ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρκουμανέας: 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ιός

Στην απο­κά­λυψη ότι 26 κρού­σματα του μεταλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους έχουν εντο­πι­στεί στην Ελλάδα, αλλά τα περισ­σό­τερα ήταν στις εισό­δους της χώρας και έχουν απο­μο­νω­θεί, προ­χώ­ρησε ο Πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ Πανα­γιώ­της Αρκου­μα­νέας, σημειώ­νο­ντας ότι «δεν υπάρχει καμία επι­βά­ρυνση στα επι­δη­μιο­λο­γικά στοι­χειά».

Μιλώ­ντας στο ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3, ρωτή­θηκε για τις υφα­σμά­τι­νες μάσκες, με αφορμή και την εξέλιξη στη Γαλλία -όπου η κυβέρ­νηση συνιστά χει­ρουρ­γι­κές μάσκες- και διευ­κρί­νισε ότι «δεν υπάρχει καμία οδηγία για από­συρσή τους» και οι πολίτες μπορούν να τις χρη­σι­μο­ποιούν.

Σημειώ­νε­ται ότι ο υπουρ­γός Υγείας, Βασίλης Κικί­λιας, συγκά­λεσε σύσκεψη για το ζήτημα των μεταλ­λά­ξεων του κορω­νοϊού, σημειώ­νο­ντας ότι «δημιουρ­γεί­ται ένα πανελ­λα­δικό δίκτυο επι­τή­ρη­σης των μεταλ­λά­ξεων».

Ση σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρό­ε­δρος του Επι­στη­μο­νι­κού Συμ­βου­λίου του Ιδρύ­μα­τος Ιατρο­βιο­λο­γι­κών Ερευνών της Ακα­δη­μίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημή­τρης Θάνος, ο πρό­ε­δρος του ΕΟΔΥ Πανα­γιώ­της Αρκου­μα­νέας και οι καθη­γη­τές Σωτήρης Τσιό­δρας, Γιώργος Σουρ­βί­νος, Δημή­τρης Παρα­σκευής και Γκίκας Μαγιορ­κί­νης.

Σημειώ­νε­ται ότι τα μεταλ­λαγ­μένα στελέχη του κορω­νοϊού βρί­σκο­νται στο μικρο­σκό­πιο των επι­στη­μό­νων τον τελευ­ταίο μήνα, υπό τον φόβο ενδε­χό­με­νων επι­πτώ­σεών τους στη μάχη κατά της COVID-19 μέσω του εμβο­λια­σμού.

Οπως ανα­φέ­ρει στην «Κ» ο επί­κου­ρος καθη­γη­τής Γκίκας Μαγιορ­κί­νης, ανη­συ­χία προ­κα­λεί κυρίως το βρα­ζι­λιά­νικο μεταλ­λαγ­μένο στέ­λε­χος, καθώς εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο αυτό να έχει δώσει εξε­λι­κτικό πλε­ο­νέ­κτημα στον ιό ώστε να ξεπερνά την ανο­σιακή από­κριση όσων έχουν ήδη νοσήσει.

Όπως επι­ση­μαί­νει, αυτή τη στιγμή υπάρ­χουν τρία μεταλ­λαγ­μένα στελέχη του ιού που βρί­σκο­νται έντονα στο «ραντάρ» της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας: το βρε­τα­νικό (B.1.1.7), το νοτιο­α­φρι­κα­νικό (501Y.V2) και το βρα­ζι­λιά­νικο (P.1). Το κοινό τους χαρα­κτη­ρι­στικό είναι μία μετάλ­λαξη στη θέση 501 του γονι­δίου της Spike, η γνωστή ως Ν501Υ, που πρό­σφατα στην επι­στη­μο­νική κοι­νό­τητα την ονο­μά­ζουν Nelly. Η Nelly εργα­στη­ριακά δείχνει κάποια στοι­χεία ότι πιθανόν να διευ­κο­λύ­νει την είσοδο του ιού στα κύτταρα-στόχους, αν και αυτό δεν είναι ξεκά­θαρο ακόμα.

Στη χώρα μας έχει εντο­πι­στεί το βρε­τα­νικό μεταλ­λαγ­μένο στέ­λε­χος, το οποίο πιθα­νο­λο­γεί­ται ότι έχει αυξη­μένη μετα­δο­τι­κό­τητα. Μεταξύ των περι­στα­τι­κών που έχουν εντο­πι­στεί είναι του­λά­χι­στον δύο τα οποία δεν συν­δέ­ο­νται με ταξίδι στο Ηνωμένο Βασί­λειο. «Το παρα­κο­λου­θούμε. Δεν το υπο­τι­μάμε. Αλλά δεν είναι κάτι που εμένα προ­σω­πικά θα με ανη­συ­χούσε ιδιαί­τερα», σημειώ­νει ο κ. Μαγιορ­κί­νης.

Πηγή: kathimerini.gr

#Μετάλλαξη#Κορωνοϊός#ΕΟΔΥ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.