Ειδήσεις

«Τριχοτομημένη» οδηγείται στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία

«Τριχοτομημένη» οδηγείται στις εκλογές στο Δήμο Ρόδου η Νέα Δημοκρατία, καθώς αδυνατεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της υπέρ ενός υποψηφίου.
Ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν διαπραγματεύεται την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει συγκροτήσει ήδη τον κύριο κορμό του ψηφοδελτίου του.

Ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου, που αρχικώς είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Καρίκη, μετά και από πιέσεις που δέχτηκε αλλά και από στοιχεία που προέκυψαν από δημοσκόπηση που διενήργησε η Νέα Δημοκρατία, γνωστοποίησε ομοίως ότι είναι στις προθέσεις του να κατέλθει ως υποψήφιος στον ενιαίο Δήμο. Εχει στο πλευρό του και πολλά στελέχη της παρατάξεως “Πρώτα η Ρόδος”.

Η παράταξη “Η Ρόδος Μπροστά”, που στηρίχθηκε στις εκλογές του 2010 από τη Νέα Δημοκρατία υπογείως, αναμένεται να καταλήξει σύντομα στον επικεφαλής αν και η αίσθηση που υπάρχει σήμερα και μεταξύ των μελών της είναι ότι «παραπαίει».

Η απόφαση του κ. Γ. Χατζημάρκου να κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απορροφώντας στελέχη της δημοτικής παράταξης, οι αναταράξεις που προκάλεσε στο κόμμα για την επιλογή συγκεκριμένου προσώπου στην τιμητική θέση της χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να συνταχθεί με ένα εκ των ανωτέρω δύο υποψηφίων, έχει δημιουργήσει πρόσθετο «πονοκέφαλο» στην κεντροδεξιά πολυκατοικία.

Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί επί του θέματος στην τοπική Νέα Δημοκρατία είναι η χθεσινή συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Τάκη Μιχαήλου, στην ΕΡΑ και στη δημοσιογράφο κ. Χριστίνα Μέγα.

Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για τις παρενέργειες της απόφασης της κ. Ρένας Διακίδη να δηλώσει δημοσίως ότι είναι η εκλεκτή του κ. Γ. Χατζημάρκου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μιχαήλου κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος…
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε αυτή τη φάση, σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν πρέπει, κατ’ αρχήν, να είναι αμιγώς κομματικές. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το ξέρουμε και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, που το έχουμε πληρώσει, το έχουμε βιώσει. Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, πρέπει να σταματήσουν.

Από την άλλη, ο κ. Χατζημάρκος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια και προφανώς μιλάει για μια αυτόνομη, ανεξάρτητη κάθοδο, που ενδεχομένως να στηριχθεί από κάποιες πολιτικές δυνάμεις» τόνισε εισαγωγικά ο κ. Μιχαήλου, που εύλογα ερωτήθηκε γιατί υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή της κ. Διακίδη, αν είναι ανεξάρτητη η υποψηφιότητα Χατζημάρκου:

«Αυτή τη στιγμή η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Χατζημάρκου, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο κοντά και σ’ έναν Νεοδημοκράτη, σ’ έναν άνθρωπο που σήμερα πιστεύει στη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα στο χώρο της κεντροδεξιάς» αποκρίθηκε ο κ. Μιχαήλου, που κλήθηκε εν συνεχεία να ερμηνεύσει τα σενάρια που θέλουν τους κ.κ. Μ. Καμπουρόπουλο και Νίκο Καραμαρίτη, αλλά και άλλους, εξαιτίας της επιλογής Χατζημάρκου, να λοξοκοιτάζουν προς την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη.

«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζημάρκος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να κάνουν ό,τι θέλουν. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη κυρία, η δημοσιογράφος, την οποία σεβόμαστε και εκτιμούμε κατά τ’ άλλα, είναι ένα πρόσωπο το οποίο με την πολιτική της συμπεριφορά, με την κριτική της στην κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό, με τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει, οι οποίοι φεύγουν, νομίζω, από τα όρια της πολιτικής κριτικής… Υπάρχουν κάποιες πολιτικές συμπεριφορές όμως που δεν αγγίζουν τον Νεοδημοκράτη, αλλά τον απωθούν και τον προβληματίζουν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτή η υποψηφιότητα δημιουργεί πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία. Πρόβλημα, δηλαδή, κατά πόσον μπορεί να συνταχθούν όλοι μαζί, χωρίς να είναι χωρισμένοι, στο πρόσωπο του κ. Χατζημάρκου.

Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα, καταλαβαίνει ο καθένας. Από εκεί και πέρα γίνονται επιλογές, θα υπάρξουν ζυμώσεις, θα υπάρξουν συζητήσεις, πολλά θα ειπωθούν, πολλά θα ακουστούν, αλλά όντως είναι μια κίνηση, την οποία ο κ. Χατζημάρκος έχει κάθε δικαίωμα να την κάνει, γιατί δεν ποδηγετείται από κανέναν και δεν κατεβαίνει ως κομματικός υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, άρα δεν δέχεται και εντολές.

Από εκεί και πέρα, όμως, ο καθένας έχει το δικαίωμα να σκεφθεί το δρόμο του, να δει τι μπορεί να κάνει, τι είναι καλύτερο για τον τόπο του, τι τον αγγίζει, τι όχι, και ανάλογα να πράξει στις εκλογές» δήλωσε ο κ. Μιχαήλου.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του πρώην νομάρχη Κυκλάδων κ. Δ. Μπάιλα για την ανάλογη θέση στο Βόρειο συγκρότημα ο κ. Μιχαήλου, είπε τα εξής:
«Με τον κ. Μπάιλα έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εγινε μια κίνηση από την ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, για την οποία, για να λέμε να σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, ξέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην ΟΝΝΕΔ και θα το πω ευθέως, δεν φοβάμαι κανέναν, θεωρώ κατευθυνόμενη την κίνηση αυτή. Ο κ. Μπάιλας είναι ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος, έχω συζητήσει αρκετές φορές μαζί του, προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν παύει να είναι ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος, που χαίρει εκτίμησης στους πολίτες των Κυκλάδων, άρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει ένα αμιγώς κομματικό ψηφοδέλτιο. Αν ήθελαν οι νεοδημοκράτες θα έχουμε ένα αμιγώς κομματικό νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο, θα μπορούσαμε να κατέλθουμε μόνοι μας στις εκλογές, να καταγράψουμε τη δύναμή μας, και να τελειώνουμε, να πάμε σπίτια μας. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν πρέπει να είναι έτσι, το έχουμε ξαναπεί αυτό, το έχουμε πληρώσει. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το νησί μας, να μαραζώνει εξαιτίας επιλογών πολιτικών – αυτοδιοικητικών επιλογών, οι οποίοι αυτοδιοικητικοί την έχουν φέρει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει και πρέπει να εκλεγούν οι αξιότεροι αλλά για να εκλεγούν, πρέπει να κάνουν τις σωστές επιλογές.
Θεωρώ ότι η επιλογή της κ. Διακίδη είναι λάθος. Τώρα από εκεί και πέρα ό,τι και να γίνει, δεν αποφασίζω εγώ. Εγώ απλά βλέπω, κρίνω και αποφασίζω και εγώ τι θα κάνω».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει και συζητήθηκε χθες πολύ, η απόφαση του κ. Μιχαήλου να συνταχθεί με τον συνδυασμό Χατζηευθυμίου, στις εκλογές του Δήμου Ρόδου…
«Θεωρώ ότι κοντύτερα βρίσκομαι στον πρώτο βαθμό και θεωρώ ότι αν ευοδωθεί η προσπάθεια του κ. Χ. Χατζηευθυμίου, θα είμαι δίπλα του».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι διασπασμένη στον ενιαίο Δήμο, δήλωσε τα εξής:

«Όταν δυστυχώς υπάρχουν, ως συνήθως, περισσότερες από μια επιλογές, πάντα δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Εγώ θεωρώ ότι ηθικά, οφείλω, να σταθώ δίπλα στον Χατζή Χατζηευθυμίου. Ο κ. Χατζηευθυμίου θα είναι κατά 99% υποψήφιος. Ηταν ένας πετυχημένος δήμαρχος, ένας έντιμος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που έχει όραμα, αγαπάει τον τόπο του. Εχει συγκρουστεί με τα κόμματα για χατίρι του τόπου του. Είναι ένας άνθρωπος που τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής αυτή τη στιγμή. Εγώ μιλάω καθημερινά με πάρα πολύ κόσμο από όλους τους χώρους και όλοι οι άνθρωποι δέχονται, όπου κι αν ανήκουν κομματικά, ότι έκανε έργο στη Ρόδο και έχει προσφέρει.
Πιστεύω ότι για το καλό της ενότητας και του τόπου πρέπει όλοι να συζητήσουμε πρώτα για την υποψηφιότητα του κ. Χατζηευθυμίου και κατόπιν, αν δεν ευοδωθεί αυτή, να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Αλλά, θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να ενώσει πάρα πολλές δυνάμεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου