Συνεντεύξεις

Είναι πολύ πιθανή η επίτευξη «τείχους ανοσίας» στη Ρόδο!

Aναλυτική και λεπτομερή αναφορά για το πώς λειτουργούν τα εμβόλια κάνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, ιατρός κ. Νίκος Παυλίδης.
Ο ίδιος, περιγράφει τις καταστάσεις που βιώνει όλο αυτό το διάστημα που γίνονται οι εμβολιασμοί στη Ρόδο, αναφέρεται στη ζήτηση εμβολίων στο τελευταίο διάστημα και καλεί τους συμπολίτες μας, να πάνε να εμβολιαστούν, να ακούν τους επιστήμονες, να ενημερώνονται σωστά και να μην φοβούνται!
Η αισιόδοξη νότα, είναι ότι το νησί μας έχει πλέον αγγίξει το 73% του ποσοστού της ανοσίας και με τους ρυθμούς των εμβολιασμών που αυξάνονται καθημερινά, μπορεί να φτάσει το 85% (!!!) μέχρι τον Μάρτιο του 2022 –κάτι που δίνει πολλές ελπίδες για την ασφάλεια του πληθυσμού και ανοίγει νέες προοπτικές για την εικόνα μας προς τους δυνητικούς επισκέπτες της επόμενης τουριστικής σεζόν.

• Κύριε Παυλίδη, να ξεκινήσουμε από τους εμβολιασμούς και να μας δώσετε μια αναλυτική εικόνα για τα εμβόλια. Ποια υπάρχουν, ποια γίνονται στην Ρόδο και πώς λειτουργούν;
Τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είναι τέσσερα: το Astra Zeneca, το Johnson & Johnson, το Pfizer και το Moderna. Τα πρώτα δύο (Astra Zeneca και Johnson & Johnson) είναι ιικά εμβόλια. Είναι δηλαδή της παλαιάς τεχνολογίας που σημαίνει ότι σου βάζουν τον ιό και σου προκαλούν κάποιου είδους ανοσία. Τα μειονεκτήματά τους είναι ότι βάζουν έναν συγκεκριμένο τύπο του ιού και δεν περιλαμβάνουν όλες τις μεταλλάξεις. Από αυτό τον τύπο δηλαδή, είσαι προστατευμένος –όχι όμως από τους άλλους, συν το γεγονός πως έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούν θρομβώσεις. Περισσότερο το Astra Zeneca, λιγότερο το Johnson & Johnson, αλλά δημιουργούν θρομβώσεις. Τα ποσοστά είναι πολύ μικρά. Για να σας εξηγήσω, τα γνωστά σε όλες τις γυναίκες αντισυλληπτικά, δημιουργούν θρομβώσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά από όσο τα εμβόλια.
Τα άλλα εμβόλια, το Pfizer και το Moderna είναι τα εμβόλια του νέου τύπου, της καινούργιας τεχνολογίας που ονομάζουμε MRNA. Αυτά τα εμβόλια, αφενός δεν βάζουν τον ιό μέσα στο σώμα του ανθρώπου και αφετέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αντεπεξέπλθει στην αντιμετώπιση του ιού. Επιπλέον, όπως έχει ανακαλυφθεί, το 10% του DNA του ιού είναι σταθερό. Από εκεί και πέρα, μετά το 10% αρχίζουν οι μεταλλάξεις. Γι αυτό τα συγκεκριμένα εμβόλια, έχουν ως σκοπό να χτυπήσουν ακριβώς σε αυτό το σημείο και να μην αφήσουν τον ιό να προχωρήσει και να μεταλλαχτεί.
Για να καταλάβετε: είναι σα να έχετε μία πυριταδαποθήκη και αφήνετε μια λωρίδα για να ανάψετε τη φωτιά. Φανταστείτε ότι όλο αυτό το σύστημα είναι ο κορωνοϊός. Αρχίζει με μια σπίθα μέχρι την ολοκληρωτική έκρηξη. Εάν όμως σταματήσεις την λωρίδα, δεν θα προχωρήσει η έκρηξη. Είναι μια εικόνα που μας δίνει την κατάσταση με πιο απλά λόγια.
Εάν λοιπόν, κάνεις αυτά τα εμβόλια, σταματούν τον ιό στο 10% και σε περίπτωση που κολλήσεις, το περνάς πάρα πολύ ελαφρά (σαν ένα συνάχι ή μια απλή γρίπη που περνάμε κάθε χρόνο οι περισσότεροι από εμάς).
Μεταξύ του Pfizer και του Moderna, το δεύτερο έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας (98%) και μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας σε σχέση με τις δύο δόσεις του πρώτου. Το Pfizer έχει ανοσία 95% αλλά με λιγότερο χρόνο διάρκειας.
Ωστόσο, οι νέες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα γίνονται στη λογική του εμβολίου της γρίπης: μία φορά τον χρόνο.
Την ίδια ώρα, οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για νέα φάρμακα και χάπια. Αυτό δείχνει ότι παρά το γεγονός πως έχει βγει το εμβόλιο, που προστατεύει τον πληθυσμό, οι έρευνες συνεχίζονται για το καλύτερο.
Κι εδώ να σας αναφέρω ότι η τεχνολογία MRNA έχει χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, δεν αποτελεί δηλαδή μια νέα ανακάλυψη.
Επίσης να σημειώσουμε, ότι εμβολιάζουμε και έγκυες γυναίκες, που όπως γνωρίζετε, είναι πολύ ευαίσθητες ομάδες.


• Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν επειδή το εμβόλιο δόθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τι απαντάτε σε αυτό;
Το καταλαβαίνω απόλυτα. Βιβλιογραφικά, ένα εμβόλιο για να είναι παραδεκτό και ασφαλές για τον πληθυσμό, πρέπει να περάσει μια πενταετία ερευνών. Αυτό δεν έγινε. Οι λόγοι είναι οι εξής: ο Covid-19 ήταν ένας ιός, ο οποίος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έπιασε όλη την υφήλιο. Φανταστείτε λοιπόν, ότι οι εργατώρες και τα χρήματα που διατέθηκαν για την έρευνα, όχι μόνον υπερ-διπλασιάστηκαν αλλά πολλαπλαστιάστηκαν σε αριθμό που δεν υπήρξε μέχρι πρότινος. Γι αυτό και μας δόθηκε τόσο σύντομα.
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία των ανθρώπων. Αυτό που δεν καταλαβαίνω και δεν δέχομαι, είναι να προσπαθεί να πείσει ο ένας τον άλλον να κάνει ή να μην κάνει το εμβόλιο! Θα ήθελα οι αποφάσεις των ανθρώπων να είναι αυτόβουλες, αλλά αφού ενημερωθούν σωστά και όχι από διάφορες πηγές αμφιβόλου προέλευσης. Φταίμε κι εμείς σε αυτό. Από όσο παρακολουθώ τους ειδήμονες που βγαίνουν συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης, δεν εξηγούν στον κόσμο επακριβώς πώς λειτουργούν τα εμβόλια.
Είναι φυσικό λοιπόν, οι άνθρωποι να έχουν φοβίες, αντιρρήσεις και αμφιβολίες. Οι ειδήσεις που αναπαράγονται είναι τα τρέχοντα στατιστικά της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, είναι αναγκαία η ενημέρωση για τα εμβόλια.
Προσωπικά, εάν έρθει κάποιος και μου πει ότι φοβάται να κάνει το εμβόλιο ή έχει τις αμφιβολίες του κ.λπ. το κατανοώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζει και τα μέτρα προστασίας, τη μάσκα, το πλύσιμο των χεριών, τις αποστάσεις και όλα όσα απαιτούνται. Αυτό βέβαια, αφορά και στους εμβολιασμένους.
• Να περάσουμε στο Κέντρο Υγείας Ρόδου. Πρόσφατα αναφέρατε ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον για εμβολιασμούς.

Όταν μεταφερθήκαμε από το Μέγκα Εμβολιαστικό Κέντρο εδώ, είχαμε γύρω στα 500 ραντεβού, καθημερινά. Ξαφνικά, παρουσίασε μια μείωση. Όταν ζήτησα ενημέρωση, μου είπαν ότι ο κ. Θεμιστοκλέους έχει περιορίσει τα ραντεβού μέχρι τα 250 το ανώτερο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι εδώ στη Ρόδο, πείστηκαν ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Είναι γεγονός πως η ζήτηση αυξήθηκε πάρα πολύ, αλλά αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως δεν υπήρχαν ανοιχτά ραντεβού. Εμείς πάντως, έχουμε διαθέσιμα εμβόλια, λειτουργούμε έξι εμβολιαστικές γραμμές, οι γιατροί και νοσηλεύτριες είναι εδώ. Τελικά, κατάλαβαν το λάθος τους και τώρα έχουμε γύρω στα 580 ραντεβού την ημέρα.
Στα Κέντρα Υγείας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Έμπωνα γίνεται το εμβόλιο Pfizer, ενώ στο Νοσοκομείο Ρόδου γίνεται το Johnson.
Να σας αναφέρω ακόμη, ότι εμείς κάνουμε και εμβολιασμούς κατ’ οίκον (Pfizer και Johnson) κάτι που έχει αναλάβει ο γιατρός κ. Δημήτρης Ιωσήφ και αφορά σε όσους ανθρώπους δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους για να εμβολιαστούν.
Θα συμπληρώσω εδώ ότι ευτυχώς που δόθηκε η ευκαιρία να γίνεται το Pfizer κατ’ οίκον, λόγω της ευαισθησίας του στις θερμοκρασίες. Με τις νέες δόσεις είναι λίγο πιο ανθεκτικά.
• Πάντως τα στοιχεία αναφέρουν ότι ανέβηκε πολύ το ποσοστό ανοσίας στη Ρόδο.
Πράγματι! Η Ρόδος έχει φτάσει γύρω στο 73% (συνυπολογίζονται όσοι έχουν νοσήσει, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση και τώρα, την τρίτη ‘αναμνηστική’). Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022 θα έχουμε φτάσει το ποσοστό της τάξης του 85 – 87% . Εάν πάμε εκεί το καλοκαίρι θα είμαστε σε άριστη κατάσταση, ειδικά, για ένα μεγάλο νησί όπως η Ρόδος.
Αυτό δίνει πολλές ελπίδες για την ασφάλεια του πληθυσμού και αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την εικόνα μας προς τα έξω και προς τους δυνητικούς τουρίστες της επόμενης τουριστικής σεζόν.
• Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας; Είναι και πολλοί που θέλουν να κάνουν εξετάσεις πριν εμβολιαστούν.
Θα τους παρακαλέσω θερμά: να ενημερωθούν σωστά για τα εμβόλια, να μάθουν τις λεπτομέρειες -όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κι έχουν αμφιβολίες. Εάν ακόμη φοβούνται, ας έρθουν εδώ, στο Κέντρο Υγείας Ρόδου να τους ενημερώσω προσωπικά, να μου κάνουν όποια ερώτηση θέλουν, να τους λύσω κάθε απορία για να τους βοηθήσω να καταλάβουν τι σημασία έχει να εμβολιαστείς.
Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν να κάνει ή να μην κάνει το εμβόλιο. Είναι στην κρίση του καθενός, αλλά αφού ενημερωθεί σωστά. Αυτό είναι το κλειδί.
Προσωπικά, από τον Φεβρουάριο που εμβολιάζω κόσμο κάθε μέρα (και από το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο κι εδώ στο Κέντρο Υγείας) δεν έχω παρατηρήσει σοβαρές παρενέργειες. Οποιαδήποτε επιπλοκή ή λιποθυμικά επεισόδια ήταν λόγω… άγχους και στρές. Κι όμως είναι αλήθεια. Θέλει όμως ψυχραιμία.
Όσον αφορά στις εξετάσεις, οι μοναδικές που πρέπει να κάνουν κάποιοι είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με θρομβώσεις κ.λπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου