Πάνω από 2.500 κρούσματα Covid-19 στη χώρα μας το τελευταίο πενθήμερο. Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί έναν αμέτοχο θεατή στις εκδηλώσεις απείθειας του κόσμου.

Στα Γιαννιτσά μαθητές, πολίτες και μέλη Συλλόγων βγήκαν στους δρόμους να παρελάσουν για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης παρά την γενική απαγόρευση εορταστικών εκδηλώσεων και παρελάσεων. Αψήφησαν κάθε λογική και παραβίασαν τις απαγορεύσεις επιβάλλοντας τη δύναμη του απείθαρχου στο όνομα μιας ελευθερίας την οποία οι αρνητές του Κορωνοϊού – ή έστω της επικινδυνότητάς του – έχουν παντελώς διαστρεβλώσει.

Αυτό συνέβη σε μία περιοχή με επιβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο που, όπως φαίνεται, ο σεβασμός του συνανθρώπου και η κοινή λογική έχουν παραμεριστεί. Είναι εξοργιστικό δε το γεγονός ότι η ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρεται στο συμβάν ως «μεμονωμένο περιστατικό χωρίς τη συμμετοχή αξιωματούχων». Αναγκαστικά γεννάται το ερώτημα: γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν διέκοψαν την παρέλαση ώστε να επαναφέρουν την τάξη;

Πολύ φοβάμαι πως δεν θα περιοριστούν μόνο στο νομό Πέλλας τα φαινόμενα καταπάτησης των ελευθεριών του συνόλου, των νόμων και των συστάσεων της Κυβέρνησης. Και ο λόγος είναι ότι η Κυβέρνηση στο σύνολό της έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαχειριστεί επιτυχώς τόσο την πανδημία όσο και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ευλόγως κανείς δεν τους παίρνει πλέον στα σοβαρά.

Επικαλούνται τα μέτρα κατά το δοκούν ενώ στην δημόσια παρουσία τους δεν τα τηρούν ούτε τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης. Αποφασίζουν επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα για να ανακληθεί τρεις ώρες μετά από τον Πρωθυπουργό. Προετοιμάζουν τον κόσμο για «Χριστούγεννα χωρίς ρεβεγιόν» ενώ οι πολυεθνικές του Τουρισμού μιλάνε για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Δεν αρκεί η επίκληση στην ατομική ευθύνη. Ας σταματήσει πια αυτό το αστείο. Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια τόσο από τον Covid-19 όσο και από τους ανεύθυνους. Κυρίως δε, χρειάζονται μια υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ