ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΦΙΑ : Σε έξι δόσεις – έως 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ενφια

Μετά τις ανα­τρο­πές της τελευ­ταίας στιγμής (κατάρ­γηση ΕΝΦΙΑ σε 28 μικρά νησιά και νέες αντι­κει­με­νι­κές αξίες σε 16 περιο­χές) η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι έτοιμη να στείλει το «λογα­ρια­σμό» του φόρου ακι­νή­των ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε περίπου 7,3 εκα­τομ­μύ­ρια φορο­λο­γού­με­νους.

Όσοι δεν είχαν καμία μετα­βολή στην περιου­σιακή τους κατά­σταση θα κατα­βάλ­λουν  τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, όσοι απέ­κτη­σαν ή πού­λη­σαν ακίνητο θα έχουν  αυξο­μειώ­σεις στο ποσό του φόρου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλ­λάσ­σο­νται από τον συμπλη­ρω­μα­τικό φόρο τα αγρο­τε­μά­χια και τα οικό­πεδα εκτός σχεδίου πόλης.

Μικρό­τερο φόρο θα πλη­ρώ­σουν και πολλοί ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των που μετράνε φέτος  απώ­λειες στα εισο­δή­ματα από ενοίκια λόγω της υπο­χρε­ω­τι­κής κατά 40%  ή της προ­αι­ρε­τι­κής του­λά­χι­στον 30% μείωσής τους καθώς και όσοι δικαιού­νται επι­στροφή φόρου εισο­δή­μα­τος καθώς το ποσό θα συμ­ψη­φι­στεί με το φόρο για την ακίνητη περιου­σία τους.

Ο ΕΝΦΙΑ εξο­φλεί­ται φέτος σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμ­βρίου και η τελευ­ταία έως τις 26 Φεβρουα­ρίου 2021.

Ο ΕΝΦΙΑ και οι μειώ­σεις

Φέτος θα ισχύ­σουν οι ίδιες μειώ­σεις φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακί­νη­της περιου­σίας είναι:

– 30% για αξία ακί­νη­της περιου­σίας μέχρι 60.000 ευρώ,

– 27% για αξία ακί­νη­της περιου­σίας μέχρι 70.000 ευρώ,

– 25% για αξία ακί­νη­της περιου­σίας μέχρι 80.000 ευρώ,

– 20% για αξία ακί­νη­της περιου­σίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και

– 10% για αξία ακί­νη­της περιου­σίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παράλ­ληλα πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο φορο­λο­γού­με­νοι θα πλη­ρώ­σουν μισό φόρο ή και καθόλου.

Πώς θα εκτυ­πώ­σετε το εκκα­θα­ρι­στικό

Για να δείτε και να εκτυ­πώ­σετε το εκκα­θα­ρι­στικό σημεί­ωμα του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 θα πρέπει να ακο­λου­θή­σετε τα εξής βήματα:

1. Επι­σκε­φθείτε την ιστο­σε­λίδα της ΑΑΔΕ στην ηλε­κτρο­νική διεύ­θυνση www.aade.gr

2. Κάντε κλικ «Ο λογα­ρια­σμός μου» της ενό­τη­τας «MyTaxisnet».

3. Η εισα­γωγή στον προ­σω­πικό λογα­ρια­σμό γίνεται με κωδι­κούς του Taxisnet (username και password).

4. Κάντε κλικ στο «Εφαρ­μο­γές Taxisnet»

5. Πατή­σετε στο «Εφαρ­μογή Περιου­σιο­λο­γίου Ε9»  και στη συνέ­χεια κάντε κλικ  «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.

6. Στην αρι­στερή στήλη θα πρέπει να  αλλά­ξετε το έτος ανα­φο­ράς από 2021 σε 2020.

7. Στις «Εκτυ­πώ­σεις» θα πατή­σετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύ­πωση εκκα­θα­ρι­στι­κού τελευ­ταίας εκκα­θά­ρι­σης για το έτος 2020 pdf).

8. Για να δείτε και να εκτυ­πώ­σετε το εκκα­θα­ρι­στικό του 2020, θα πατή­σετε στο εικο­νί­διο του εκτυ­πωτή, επάνω δεξιά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.