στα κινέζικα από δύο φοιτήτριες με τίτλο: ‘The moon presents my heart’.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ – Η ΠΡΥΤΑΝΙΣΣΑ
Στην τοποθέτηση – χαιρετισμό της, η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια κα Χρυσή Βιτσιλάκη, τόνισε τα εξής:
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά να σας υποδεχτώ και να σας καλωσορίσω σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση. Είμαστε ευγνώμονες για την παρουσία της αντιπροέδρου, της κινεζικής αντιπροσωπείας αλλά και για την διαχρονική συνεργασία που έχουμε στα τελευταία χρόνια. Σήμερα, βραβεύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που συνδημιουργήσαμε εν μέσω της πανδημίας και τώρα, αξιοποιείται παγκοσμίως, παρέχοντας την πλέον πρωτοπόρα προσέγγιση στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Η συνεργασία του Παν/μίου Αιγαίου στο εγχείρημα αυτό, βασίστηκε στους στενούς δεσμούς που έχουμε στα τελευταία χρόνια αναπτύξει με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, αλλά και την ευρέως αναγνωρισμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία μας. η επιτυχία του προγράμματος, οφείλεται στην γνώση που έχουμε αλλά κυρίως στην αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους διαπιστευμένους φορείς της Κίνας, με τα αρμόδια υπουργεία και την πρεσβεία μας. Εμείς στο Παν/μιο Αιγαίου, με απόφαση της Συγκλήτου, ιδρύσαμε ήδη το ελληνοκινεζικό κέντρο γλώσσας και πολιτισμού, προκειμένου να υποστηρίξουμε την διεύρυνση και επέκταση της συνεργασίας μας αλλά και να την εμπλουτίσουμε με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Για τους λαούς της Κίνας και της Ελλάδας, η εκμάθηση της γλώσσας είναι καθοριστική για την αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και την εδραίωση της φιλίας και των δεσμών των δύο χωρών –οικονομικών και κοινωνικών. Το μέλλον αυτής της συνεργασίας, απλώνεται μπροστά μας με αισιοδοξία!».

Η αντιπρόεδρος Sun Chulan
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Sun Chunlan η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και βέβαια, την αγαστή συνεργασία με το Παν/μιο Αιγαίου, ενώ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δωρίσει εξοπλισμό, βιβλία, υποτροφίες και προσκλήσεις για μετάβαση στην Κίνα, μαθητών που παρακολουθούν το πρόγραμμα.
Αναλυτικότερα είπε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι εδώ εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πρόγραμμα της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι εκπρόσωποι δύο μεγάλων πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης. Οι πολιτισμοί μας, άνθισαν ταυτόχρονα στα δύο άκρα της ευρασιατικής περιοχής. Η γλώσσα είναι η επιτομή ενός πολιτισμού κι επίσης το καλύτερο κριτήριο για να αντιλαμβανόμαστε μια χώρα ως μια από τις παλαιότερες και πιο όμορφες γλώσσες στον κόσμο. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μαθαίνουν την κινεζική γλώσσα για ακαδημαϊκούς λόγους και όχι μόνον. Πάνω από 180 χώρες διδάσκουν κινέζικα σε όλες τις βαθμίδες ενώ πάνω από 30 εκ. άτομα μαθαίνουν αυτή την γλώσσα. Το πρόγραμμα του Παν/μίου Αιγαίου είναι πολύ σημαντικό. Όλα ξεκίνησαν διαδικτυακά από το 2020 με μαθήματα κινεζικής γλώσσας για 3000 φοιτητές. Μετά το Παν/μιο Αιγαίου, 20 παρόμοιες διαδικτυακές τάξεις έχουν ξεκινήσει σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Είναι ένα καινοτόμο έργο και σημαντική επιλογή για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας. Η γλώσσα είναι μια σημαντική γέφυρα για την προώθηση των μεταξύ μας σχέσεων κι ελπίζω οι Έλληνες φίλοι, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη συνεργασία μας, και να ενθαρρύνουν την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας –με διάφορα μέσα. Τα κινέζικα είναι ο θησαυρός της Κίνας. Εμείς θα βοηθήσουμε και θα παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε όλους τους μαθητές, με βάση την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό». Η κ. Chunlan δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα συμβάλει στην διατήρηση και σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζημάρκος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο, σας υποδέχονται με αισθήματα μεγάλης τιμής και στο πρόσωπό σας εκφράζουμε την διαχρονική μας εκτίμηση προς τον κινεζικό λαό. Η παρουσία σας στο νησί μας, κορυφώνει με τον πλέον ευρηματικό τρόπο την επίσκεψή σας στην Ελλάδα –έχοντας στο επίκεντρό της τη βράβευση του Παν/μίου Αιγαίου. Λέγεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθει κανείς κινέζικα. Όμως το ίδιο λένε και για τα ελληνικά. Οι γλώσσες μας έχουν την αφετηρία τους πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια, εξελίσσονται ακόμη, και είναι από τις πιο δύσκολες του κόσμου. Όμως αυτή, ακριβώς είναι η μοναδικότητά τους, η αξία και ο πλούτος τους. Γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μάθουν ελληνικά ή κινεζικά για να έρθουν σε επαφή με τους δύο πανάρχαιους πολιτισμούς μας. Είμαστε υπερήφανοι για το Παν/μιο Αιγαίου. Δεν μας ενώνει μόνον το παρελθόν αλλά και το παρόν, όπως ο τουρισμός. με τη συμπλήρωση 50 ετών σύναψης συνεργασίας των δύο χωρών και το έτος πολιτισμού και τουρισμού. Μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα και να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο με αμοιβαία οφέλη για τις χώρες και τους λαούς μας…».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή, για τη Ρόδο μας, να υποδέχεται σήμερα την εξοχότατη αντιπρόεδρο, της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κυρία Σουν Τσουνλάν (Sun Chunlan), την οποία και καλωσορίζουμε, μαζί με όλα τα μέλη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, που την συνοδεύει.
Είναι μια ακόμη επιβεβαίωση, των ισχυρών δεσμών φιλίας, που συνδέουν το νησί μας με την Κίνα, και έχουν εκφραστεί με τιμητικές επισκέψεις, υψηλότατου επιπέδου, στη Ρόδο μας. Με πιο εμβληματική ασφαλώς, την επίσκεψη, πριν από μερικά χρόνια, του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Εξοχότατου κ.κ. Σι Τζιν-Πινγκ.
Χαιρόμαστε όμως διπλά, καθώς την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης, της εξοχότατης κυρίας αντιπροέδρου, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μας τη δίνει το Πανεπιστήμιό μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η βράβευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Center of Language Education & Cooperation, για το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση διδασκαλίας, της Κινεζικής γλώσσας, είναι μια διάκριση, που μας κάνει όλους εμάς, τους νησιώτες υπερήφανους, για το Πανεπιστήμιό μας.
Θέλω να συγχαρώ την πρυτάνισσα, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, που για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει έμπρακτα, πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρωτοπορεί, καινοτομεί και πιστοποιεί διαρκώς, την προσήλωσή του, στην Ακαδημαϊκή Αριστεία.
Όμως, το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας, πέρα από την αυτονόητη ακαδημαϊκή αξία του, έχει και μια πολύ ξεχωριστή συμβολή, στο να φέρει, ακόμη πιο κοντά, τις χώρες μας, και τους λαούς μας. Χωρίς υπερβολή, θα έλεγα πως πρόκειται, για έναν πνευματικό «Δρόμο του Μεταξιού», που ενώνει τους Πολιτισμούς μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, η μια στον μεσογειακό κόσμο, και η άλλη στο άκρο της Ασίας. Όμως, οι δύο χώρες, αποτελούν ξεχωριστά, την εστία του πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής, και οι γλώσσες τους είναι δύο μοναδικές στον κόσμο, που δεν έχουν διακόψει ποτέ την πορεία τους, από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα.


Στη μακρόχρονή αυτή διαδρομή τους, οι δύο γλώσσες, επηρέαζαν συνεχώς τις άλλες γλώσσες, στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Τα Κινέζικα, επηρέασαν τις Ασιατικές Γλώσσες, κυρίως της Άπω Ανατολής. Η Ελληνική Γλώσσα, επηρέασε άμεσα όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ανοίγοντας σήμερα ένα λεξικό, μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, ανακαλύπτουμε εύκολα, ότι πολλές λέξεις προέρχονται από τα Ελληνικά, και τα Ελληνικά αποτελούν κύριες πηγές, του διεθνούς Επιστημονικού, του Ιατρικού, και του Τεχνολογικού λεξιλογίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λοιπόν, γίνεται γέφυρα, για να έρθουν πιο κοντά, αυτές οι δυο μοναδικότητες, του γλωσσικού πλούτου μας. Σχεδόν 5.000 χρόνια, ιστορίας και πολιτισμού, έχουν σφυρηλατήσει κοινές αξίες και δεσμούς, μεταξύ των λαών μας, επί των οποίων βασίζεται, το αμοιβαίο ενδιαφέρον, της μιας χώρας, για τον πολιτισμό της άλλης.
Μπορεί τα ποσοτικά μεγέθη, να είναι πολύ διαφορετικά, μεταξύ των χωρών μας, όμως η Γλώσσα, η Σκέψη, ο Πολιτισμός, είναι ζητήματα ποιότητας, και σε αυτά έχουμε πολλά κοινά σημεία, και μεγάλες ομοιότητες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι φιλόσοφοι, και εκπρόσωποι των πολιτισμών μας, ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος, έχουν στο κέντρο της σκέψης τους, την έννοια της αρετής.
Σήμερα, στον ταραγμένο και γεμάτο αβεβαιότητες κόσμο μας, η έννοια της αρετής, αποδεικνύει τη διαχρονική αξία της. Αρετή παντού. Στην Πολιτική, στην Οικονομία, στην Κοινωνική Συμβίωση, στην Πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Χωρίς την αρετή, χάνεται η Τάξη, ο Νόμος, και η Αρμονία, και αναδύεται απειλητικό, το Χάος.
Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε, ότι για να συνεισφέρουμε, στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, μόνον ένας τρόπος υπάρχει: να μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ένα σύστημα αξιών, υψηλών πνευματικών ιδανικών, και ιδεών. Καθήκον μας είναι, να ξαναβάλουμε την Αρετή, μέσα την καθημερινότητά μας.
Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι οι χώρες μας εργάζονται συστηματικά, για να πετύχουν να έρθουν, ακόμη πιο κοντά. Το 2022, Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας–Κίνας, αποτέλεσε ένα ακόμη ορόσημο στις σχέσεις μας, όπως υπήρξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2008, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, οι εκατέρωθεν ανταλλαγές επισκέψεων, των πολιτικών ηγεσιών, των δύο χωρών, στο ανώτατο επίπεδο, και πολλά άλλα μικρότερα, αλλά πάντα σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα, που ενισχύουν διαρκώς, το οικοδόμημα των Ελληνοκινεζικών σχέσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση, διδασκαλίας, της Κινεζικής γλώσσας, βάζει τη δική του σφραγίδα, κι έχει, μια πολύ ξεχωριστή, και ουσιαστική συνεισφορά.
Αυτό το αμοιβαίο ενδιαφέρον, και η αλληλοεκτίμηση, μεταξύ των χωρών και των λαών μας, αποτελεί τη σταθερή πυξίδα, στις σχέσεις μας. Αναδεικνύουμε το παρελθόν μας, διαμορφώνουμε το παρόν, και προετοιμάζουμε το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας, με σεβασμό, αναγνωρίζοντας, ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο, των κοινωνιών μας, αλλά και ο πιο πρόσφορος δρόμος, για να πλησιάσουν μεταξύ τους, οι δύο λαοί μας.


Και όσο μία χώρα, προκαλεί το ενδιαφέρον της άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι’ αυτό, και στόχος της Ρόδου μας είναι, τώρα που περάσαμε επιτυχώς, την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, να υποδεχτούμε, τους περισσότερους Κινέζους φίλους, από ποτέ.
Ας μην ξεχνάμε, πως ο Τουρισμός είναι μια μορφή Διπλωματίας, Διπλωματίας των ίδιων των λαών. Ο Τουρισμός συμβάλλει καταλυτικά, στην αλληλογνωριμία, και στην κατανόηση, στην προώθηση της φιλίας, και της ειρήνης. Δημιουργεί ανθρώπινες γέφυρες, και ανοίγει την πύλη, κατευθείαν προς τον κόσμο, κάθε πολιτισμού.
Ακαδημαϊκή Συνεργασία, Πολιτισμός και Τουρισμός, είναι ένα τρίπτυχο αιχμής, των Ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες έτσι αλληλοτροφοδοτούνται δυναμικά, και γίνονται διαβατήρια συνεργασίας, και δεσμών, που θα επεκτείνονται και στο μέλλον.
Εξοχότατη κυρία αντιπρόεδρε της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στη Ρόδο μας, και εύχομαι η παραμονή σας στο νησί μας, να είναι ευχάριστη, παραγωγική και γόνιμη.
Για άλλη μια φορά, θερμά συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και στην άξια πρυτάνισσά του, που μας έδωσε την ευκαιρία, αυτής της εξαιρετικής συνάντησης».
Η εκδήλωση έληξε με ανταλλαγή δώρων της πρυτάνισσας με την αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου