Ρεπορτάζ

Καρνάγιο και ξύλινος πεζόδρομος- ποδηλατοδρόμιο, στις προτεραιότητες

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, θα προταχθεί η διακήρυξη για τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης, επισκευής και συντήρησης του κέντρου επισκευής πλοιαρίων στην περιοχή ‘Καναμάτ’ Ρόδου.
«Πρόκειται για μια διακήρυξη η οποία μέσα από αυτό τον πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα γίνει ηλεκτρονικά, ώστε να βγει ανάδοχος και να μπορέσει να λειτουργήσει συνολικά σαν καρνάγιο –και κυριολεκτικά.
Στην διακήρυξη προβλέπεται ότι ο ανάδοχος ο οποίος θα προκύψει, θα μπορέσει να έχει την χρήση του συγκεκριμένου χώρου για 40 χρόνια και μέσα σε αυτό θα πρέπει να αναπτύξει εκτός από τις εγκαταστάσεις που θα πρέπει να αναβαθμίσει και χερσαίες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με την διακήρυξη θα πρέπει να αναπτυχθούν πάνω από 2.000 τ.μ. (με όλα όσα προβλέπονται για τα σύγχρονα καρνάγια). Η μελέτη είναι έτοιμη και έχει εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου» όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ. είναι περίπου δύο μήνες –για να δοθεί και η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν.
Ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10εκ. ευρώ (τα οποία θα αναλάβει ο ανάδοχος) ενώ στην συμφωνία που θα γίνει με το Λ.Τ. θέτει ως βασική προϋπόθεση το ετήσιο μίσθωμα στις 150.000 ευρώ, συν το 3,5% επί του τζίρου –και την απαραίτητη αναπροσαρμογή κάθε χρόνο, ύψους 1%.
Επιπλέον, το Λ.Τ. θα συζητήσει το μεγάλο θέμα για την κατασκευή εντός τμήματος του ξύλινου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου,
«Βρισκόμαστε σε αναμονή των εγκρίσεων από την Διαχειριστική Αρχή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός –προϋπολογισμού 1,2εκ. ευρώ. Είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΣΒΑ με 778.000 ευρώ και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους.
Την ίδια ώρα, προτάσσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι του ξύλινου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, που είναι της τάξης των 2.350.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ (1,7εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους). Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτά τα δύο μεγάλα έργα προκειμένου να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε, αφενός το ανατολικό μέτωπο και αφετέρου το καρνάγιο.
Πρέπει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί με όλα τα οφέλη που θα έχει το νησί μας» όπως ανέφερε.
Μεγάλη σημασία θέλει να δώσει η δημοτική αρχή επίσης, στο έργο της αναβάθμισης της ασφάλειας των λιμένων του νησιού της Ρόδου (Κολόνα, Ακαντιά και Εμπορικό Λιμάνι) που χρηματοδοτείται με 3,5 εκατ. ευρώ όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο εταιρείες.
Η μία αποκλείστηκε επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού, εξετάζει τα δικαιολογητικά της άλλης εταιρείας.
«Η ασφάλεια των λιμένων αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε τεχνολογία, στην παρακολούθηση της δραστηριότητας στα λιμάνια κ.λπ.
Είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί η ασφάλεια διότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν την Ρόδο» όπως είπε.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου στις αμέσως επόμενες ημέρες οι τεχνικές υπηρεσίες θα επισκεφθούν το Λιμανάκι των Φανών για να προχωρήσουν εκ νέου οι καθαρισμοί γιατί προέκυψαν πάλι προβλήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου