Την τραυματική εμπειρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρεία της Βουλής επιδιώκει να αφήσει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας για τη θέση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, έμπιστο πρόσωπο που δεν θα προκαλεί συχνά πυκνά προβλήματα στην κυβέρνηση, αλλά και θα λειτουργεί συναινετικά σε σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πρώτα στη λίστα του σχετικού καταλόγου.

Γιάννης Δραγασάκης: Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και ο ίδιος –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- δεν απορρίπτει την προοπτική αυτή. Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο πρώτος – ως αντιπρόεδρος της Βουλής επί κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά- που αντιπαρατέθηκε σκληρά με τους χρυσαυγίτες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Νίκος Βούτσης: Στέλεχος μεγάλης εμπιστοσύνης από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κρίθηκε ως ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη εκπροσώπηση της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο ως πρώτο βιολί στις μεγάλες μάχες τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Βούτσης έχει μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία αλλά χαίρει εκτίμησης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος πάντως ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το ζήτημα αυτό.

Θοδωρής Δρίτσας: Τυχόν επιλογή του θα βασιστεί περισσότερο στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει ισορροπία εντός του κόμματος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ανήκει στην «ομάδα των 53» και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ενδέχεται να εξεταστεί η «πριμοδότηση» του. Στα υπέρ του είναι η μετριοπάθεια που τον διακρίνει, αλλά και οι καλές σχέσεις που διαθέτει με τα υπόλοιπα κόμματα. Κρυφή ανησυχία παραμένει ωστόσο η θέση που θα κρατήσει σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

Τον Νικήτα Κακλαμάνη θα προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής η ΝΔ σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Εισερχόμενος στο γραφείο του στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως δεν προτίθεται να κάνει δηλώσεις, καθώς -όπως είπε- η μέρα ανήκει στον κ. Τσίπρα που σήμερα θα ορκιστεί.

«Ας του δώσουμε μια μέρα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ