Μπορεί στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λίνδο να αποφασίστηκε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι πολιτικοί γάμοι στο μοναστηράκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, η Ιερά Μητρόπολη της Ρόδου, επιμένει όμως στην απαγόρευση.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος, μιλώντας στη «δημοκρατική», τόνισε ότι η άσεμνη φωτογράφηση του ζευγαριού των Βρετανών δεν είναι το μόνο περιστατικό που αναστατώνει το θρησκευτικό αίσθημα. Εκφράζονται πολύ συχνά παράπονα από προσκυνητές οι οποίοι, ακολουθώντας τη διαδρομή του Αγίου Παύλου, φτάνουν στο σημαντικό αυτό προσκυνηματικό σταθμό και ενοχλούνται από τους γάμους που γίνονται εκεί. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Μητροπολίτης Ρόδου, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα. Ουσιαστικά, συμφωνεί με την εναλλακτική λύση στην οποία κατέληξε η λαϊκή συνέλευση για την τέλεση των γάμων δίπλα από τον αύλειο χώρο του μοναστηριού.
«Η θέση μου και η απόφασή μου για την τέλεση των πολιτικών γάμων στο Μοναστηράκι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο, μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα, είναι γνωστή. Υπάρχουν σ’ όλη τη Ρόδο πάρα πολλοί χώροι όπου μπορούν να γίνονται αυτές οι γαμήλιες τελετές. Ούτε η εκκλησιαστική επιτροπή της Λίνδου δέχεται πλέον τη συνέχιση της τέλεσης των πολιτικών γάμων κι οφείλω να στηρίξω αυτή την απόφαση.
Δεν μιλάμε δε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεχόμασταν πολύ συχνά παράπονα από προσκυνητές όχι μόνο ντόπιους και ορθοδόξους, αλλά και από καθολικούς οι οποίοι ακολουθώντας τη διαδρομή του Αγίου Παύλου, φθάνουν στο μοναστήρι και πέφτουν πάνω στους γάμους. Δεν μιλάμε συνεπώς για ένα απλό εκκλησάκι αλλά για ένα σημαντικό προσκυνηματικό σταθμό που θα πρέπει να προστατευθεί.
Κατανοώ την αναστάτωση που μπορεί να έχει προκληθεί με την απόφαση απαγόρευσης τέλεσης πολιτικών γάμων στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές. Θα μπορούσαν οι γάμοι να γίνονται έξω από τον αύλειο χώρο του προσκυνήματος με την κατάλληλη προσαρμογή του χώρου», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.
Τις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης επρόκειτο να μεταφέρει χθες ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος στο Μητροπολίτη. Η συνάντηση ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φορτωμένου προγράμματος του Μητροπολίτη, ο οποίος ήταν ωστόσο ενήμερος για όλα όσα ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν, καθώς υπήρχε εκεί εκπρόσωπος της εκκλησίας. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι επαγγελματίες οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ήταν καταστροφικό για όλο το νησί σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση και χάσει τελικά η Λίνδος τους πολιτικούς γάμους (ήδη έχουν κλείσει 450-500 γάμοι για το 2018).
Σε περίπτωση που η Μητρόπολη επιμείνει στη θέση της τότε θα εφαρμοστεί το plan b που προβλέπει την κατασκευή προβλήτας εκτός του αύλειου χώρου (προφανώς σε κάποιο σημείο στον κόλπο του Αγίου Παύλου) όπου πλέον θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι. Στην περίπτωση αυτή, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, Μαριέτα Παπαβασιλείου η οποία παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της προβλήτας.
Προφανώς το ραντεβού δημάρχου-Μητροπολίτη θα πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του κ. Κυρίλλου στη «δημοκρατική», μάλλον θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το plan b που προβλέπει την κατασκευή προβλήτα…
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ρόδου
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ρόδου καταδικάζει την άσεμνη φωτογράφιση του ζευγαριού των Βρετανών και δηλώνει: «Το διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ρόδου, καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα με την απαράδεκτη φωτογραφία και στηρίζει την Εκκλησία στις αποφάσεις της. Θεωρούμε δε ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο ως στόχο είχε να προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα τόσο δημοφιλή προορισμό και ουδέποτε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο παρουσία των επαγγελματιών συναδέλφων μας.
Η φύλαξη τέτοιων χώρων θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος έτσι ώστε να προστατεύουμε τα ιερά και τα όσια του τόπου μας θέτοντας αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να γίνονται αποδεκτοί και σεβαστοί απ’ όλους. Ο Επαγγελματικός Σύλλογος Φωτογράφων Ρόδου, αν του ζητηθεί από την Ιερά Μητρόπολη είναι έτοιμος να αναλάβει ενεργό ρόλο θεματοφύλακα των κανόνων της Εκκλησίας με τα ενεργά διαπιστευμένα μέλη του. Η εκκλησία μας πάντα ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας και οφείλουμε ως συνετοί χριστιανοί να προστατεύουμε τους ιερούς μας χώρους δείχνοντας και στους υπόλοιπους λαούς που μας επισκέπτονται τον τόπο και τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν όταν τους χρησιμοποιούν
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος
Βλάχος Βλάσης».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ