Βρυξέλλες,του Θάνου Αθανασίου

Το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία έθεσε ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Συμβούλιο των 28 της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, έθεσε το ζήτημα υπό την άποψη της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ωστόσο επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είχε ακόμα συντεταγμένη απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στη Λιβύη και στη Μ. Ανατολή και κατά τη σύντομη παρέμβασή του ο Έλληνας Υπουργός διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα παίξει το ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή τόσο σε σχέση με τη Συρία όσο και για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Επιπλέον, ο Ν.Κοτζιάς πραγματοποίησε και σύντομη ενημέρωση αναφορικά με την προσέγγιση Ελλάδας και Αλβανίας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού ενημέρωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στο Νταβός για συνομιλίες με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι αφενός δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και αφετέρου δεν ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ ούτε από τις ΗΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη θέση του.

Σε σχέση με το πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα της ονομασίας στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για έκφραση της βούλησης των πολιτικών στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ως προς την καταδίκη του αλυτρωτισμού έχει θετική συνεισφορά, κακώς επιχειρείται ταύτιση του ονοματολογικού με τα υπόλοιπα ζητήματα. Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίλυση του ονομοτολογικού με βάση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Επανέλαβε δε την πάγια ρήση του ότι “η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή”.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ