Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση του Μ. Κόνσολα για την υποβάθμιση του ρόλου και του εκπαιδευτικού έργου των νηπιαγωγών στους παιδικούς σταθμούς

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την υποβάθμιση του ρόλου και του εκπαιδευτικού έργου των νηπιαγωγών που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι θέσπιση δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με τα προνήπια να παρακολουθούν  προγράμματα των νηπιαγωγείων του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργεί νέα δεδομένα από τη στιγμή που οδηγεί στην  κατάργηση των προνηπιακών τμημάτων από τις δομές των παιδικών σταθμών, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το εκπαιδευτικό έργο των Νηπιαγωγών που εργάζονταν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αλλά και την εργασιακή τους σχέση.

Τονίζει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νηπιαγωγούς των δημοτικών αλλά και ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Είναι δεδομένο ότι με την κατάργηση των προνηπιακών τμημάτων σε αυτές τις δομές, υποβαθμίζεται όχι μόνο το εκπαιδευτικό τους έργο αλλά και η εργασιακή τους σχέση, αφού πλέον θα εκτελούν χρέη βρεφονηπιοκόμων, όσοι από αυτούς εργάζονται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ σε κάποιους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς θα βρεθούν και χωρίς δουλειά.

Ο Μάνος Κόνσολας ερωτά τον Υπουργό για το τι προτίθεται να πράξει για όσους νηπιαγωγούς σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό τους έργο.

Παράλληλα ζητά στοιχεία για τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων νηπιαγωγών.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα:

Προς

Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ:   «Υποβάθμιση του ρόλου και του εκπαιδευτικού έργου των νηπιαγωγών στους παιδικούς σταθμούς».

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ 60 Νηπιαγωγών, απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων νηπιαγωγών, που  εργάζονται σήμερα  στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων είτε, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είτε ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η θέσπιση δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με τα προνήπια να παρακολουθούν  προγράμματα των νηπιαγωγείων του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργεί νέα δεδομένα από τη στιγμή που οδηγεί στην  κατάργηση των προνηπιακών τμημάτων από τις δομές των παιδικών σταθμών, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το εκπαιδευτικό έργο των Νηπιαγωγών που εργάζονταν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αλλά και την εργασιακή τους σχέση.

Το ίδιο ισχύει για τους νηπιαγωγούς που εργάζονταν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νηπιαγωγούς των δημοτικών αλλά και ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Είναι δεδομένο ότι με την κατάργηση των προνηπιακών τμημάτων σε αυτές τις δομές, υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό τους έργο αλλά και η εργασιακή τους σχέση, αφού πλέον θα εκτελούν χρέη βρεφονηπιοκόμων, όσοι από αυτούς εργάζονται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ σε κάποιους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς θα βρεθούν και χωρίς δουλειά.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εάν γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους Νηπιαγωγούς που εργάζονται σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μετά τη θεσμοθέτηση, ως υποχρεωτικής, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

2.Τι προτίθεται να πράξει για όσους νηπιαγωγούς σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό τους έργο.

3.Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων νηπιαγωγών.

 

 

 

 

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου