Τοπικές Ειδήσεις

«Ψήφος εμπιστοσύνης» το Co-Lab Project της TUI

Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, στο Νότιο Αιγαίο και στη Ρόδο, χαρακτήρισε Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου το Co-Lab Project της TUI που στοχεύει να αναδείξει τη Ρόδο στον πρώτο παγκοσμίως βιώσιμο και αειφόρο τουριστικό προορισμό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τον Δήμαρχο, Αντώνη Καμπουράκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο.
«Το Co-Lab project αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης πρωτίστως για τη χώρα. Είμαστε υπερήφανοι έπειτα από μία μακρά περίοδο συζητήσεων φτάσαμε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.
Αυτό το πρόγραμμα έχει να κάνει με το μοντέλο του Τουρισμού του Αύριο. Είναι η απάντηση σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πολλές φορές στεκόμαστε με αμηχανία μπροστά σε αυτές τις επερχόμενες αλλαγές.
Όμως η ζωή αντιλαμβάνεται την αμηχανία ως ακινησία και η ακινησία δεν ήταν ποτέ το δικό μας χαρακτηριστικό.
Πιστεύουμε πάντα ότι το μέλλον ξεκινά σήμερα και το μέλλον το κερδίζουν όσοι το κοιτούν κατάματα και δεν φοβούνται να αναμετρηθούν μαζί του», είπε ο κ. Χατζημάρκος, συμπληρώνοντας ότι: «Ένας ηγέτης στη παγκόσμια τουριστική αγορά, η TUI είναι ο εταίρος μας σε αυτό το παγκόσμιο σχέδιο.
Δουλεύουμε πάντα με τους καλύτερους πιστεύοντας ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμβαδίζουν αρμονικά, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».
Ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, δεν αποτελεί πλέον ουτοπία αλλά ένα ρεαλιστικό σχέδιο, μια πρόκληση και πρόσκληση για συμμετοχή σε μία δράση που θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για τον τόπο και την τουριστική ανάπτυξη.
«Πρεσβευτής» της πρωτοποριακής αυτής πρωτοβουλίας δήλωσε ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι το Co-Lab Project της Ρόδου δείχνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα το δρόμο για την εφαρμογή καλών πρακτικών αειφορίας και βιωσιμότητας σε όλη την τουριστική αλυσίδα.
«Προσωπικά, δηλώνω πρεσβευτής αυτής της προσπάθειας. Το παράδειγμα της Ρόδου αποτελεί μία καλή ευκαιρία κατάρτισης των Ελλήνων ξενοδόχων αλλά και αυτοδιοικητικών, μέσα από αυτό μπορούμε να διδαχθούμε πώς θα εφαρμόσουμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα καλές πρακτικές αειφορίας και βιωσιμότητας», είπε ο κ. Τάσιος.
Εξήρε δε τη στήριξη του προγράμματος από την κεντρική διοίκηση, σημειώνοντας πώς θα πρέπει να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι προς τους αυτοδιοικητικούς φορείς ώστε να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές που θα πρέπει να διαθέτει ένας αειφόρος προορισμός.
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε ότι η επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού δεν επηρεάζεται απλά από τη σχέση ποιότητας και τιμής, αλλά και από κριτήρια βιωσιμότητας.
Το Co-Lab Project, όπως σημείωσε ο κ. Καμπουράκης, προσθέτει στη Ρόδο όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε ένα ηγετικό τουριστικό προορισμό. Ο κ. Καμπουράκης, δήλωσε «στρατιώτης» σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη της Ρόδου σε ένα πρότυπο αειφόρου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως.
Ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο για την άριστη συνεργασία ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κεντρική Διοίκηση και τον Πρωθυπουργό για την υποστήριξη του καινοτόμου αυτού project.
“Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας ένα καλύτερο Αύριο από αυτό που παραλάβαμε. Το αύριο οφείλουμε να το διασφαλίσουμε να είναι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Τέλος ο κ. Χατζημάρκος παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος και τους ειδικούς στόχους που έχουν ως ακολούθως: To “The Rhodes Co-Lab” Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας, που ο καθένας υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:
1.Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία
2.Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος
3.Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και οφέλους για την τοπική οικονομία
4.Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος
Οι στόχοι που τίθενται είναι:
Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα
Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών
Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα
Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων
Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων
Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων
Αναδάσωση και ανάπλαση της γης
Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης
Θαλάσσια και παράκτια προστασία
Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων
Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης
Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου