Αθλητικά

Η πρώτη Σχολή Αναρρίχησης Αρχαρίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας στη Ρόδο

Η αναρρίχηση δεν είναι απλά ένα σπορ. Για πολλούς είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι μια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα είτε σε κλειστό χώρο, όπου κάποιος σκαρφαλώνει σε τεχνητές αναρριχητικές πίστες, είτε στην ποιό αγνή της μορφή, όπου κάποιος αναρριχάται σε εξωτερικό χώρο, άλλοτε σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία και άλλοτε σε ορθοπλαγιές, βουνά και βράχινους όγκους, περιτριγυρισμένος από την ανεξάντλητη ομορφιά της φύσης και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο να ταξιδέψει κανείς σε νέους προορισμούς , πολλές φορές να γνωρίσει από κοντά νέους πολιτισμούς, δημιουργώντας φιλίες ζωής, μέσα από την λεγόμενη «σχοινοσυντροφιά».
Η αναρρίχηση είναι ένα «μέσο» να ταξιδέψεις και να βρεθείς σε μέρη και κορυφές που δεν θα μπορούσες αλλιώς να προσεγγίσεις, παρά μόνο αν λέγεσαι «αναρριχητής». Πέρα την ανεξάντλητη ομορφιά της φύσης αλλά και τις νέες γνωριμίες, η αναρρίχηση προσφέρει στον άνθρωπο της σύγχρονης κοινωνίας, τον τρόπο και το know-how της επίλυσης προβλημάτων και εύρεσης λύσεων, την διαχείριση καταστάσεων κρίσης αλλά και την αποδέσμευση του εαυτού του από τα «πρέπει» της καθημερινότητας που μας απομακρύνουν από τον πυρήνα του πραγματικού εαυτού μας.
Γυμνάζει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, τόσο ολοκληρωμένα, όσο λίγα σπορ μπορούν να το επιτύχουν. Συνδυάζει πολλές έννοιες : φύση και περιπέτεια, συνεργασία και εμπιστοσύνη, όνειρα και στόχους…
Αγγίζοντας μία νέα κορυφή, σκαρφαλώνοντας εκεί που αλλιώς δεν θα μπορούσες να βρεθείς, βλέπεις τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία αγγίζοντας την απόλυτη προσωπική εσωτερική ελευθερία. Η αναρρίχηση έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση, ιδίως την τελευταία δεκαετία, με πληθώρα αναρριχητών αλλά και βράχινων πεδίων πλέον σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Η χώρα μας κατατάσσεται σε έναν από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως, μιας και συνδυάζει αναρρίχηση σε απίστευτα και ευρέως διαδεδομένα οργανωμένα βράχινα πεδία αλλά και πανέμορφους βράχινους όγκους όπου οι δυνατότητες αναρρίχησης είναι ανεξάντλητες και φυσικά υπό καταπληκτικές καιρικές συνθήκες συνήθως όλο τον χρόνο, κάτι το οποίο είναι δυσεύρετο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Έτσι η Ελλάδα δικαίως έχει φτάσει να θεωρείται ένα από τα ποια αξιοζήλευτα μέρη όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει αυτό το σπορ.
Έτσι λοιπόν και στη Ρόδο…
Τον Φεβρουάριο του 2021 ξεκινάει ο Αλπικός Ρυθμός την Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων στο νησί της Ρόδου, εγκεκριμένη και πιστοποιημένη από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).
Η Σχολή θα ξεκινήσει με 5 διαδικτυακά θεωρητικά μαθήματα εξ αποστάσεως και κατόπιν άρσης των μέτρων λόγω της πανδημίας θα συνεχίσει την δια ζώσης εκπαίδευση με τα πρακτικά μαθήματα για άλλες 8 ημέρες σε πανέμορφα οργανωμένα βράχινα αναρριχητικά πεδία της Ρόδου.
Με το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό σύστημα των 5 παραπάνω εκπαιδευτικών ημερών εξ αποστάσεως, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους νωρίτερα από τα πρακτικά μαθήματα και να έχουν περισσότερο χρόνο γι’ ανάλυση και εξοικείωση με τα διάφορα θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά την διάρκεια των δια ζώσης πρακτικών μαθημάτων.
Έτσι, κατά την διάρκεια των πρακτικών μαθημάτων θα υπάρχει πολύς περισσότερος χρόνος για πρακτική εξάσκηση.
Ημερομηνίες διεξαγωγής διαδικτυακών μαθημάτων εξ’ αποστάσεως
-15 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (μορφές ορειβασίας και αναρρίχησης, ιστορία της αναρρίχησης, επεξήγηση του εκπαιδευτικού συστήματος της ΕΟΟΑ).
– 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (ανάλυση αναρριχητικού εξοπλισμού, Υλικά μόνιμα τοποθετημένα πάνω σε διαδρομές – πλακέτες και βύσματα-, τύποι ρελέ σε σπορ πεδία, κόμποι).
-20 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (εισαγωγή στην αναρριχητική διαδικασία, επεξήγηση αναρριχητικής διαδικασίας top rope, ασφάλιση στο top rope, κατέβασμα «κουβάς», λάθη κατά την ασφάλιση και το κατέβασμα του σχοινοσυντρόφου).
– 21 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (επεξήγηση επικεφαλής αναρρίχησης, σετάκια σωστή τοποθέτηση, τεχνικές clip in, ασφάλιση επικεφαλής, πέρασμα σχοινιού στο ρελέ, κώδικας επικοινωνίας, ρελέ κλειστού και ανοιχτού τύπου).
– 22 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (βαθμολογικά συστήματα, οδηγοί, δεοντολογία και ηθική, πρωτόκολλο διάνοιξης νέων διαδρομών ).
Το θεωρητικό μάθημα για την πτώση και την ανάλυση δυνάμεων στην αλυσίδα ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια των δια ζώσης μαθημάτων για καλύτερη κατανόηση.
Εκπαιδευτική ύλη δια ζώσης
Τα πρακτικά μαθήματα θα διεξαχθούν σε 8 ημέρες ταχύρυθμης εκπαίδευσης αμέσως μετά την άρση των μέτρων.
Ημέρα-1: Εισαγωγή στην αναρρίχηση κινησιολογία, βασικές αρχές. Εξοικείωση με τον αναρριχητικό εξοπλισμό, δέσιμο στο μπωντριέ με οχτάρι και ημίδεσμο. Τεχνικές ασφάλισης μονού σχοινιού με ασφαλιστική συσκευή Reverso. Αναρριχήσεις με την μέθοδο «Top Rope». Κώδικας επικοινωνίας σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς. Μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής συσκευής με μουλαρόκομπο.
Ημέρα-2: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Διδασκαλία αναρρίχησης επικεφαλής σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς. Τεχνικές clip in με το σχοινί. Τεχνικές ασφάλισης μονού σχοινιού με ασφαλιστική συσκευή Gri Gri. Προασκήσεις αναρρίχησης επικεφαλής. Μάζεμα του σχοινιού για μεταφορά. Κόμποι: ιμαντόκομπος, ψαρόκομπος, αλουέτ.
Ημέρα-3: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Τεχνικές κατάβασης από ρελέ ανοιχτού και κλειστού τύπου σε σπορ πεδίο. Μάζεμα υλικών στην κατάβαση (trolley). Προασκήσεις αναρρίχησης επικεφαλής. Κόμποι: ψαλιδιά και μισή ψαλιδιά.
Ημέρα-4: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Αναρρίχηση επικεφαλής σε οργανωμένο πεδίο μονής σχοινιάς. Τεχνική της πτώσης, ψυχολογία. Ορολογία της ελεύθερης και τεχνητής αναρρίχησης. Συστήματα βαθμολόγησης διαδρομών.
Ημέρα-5 :Διδασκαλία αναρρίχησης επικεφαλής σε διαδρομές πολλαπλών σχοινιών. Τεχνική μισού/διπλού σχοινιού. Συνδεσμολογία ισοσταθμισμένου ρελέ 2 σημείων. Ασφάλιση επικεφαλής στο ρελέ με ψαλιδιά. Τεχνικές ασφάλισης δεύτερου με reverso. Θεωρία: αντοχή υλικών, συντελεστής πτώσης, impact force.
Ημέρα-6: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Χειρισμοί σχοινιών στο ρελέ σχοινοσυντροφιάς 3 ατόμων. Ξεκίνημα επόμενης σχοινιάς. Τεχνική ραπέλ (αυτόνομη κατάβαση με σχοινιά). Στήσιμο ραπέλ, διευθέτηση σχοινιών. Ένωση σχοινιών ίδιας ή διαφορετικής διατομής. Κόμποι: γαλλικός αυτοσφιγγόμενος, κόμπος οδηγού.
Ημέρα-7: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Επικεφαλής αναρρίχηση σε μονή σχοινιά. Εγκατάλειψη διαδρομής με ασφάλεια. Τελείωμα σχοινιού και διαχείριση περιστατικού.
Ημέρα-8: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση, τεχνική σχισμής και καμινάδας. Αναρριχητικοί οδηγοί, σχεδιαγράμματα, άσκηση εύρεσης της διαδρομής. Τεχνικές διάσωσης και αυτοδιάσωσης. Ανάβαση και κατάβαση σε σταθερά σχοινιά. Ασφάλιση του επικεφαλής και του δεύτερου με μισή ψαλιδιά. Μπλοκάρισμα μισής ψαλιδιάς με μουλαρόκομπο .Κώδικας δεοντολογίας, ιστορία της αναρρίχησης.
Ημέρα-9: Κινησιολογία, τεχνική βελτίωση. Αναρρίχηση σε διαδρομές πολλαπλών σχοινιών. Γραπτό τεστ, ανάλυση απαντήσεων.
Εκπαιδευτές
Φανή Κουσιπέτκου: Επικεφαλής Εκπαιδεύτρια της Σχολής του Αλπικού Ρυθμού είναι η Κουσιπέτκου Φανή. Με υψηλού επιπέδου επαγγελματική και αθλητική κατάρτιση η Φανή είναι η μοναδική εν ενεργεία Ελληνίδα εκπαιδεύτρια ορειβασίας και αναρρίχησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με εξειδίκευση στις υπαίθριες δραστηριότητες και τα αθλήματα βουνού (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), προπονήτρια αγωνιστικής αναρρίχησης, χαράκτης αγώνων αναρρίχησης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος πάνω στην προπονητική στην αναρρίχηση. Είναι εκπαιδεύτρια στην ειδικότητα του συνοδού βουνού σε ΔΙΕΚ της Δυτικής Μακεδονίας και διδάσκει στην Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ορειβατικές αποστολές σε μεγάλες οροσειρές του πλανήτη στα Ιμαλάϊα (Buni Zom 6.551m), τις Άνδεις (Aconcagua 6.962m), την Αφρική (Kilimanjaro 5.896m), τον Καύκασο (Elbrus 5.842m), τις Άλπεις (Mont Blanc 4.808m) και έχει σκαρφαλώσει διαδρομές χιονιού-πάγου-βράχου στα περισσότερα Ελληνικά βουνά καθώς και σε ορθοπλαγιές των Άλπεων, στους Δολομίτες, στο Arco, στην Κροατία, στην Ουαλία κ.α. Ως αθλήτρια αγωνιστικής αναρρίχησης έχει σκαρφαλώσει αναρριχητικές διαδρομές πολύ υψηλής τεχνικής δυσκολίας 8a/X- UIAA ενώ το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια αναρριχητική συνάντηση γυναικών αναρριχητριών ως απεσταλμένη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πολλές καινούριες αναρριχητικές διαδρομές στην Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα και έχει οργανώσει και εξοπλίσει ολόκληρα αναρριχητικά πεδία.
Λουκάς Ντουρντουρέκας: Συνεργάτης εκπαιδευτής είναι ο Λουκάς Ντουρντουρέκας, επίσημος βοηθός εκπαιδευτής αναρρίχησης βράχου της ΕΟΟΑ, «Single Pitch Instructor» του Αγγλικού Εκπαιδευτικού Συστήματος και προπονητής αγωνιστικής αναρρίχησης. Ο Λουκάς με την 25ετη αναρριχητική του δράση έχει να επιδείξει πολλά χρυσά μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα ως ένας από τους καλύτερους αθλητές αναρρίχησης της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως. Από πολύ νεαρή ηλικία ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Παγκόσμια πρωταθλήματα αναρρίχησης ως μέλος της Εθνικής μας ομάδας. Η μεγαλύτερή του επιτυχία ανάμεσα σε πάρα πολλές είναι η ελεύθερη επανάληψη της διαδρομής inshallah 8c+, η πρώτη αναρριχητική διαδρομή τέτοιας δυσκολίας επιβεβαιωμένη που σκαρφαλώθηκε από Έλληνα αναρριχητή. Τα τελευταία 2 χρόνια προπονείται με έναν από τους καλύτερους προπονητές του κόσμου, τον Patxi Usopiaga, για να φτάσει τον επόμενό του στόχο! Κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά του στην Κάλυμνο, όπου και είναι ιδιοκτήτης της αναρριχητικής πίστας – γυμναστηρίου του νησιού, παραδίδοντας μαθήματα αναρρίχησης σε ξένους και Έλληνες αναρριχητές.
Πιστοποίηση ΕΟΟΑ
Οι σχολές διοργανώνονται από εγκεκριμένους ορειβατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα και αναγνωρίζονται επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης. Για την εγγραφή σε Σχολή Αναρρίχησης Βράχου αναγνωρισμένη από την ΕΟΟΑ, απαιτείται να είστε μέλος ορειβατικού συλλόγου της ΕΟΟΑ ή να εγγραφείτε στον ορειβατικό σύλλογο που διοργανώνει την σχολή (το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται στο κόστος συμμετοχής στην σχολή). Στους αποφοίτους η ΕΟΟΑ χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης που τους δίνει το δικαίωμα συνέχισης της εκπαίδευσης στη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου.
Μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Για την συμμετοχή δεν απαιτείται καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία. Επίσης, δεν απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός, καθώς η Σχολή θα παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκτός από τα ειδικά παπουτσάκια αναρρίχησης, τα οποία σαν μέλη της Σχολής θα μπορέσουν να προμηθευτούν από ειδικά καταστήματα που συνεργάζονται με την Σχολή με έκπτωση 50% της αρχικής τους τιμής. Τέλος, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του για να μπορέσει να εγγραφεί στη Σχολή.
Όροι Συμμετοχής
1) Ο υπεύθυνος της Σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα, που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του, η συμπεριφορά του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ιδίου ή των υπολοίπων.
2) Σε περίπτωση που εκπαιδευόμενος δεν μπορέσει να παραστεί στην τελευταία ημέρα της Σχολής, τότε υποχρεούται να επιστρέψει τον εξοπλισμό και να τον παραδώσει στον υπεύθυνο της Σχολής με δική του μέριμνα εντός 10 ημερών.
3) Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την κρίση του υπεύθυνου της Σχολής, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την ομαλή διεξαγωγή της Σχολής.
Δικαιολογητικά Συμμετοχής
Αίτηση του κάθε υποψηφίου για συμμετοχή στη Σχολή (συμπληρώνεται ηλεκτρονικά). Μία φωτογραφία του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε email). Γνωμάτευση μόνο από καρδιολόγο ή παθολόγο ή γενικό ιατρό (6μηνου) που αποφαίνεται για την δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε email ). Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου (αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε email).
Γιατί να επιλέξω τη Σχολή του Αλπικού Ρυθμού;
Ο τρόπος εκπαίδευσης της Σχολής του Αλπικού Ρυθμού είναι μοναδικός και πρωτότυπος για τους εξής λόγους: προσεγγίζει το επίπεδο όλων των συμμετεχόντων εξατομικευμένα μιας και ο κάθε συμμετέχων έχει την δική του ξεχωριστή φυσική κατάσταση, την προσωπική του επιθυμία και διάθεση για το πόσο θέλει να εξελιχθεί καθώς και τους δικούς του προσωπικούς στόχους μετά την Σχολή.
Η Φανή Κουσιπέτκου, ως επικεφαλής εκπαιδεύτρια αλλά και επαγγελματίας προπονήτρια, συνδυάζοντας την επιστημονική της γνώση πάνω στην κινησιολογία του ανθρωπίνου σώματος αλλά και την κινησιολογία της αναρρίχησης, μπορεί και μεταφέρει με άριστο τρόπο στους εκπαιδευόμενους τις διάφορες τεχνικές που απαιτούνται, έτσι ώστε με ηρεμία, σιγουριά, ασφάλεια και καλή ψυχολογία να αναρριχώνται και να εξελίσσονται κάθε φορά ολοένα και περισσότερο. Μετά το τέλος της Σχολής, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να συνεχίσουν να προπονούνται στο εκπληκτικό αυτό σπορ κάτω υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας και εξ αποστάσεως με ειδικά γι’ αυτούς προπονητικά προγράμματα. Επίσης, πραγματοποιούνται κάποιες φορές το χρόνο ειδικά προγράμματα – workshops κινησιολογίας δια ζώσης. Έτσι, ο εκπαιδευόμενος δεν χάνει ποτέ επαφή με το σπορ της αναρρίχησης και έχει πάντα δίπλα του τον ειδικό να του λύσει οποιαδήποτε απορία και να τον καθοδηγήσει σωστά ώστε να εξελίσσεται και να προπονείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος είναι ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε η αναρρίχηση να αποτελέσει το μέσον για την καθημερινή του προπόνηση αλλά και της σωματικής και ψυχικής του υγείας και ευεξίας. Επίσης, πως όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία την Σχολή Αναρρίχησης του Αλπικού Ρυθμού θα λάβουν το δίπλωμα της Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης, το οποίο πιστοποιεί την γνώση τους στο αντικείμενο και είναι απαραίτητο για την μελλοντική συμμετοχή σε σχολές μέσου επιπέδου και βοηθών εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ. Τέλος, η συνεργασία με καταστήματα ειδικού αναρριχητικού και ορειβατικού εξοπλισμού δίνει την δυνατότητα να προμηθευτούν οι συμμετέχοντες της Σχολής υλικά σε τιμές πολύ χαμηλές.
Τιμή 330 ευρώ
Καταβάλετε την τιμή συμμετοχής (330€) ή την προκαταβολή (165€) μέσω webanking στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε πριν την έναρξη της Σχολής, στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό, βάζοντας στην αιτιολογία μόνον το ονοματεπώνυμο. Η εξόφληση του συνολικού χρηματικού ποσού πρέπει να γίνει στην έναρξη των πρακτικών μαθημάτων. Εθνική Τράπεζα : GR5301104840000048495428095 (IBAN)
Στην τιμή περιλαμβάνονται: οργάνωση και διεξαγωγή της Σχολής, αμοιβές εκπαιδευτών, αναρριχητικός εξοπλισμός (μπωντριέ, κράνη, σχοινιά κ.α.), έκπτωση στα αναρριχητικά παπουτσάκια 60% ,θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, τεχνικές σημειώσεις (σε ηλεκτρονική μορφή), ασφαλιστική κάλυψη, πιστοποίηση ΕΟΟΑ
Δεν περιλαμβάνονται: έξοδα μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής (περίπου 50-60€ ανά σ/κ), φπα 24% (οι ορειβατικοί σύλλογοι δεν υπόκεινται σε καθεστώς φπα)
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.+30 6977960299. Email fani.kousipetkou@gmail.com. Facebook: Alpikos Rythmos Kousipetkou Fani

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου