Ειδήσεις

Ολα τα «καυτά» θέματα των νησιών θα τεθούν στο συνέδριο της ΠΕΔ. Ν. Αιγαίου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το ετήσιο συνέδριο το οποίο έχει προγραμματιστεί για να διεξαχθεί στην Ρόδο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν.Αιγαίου κ. Γιώργο Πόκκια, στις εργασίες έχουν προσκληθεί για να παραστούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η θεματολογία.
«Πρόκειται για το τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου των 14 Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και είναι το 1ο συνέδριο αυτής της θητείας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου στην Ρόδο με έναρξη στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Μεσαιωνική Πόλη και συνέχιση των εργασιών στο ξενοδοχείο ‘Μεντιτερράνιαν’. Οι ημερομηνίες επιλέχθηκαν έτσι καθώς συμπίπτουν με τους εορτασμούς του Πολιούχου της Πόλεως Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στις 14 Νοεμβρίου», όπως εξήγησε ο κ. Πόκκιας.
Στο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έχουν προσκληθεί για να παραστούν: ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης και η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.
Θέμα του Συνεδρίου είναι: «Το Νότιο Αιγαίο μπροστά στις νέες προκλήσεις και ενώπιον της αφετηρίας μιας νέας εποχής για την χώρα και την Τ.Α.»
Στο Συνέδριο έχουν ακόμα προσκληθεί όλα τα μέλη που απαρτίζουν την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (125 τον αριθμό), οι τοπικοί φορείς, κοινωνικοί εταίροι κ.ά.
Η ατζέντα των θεμάτων
που θα συζητηθούν
Στην ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνονται τα ‘καυτά’ ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα νησιά μας, οι δομές Υγείας – Πρόνοιας στα νησιά, οι αλλαγές που προωθούνται στην διοικητική μεταρρύθμιση, τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και βεβαίως, θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Είναι γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση…. ‘στενάζει’ οικονομικά. Ενδεικτικά σας λέω ότι στο σύνολο της χώρας, οι πόροι της Τ.Α. είναι κατά 64% μειωμένοι σε σχέση με την προ 2009 περίοδο, ενώ για τα Δωδεκάνησα, οι πόροι είναι μειωμένοι πάνω από 70% (λόγω και της απώλειας του ΔΗΦΟΔΩ). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η Τ.Α. με τόσους λίγους πόρους θα πρέπει να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας και των καιρών. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα για εμάς που θέλουμε να συζητήσουμε αλλά και να προωθήσουμε σοβαρά, είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε σύνδεση με τον τουρισμό διότι αποδεικνύεται ότι οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη των νησιών μας, είναι αυτοί οι δύο. Παράλληλα, θα συζητήσουμε το θέμα με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες που έδινε –υποτίθεται- ο ‘Καλλικράτης’ στους Δήμους, οι οποίες όχι μόνον δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν ακολουθούνται και από τους απαραίτητους πόρους, προσωπικό και μέσα. Στόχος του Συνεδρίου μας είναι να αναδείξουμε τα τοπικά ζητήματα αλλά να αναβαθμίσουμε και τον ρόλο της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου τόσο ως προς την Τ.Α. όσο και ως προς την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Πόκκιας.
Τα οικονομικά των
 νησιωτικών ΟΤΑ
Σε ερώτηση σχετικά με τους τρόπους αναπλήρωσης των εσόδων που απωλέσθηκαν για τους νησιωτικούς Δήμους (προεξάρχουσας της Ρόδου) ο γ.γ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, δήλωσε: «Ο τρόπος είναι απλός. Θα πρέπει να εξορθολογίσουμε την λειτουργία μας ως Τ.Α. βοηθούντος του θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, υπάρχουν πόροι που μπορεί και πρέπει να έχει η Τ.Α., όπως η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, των αρχαιολογικών και κοινόχρηστων χώρων, που έχουν οι Δήμοι στην αρμοδιότητά τους και άλλα έσοδα τα οποία μπορούν οι Δήμοι να αξιοποιήσουν, μειώνοντας –παράλληλα- τις όποιες δαπάνες –οι οποίες όμως είναι ήδη αρκετά μειωμένες. Φυσικά και δεν περιμένουμε πολλά…. έσοδα από το κεντρικό κράτος, δεδομένης της κατάστασης στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά αυτό το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε, θα προσπαθήσουμε να το διεκδικήσουμε».
«Άνευ λόγου ο διάλογος για νέα χωροταξική μεταρρύθμιση»
Κληθείς να σχολιάσει όσα ακούγονται τελευταία περί νέας χωροταξικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της συζήτησης για αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’ με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προωθείται, και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τους νησιωτικούς Δήμους που προέρχονται από την ‘Καποδιστριακής’ εποχή, ο κ. Πόκκιας ήταν κατηγορηματικός:
«Επειδή αυτά συζητήθηκαν και στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και θα επανέλθουν προς συζήτηση τον προσεχή Νοέμβριο (24-27 στην Θεσσαλονίκη), θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Κατ’ αρχήν η δική μας πολυ-νησιακή ένωση, η ΠΕΔ Ν.Αιγαίου, θα πρέπει να είναι έτοιμη και με ξεκαθαρισμένες θέσεις και προτάσεις. Όλα τα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Είναι γεγονός πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια…. ‘γενναία’ μεταρρύθμιση βασικών θεμάτων της Τ.Α. σε ένα πολυ-νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στην Βουλή. Προσωπική μου άποψη: εάν εστιάσουμε στο χωροταξικό και αν κατευθυνθεί εκεί μόνον η συζήτηση, θα χαθεί η ουσία. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε νέα αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού των Δήμων, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα –εάν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα, τις πρώτες αλλαγές ακόμη δεν τις έχουμε ξεκαθαρίσει. Παράδειγμα η σημερινή μορφή του νησιού της Ρόδου, που από τους δέκα Δήμους πήγαμε στον ενιαίο Δήμο και μέχρι σήμερα, ακόμη δεν έχει βρει τον κατάλληλο τρόπο λειτουργίας της. Τέτοιες συζητήσεις αποπροσανατολίζουν και ουσιαστικά δυναμιτίζουν την προπτική της Τ.Α. που πρέπει να είναι ο θεσμός που πρέπει να λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτά απαιτούν αρμοδιότητες και πόρους και όχι με συνεχείς αλλαγές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΕΡΜΙΟΝΙΟΣ Αk    21.10.2016 23:32

    ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΥΡΝΆΜΕ,,,;; ,,,ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ,,ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ Ε ΡΕ ΣΠΟΚΙΑ

Σχολιασμός άρθρου