Ειδήσεις

Βλέπει κατ’ αρχήν θετικά την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ο αντιδήμαρχος Σ. Διακοσταματίου

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίσθηκε με δηλώσεις του στην «δ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, με αφορμή τις εργασίες του θεματικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού ενόψει της αλλαγής του Καλλικράτη και της διοικητικής μεταρρύθμισης στο κράτος, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο.
«Πάμε για μια πάρα πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία για να μπορέσει να γίνει θα πρέπει να αλλάξει εντελώς η δομή του κράτους. Εάν πράγματι η κυβέρνηση θέλει να δώσει τόσες εξουσίες τους Δήμους, είναι έτοιμη γι’ αυτές τις αλλαγές; Αυτά όλα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με την διαβούλευση ενός μηνός. Με τα σημερινά δεδομένα του ελληνικού κράτους, ίσως να γίνει μια μικρή βελτίωση στη νομοθεσία και τίποτε άλλο».
Σε ερώτηση τι έθεσε στο τραπέζι η Ρόδος, ο αντιδήμαρχος είπε ότι το ζήτημα έχει τεθεί σε γενικότερο και ευρύτερο πλαίσιο για μια σειρά από αλλαγές στην διοικητική δομή και λειτουργία του κράτους και κατ’ επέκταση ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ θετικό για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
«Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν η ενδεχόμενη αλλαγή των γεωγραφικών ορίων, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους σε όλα τα επίπεδα με τους αντίστοιχους πόρους κ.ο.κ. Ωστόσο, όλη αυτή η συζήτηση, κινείται και πάλι σε μια λάθος λογική. Εάν πράγματι θέλει κάποιος να αλλάξει την δομή του κράτους, πρέπει να εκχωρήσει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Με το υπάρχον μοντέλο, δεν φαίνεται να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Εν πάση περιπτώσει, ξεκίνησε μια κουβέντα με στόχο την αποκέντρωση και το επιτελικό κράτος. Κατά πόσο αυτή η κουβέντα θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Θεωρητικά θα έχουμε κάτι μέχρι τον Δεκέμβριο αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε 4-5 μήνες μπορείς να κάνεις τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις»,  τόνισε ο κ. Διακοσταματίου.
Ψηφίστηκε το τελικό
κείμενο
Όπως έγινε γνωστό, η συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ψήφισε το τελικό κείμενο των θέσεων της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού για την αλλαγή του ‘Καλλικράτη’ και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους.
Οι παρατάξεις, «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Γιώργο Πατούλη, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Α. Κοιμήση, «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη ΚΕΔΕ» με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα, διαμόρφωσαν και ψήφισαν ομοφώνως κοινό κείμενο θέσεων δίνοντας έμφαση στην ενότητα της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η κα Ελπίδα Παντελάκη, εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση και το μέλος του ΔΣ Αναστάσιος Κανταράς κατέθεσαν δική τους πρόταση.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση θα σταλεί στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στους Δήμους και θα συνοδεύεται από το κείμενο «Προτάσεων της ΚΕΔΕ για την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Παράλληλα, θα σταλεί ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο προς τους αιρετούς, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα κατατεθεί στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ώστε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις της και να καθορίσει τη δράση ή την αντίδρασή της ενόψει της προετοιμαζόμενης μεταρρύθμισης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικά χρώματα. «Κοινή μας στόχευση είναι η αναβάθμιση των Δήμων μας. Δε θα μείνουμε στα λάθη του παρελθόντος. Κοιτάμε μόνο μπροστά. Ενωμένοι, σε ένα αρραγές μέτωπο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει το ρόλο που μας αρμόζει. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για ένα κράτος λειτουργικό, σύγχρονο και αλληλέγγυο στο πολίτη».
Ειδική μελέτη του ΙΤΑ
Στο ίδιο θεματικό συνέδριο, παρουσιάστηκε και η ειδική μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και αφορά στην «Τριετή Στρατηγική Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στην μελέτη, αναδεικνύεται η ανάγκη ριζικής αναβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο μοντέλο της διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Στη μελέτη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ είναι σαφώς υποβαθμισμένος ειδικά στον τομέα των συνολικών και φορολογικών εσόδων, ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και των δαπανών.
Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση, ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε με έσοδα που αντιστοιχούν στο 1,32% του ΑΕΠ, ενώ απογοητευτική είναι η εικόνα και στον τομέα των φορολογικών εσόδων, ως ποσοστού του ΑΕΠ, όπου η χώρα μας κατατάσσεται στην 14ηθέση, από τις 19 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Παράλληλα η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι ουραγός και στον τομέα της είσπραξης των ανταποδοτικών τελών, ενώ στην τελευταία θέση είναι και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου