«20 – 25 μέρες προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον υπουργό Υγείας (…) Ρισκάρουμε τη ζωή μας, αλλά και των παιδιών μας για να μείνουμε στα νησιά»

Τη συνδρομή του αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα ζήτησε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί γιατρός για την ακριτική Σύμη, όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι στο δήμο Σύμης κατέβασαν «ρολά» λόγω έλλειψης γιατρών, με το δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδουκά να καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού έφεραν για μια εβδομάδα το γιατρό του Καστελόριζου(!) που επίσης έχει τεράστια ανάγκη σε ιατρικό προσωπικό.

Απαντώντας στον κ. Παπακαλοδουκά μέσω του σταθμού μας ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι την Τρίτη μίλησε με τον κ. Βίτσα, ο οποίος τoν διαβεβαίωσε ότι με δική του απόφαση ο στρατιωτικός γιατρός που υπηρετεί στο στρατόπεδο του νησιού θα περιθάλπει και τους πολίτες επί τρεις μέρες την εβδομάδα.

«Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα στο σύστημα υγείας είναι τεραστία, σωστά ενδιαφέρονται οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και τα προτάσσουν στην ατζέντα τους» παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός.

«Υπάρχει αγροτική γιατρός, για τη δεύτερη θέση δεν υπήρχε ενδιαφέρον… Έχει δοθεί σημαντικό κίνητρο κοινωνικής επιδότησης πάνω από 400 ευρώ, δηλαδή θα πάρει συνολικά περίπου 1200 ευρώ» διευκρίνισε ο υπουργός. «Υπάρχει ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα γιατρών στο εξωτερικό, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να δούμε τα κίνητρα που σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι μισθολογικά» τόνισε.

Μιλώντας νωρίτερα στον σταθμό μας, ο δήμαρχος Σύμης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για αδιαφορία, τονίζοντας ότι «20 – 25 μέρες προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον υπουργό Υγείας, ούτε με γενικό γραμματέα δεν έχω καταφέρει να μιλήσω… Μόνο με τη γραμματέα του».

«Δεν προκηρύσσουν πια μόνιμες θέσεις για τα νησιά, μόνο για 3 χρόνια, και με 1000 ευρώ το μήνα κανείς δεν έρχεται… Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ότι η Σύμη είναι νησί και τη χωρίζει μια θάλασσα από τη Ρόδο» σημείωσε ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος Σύμης απειλεί να κλείσει τα σχολεία και να κατεβάσει τους μαθητές στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας για να έλθει γιατρός στο νησί.

«Την περασμένη εβδομάδα πήραν το γιατρό από το ακριτικό Καστελόριζο για να καλύψει ανάγκες της Σύμης όχι από τη Ρόδο ή την Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε καν ακτινολόγο, αν σπάσει μια γριούλα το πόδι της θα πρέπει να περιμένει τρεις μέρες να περάσει το καράβι για να την πάμε στη Ρόδο. Ρισκάρουμε τη ζωή μας, αλλά και των παιδιών μας για να μείνουμε στα νησιά» υπογράμμισε ο κ. Παπακαλοδούκας.

skai.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ